Sofies Wellness

Alla inlägg under september 2012

Av Sofie - 8 september 2012 10:11


 


Vad passar bättre en lördagmorgon än nybakat varmt bröd till frukost? Jag testade en variant avokadofrallor från Annies blogg. Supergott:


Avokadofrallor (6-8 st)


1 ägg

1 mogen avokado

1 dl turkisk yoghurt

2 tsk bakpulver

2 tsk fiberhusk

1 dl pofiber

1 dl havregryn

2 tsk linfrön

1 msk sesamfrön

2 krm salt

2 tsk rosmarin


toppingen: Lite flingsalt o rosmarin

 

1. Blanda ägg, avokado och turkisk yoghurt i en skål. Blanda i bakpulver och fiberhusk noga.

2. Rör sedan i resten.

3. Forma till bollar som du plattar ut på en bakplåtsklädd bakplåt. Toppa med lite flingsalt och mer rosmarin.

4. In i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min!


    


Dagens frukost fick alltså bestå av:

x En varm avokadofralla med bregott, ost och tomat

x En varm avokadofralla med kalkonpastrami och keso

x En skål naturell yoghurt med pauluns müsli, kiwi, gojibär och mitt nya hemmgjorda mandelsmör med valnötscrunch (recept kommer på det sistnämnda)


Underbar start på helgen :D Bra uppladdning inför höstpremiären av mitt favoritpass intervallflex. Älskar det! Sedan blir det hem fort som attan för att få i sig lunch, för att sedan vandra runt på stan med en kompis efter kläder till insparksfesten för att sedan slutligen åka hem till en annan kompis för att ha tjejkväll och övernattning. En härlig aktivitetsfylld lördag helt enkelt :D Vad har ni för roliga planer?


Av Sofie - 7 september 2012 14:00


 


Ben and Jerry´s cookie dough glass. Den känner väl alla till? Inte den nyttigaste men väldigt god. Och ingenting är för onyttigt för att man aldrig ska kunna äta det samtidigt som ingenting är så nyttigt att man kan äta hur mycket som helst av det. Ett uttryck som jag älskar! Så visst slinker det ner ben and jerry glass i min mage då och då också. Men mitt konstiga (?) beteende/intresse att vilja nyttighetsmodifiera recept gjorde att jag förra fredagen testade på att göra min egen Cookie Dough glass. Och resultatet blev väldigt bra. Visst smakade den inte precis som ben and jerry´s variant, men den hade liksom en god smak på ett annat sätt. Svårt att förklara men ni får väl testa själva!


Nyttigare "Cookie Dough" glass (1 portion)


50 g kokta och noga sköljda kikärter

1 msk jordnötssmör

1 msk kakaonibs/hackad mörk choklad

1 tsk kakao

1/2-1 msk honung/agave

ev. lite vatten


1-2 fryst skivad banan

1 msk kokosmjölk

1-3 tsk kakao

ev. 1/2-1 tsk mesquitepulver (inte nödvändigt)


1. Stavmixa/mosa ihop med en gaffel kikärter, jordnötssmör, kakaonibs/choklad, kakao och honung/agave. Späd ev. med lite vatten om det är smuligt.

2. Rulla till ca 12 st små bollar. Lägg in i frysen ca 20 min så att de stelnar något.

3. Låt bananen ligga framme några minuter innan du börjar mixa så att den inte är helt stenhård.

4. Mixa samman i stark mixer banan, kokosmjölk och kakao så att det blir glass.

5. Rör i nästan alla cookie dough bollarna och lägg upp på en tallrik. Toppa med de sista cookie dough bollarna och ev. något mer. Jag hade kokoschips och hallon!


Annars om man inte orkar hela "göra och rulla cookie dough bollar processen" så kan man göra jättegod glass på en enda sak: Fryst banan. Sedan kan man exprimentera med miljoner saker. En skvätt kokosmjölk eller kvarg eller skippa och köra på ren sorbet. Kakao och/eller hackad choklad. Annan fryst frukt/bär som hallon, persika, mango, blåbär... Olika kryddor. Och sedan en maffig topping på det, just kokoschips/kokosflingor passar jättebra! Och du har en supergod glass på bara bra saker att äta till frukost, mellanmål, kvällsmål eller efterätt.


   Utan toppingen! Ät fort innan det smälter, ett tips bara :)


       

Av Sofie - 7 september 2012 08:28


 


x Naturell yoghurt blandat med en klick kesella med en stor topping bestående av kanel, fiberhavregryn, quinoapuffar, kokosflingor, hampafrön, mandlar, gojibär, halvtinade tranbär, fryst banan och kiwi

x Ett kokt ägg

x Några små skivor bananbröd


Gotteligottgott :) Jag behöver plugga lite denna morgon innan skolan, så jag tänkte jag kör på något enkelt dvs yoghurt och sedan toppar jag det bara med lite saker som jag är sugen på. Sagt och gjort, problemet är bara att det finns så mycket gott och det tar lite tid att lägga på allt. Men som vanligtvis så brukar den där extra tiden vara värd att lägga ner. Frukost måste jag nog säga är den bästa måltiden på dagen :D


Vad äter ni denna morgon till frukost?


    


Nu en kort stunds plugg dvs stå och prata med mig själv framför spegeln haha innan skolan :) Ha en fin fredag och helg!

Av Sofie - 6 september 2012 22:10


 


Mamma gjorde supergod pizza denna kväll med deg och tomatsås enligt detta recept (klicka här)! Vi körde alla olika toppingar och jag hade denna gång kalkonpastrami, champinjoner, fetaost och några bitar mozzarella. Till detta en stor fräsch sallad på bladspenatblad, tomat och solroskärnor, och så klart den obligatoriska klicken keso till :)


 


Denna deg (som jag länkade recept på ovan) tycker jag är väldigt god och grunden på den är dinkelfullkornsmjöl. Den passar bra när man ska laga mat åt hela familjen! Annars tycker jag också extremt mycket om denna variant pizza (klicka för länk här) som har mindre mängd mjöl (eller det är utbytt till gryn) och sedan ägg, philadelphia och fiberhusk (men det smakar man inte). Den är lättare att göra om man gör bara till sig själv eller till två. Helt enkelt två varianter på supergod pizza, kanske något att testa i helgen? :D


Av Sofie - 6 september 2012 13:00


 


Igår innan träning fylldes jag på med ny energi. Ett äpple, en mellanmålsmuffins kokosstyle, några få nötter och sedan en ny variant pannkaka: lime och kokos. Egentligen är det i grunden vanliga bananpannkakor som har limesaft och kokosflingor i sig. Men oj så goda det var! Underbar smaksättning, kommer jag definitivt att göra igen. Dock ville de inte riktigt hålla ihop i stekpannan, blev snarare plättar, kanske blanda i lite fiberhusk nästa gång? Men jag tyckte inte alls att det gjorde något att det lite "bitiga" och inte hela och fina, smaken var bäst.


Pannkakor med lime och kokos (1 person om vi snackar mellanmål, annars skulle jag dubbla allt till lunch eller middag)


1/2-1 mosad banan

1 ägg

1 äggvita (eller ett helt ägg till)

2 msk kokosflingor

saften ur 1 lime


1. Blanda ihop och stek som vanliga pannkakor på medelhögvärme.

2. Nu hade jag med mina i mellanmålslåda så då åt jag de naturella. Men om jag hade varit hemma hade jag nog toppat med bär/frukt, keso och hackade nötter/frön!


Tänkte även göra ett inlägg med mer tips på saker som man kan ta med sig till mellanmål :) Jag har även tänkt på hur mycket jag äter på en dag, jag har aldrig och kommer aldrig räkna kalorier. Men det vore intressant att räkna några enstaka dagar bara för att se hur mycket jag äter. Jag vill slå hål på den här myten om att äta nyttigt är samma sak som att äta lite, om ni frågar mig är det snarare tvärtom. Dock vet jag inte om jag skulle orka hålla på att mäta och väga, gud vad jobbigt, hur orkar/hinner folk med det? Uppdate (eftersom jag direkt fick en kommentar om det som verkar ha missförstått mig): Jag ska verkligen inte börja med att räkna kalorier. Bara testa en dag eller max två till tre för att se hur mycket jag äter en helt vanlig dag, och bevisa att nyttigt inte är samma sak som att lite. Att även fast att jag är ganska kort och liten behöver äta mycket. Att man inte ska vara rädd för att äta mycket och äta sig mätt och många mål varje dag. Mat är inte farligt! För jag vet att det är många som tänker i dessa banor, och säkert en del som läser denna blogg. Jag tycker Annie gjorde ett bra inlägg om detta, hon ser på bild ganska kort ut och är snyggt vältränad, äter bra och MYCKET!!! Hon tog sig närmare 3000 kalorier en dag när hon bara skulle kolla ungefär hur mycket hon ligger på en helt vanlig dag för att bevisa att mat inte är farligt :D

Av Sofie - 6 september 2012 08:51


 


Till frukost idag gjorde jag yttligare en variant av mina frukostmuffins/cupcakes:


Snabba och nyttiga frukostmuffins/cupcakes med lingon och kanel (1 person)


3/4 dl fiberhavregryn eller andra gryn

1 ägg

1 äggvita

1 dl halvtinade lingon

1 1/2 tsk kanel

1 mosad banan


Valfri topping, men jag hade:

1 dl kesella blandat med turkisk yoghurt

vaniljpulver

agave/honung

och sedan 1 mandel på toppen på varje


1. Blanda ihop allt till muffinsen. Fördela i muffinsformar i papper, denna gång tog jag 6 st mindre.

2. Micra på full effekt i ca 2-4 min, beroende på hur stora muffinsformar du har.

3. Blanda ihop valfri topping eller gör den som jag gjorde. Tryck i en mandel i varje!


Första gången någonsin jag använder lingon i mat. Självklart har jag ätit lingon innan, men jag har aldrig själv lagat med det tidigare. Goda men syrliga, en hel banan och en del sprut agave/honung gick åt för att balansera upp så att det blev sötare! Men gott blev det :)


     


   Morgonlyx :D

Av Sofie - 5 september 2012 21:27


 


Oftast handlar mina föräldrar hem all mat vi äter (och jag skriver ofta fina listor på sms till dem hihi), men ibland handlar jag. Idag skulle jag bara snabbt in där för att köpa kesella då den har varit slut i några dagar och jag vill ha det. Som vanligt när jag går in i en affär så kan jag inte komma ut med en sak. Jag hittar saker som jag kommer på är slut hemma och hittar nästan alltid något nytt att pröva. Så även idag blev det en drös saker.


Sedan kommer vi till det jag vill ta upp. Miljöhandling! Alltså att handla mat med tanke på miljön. Jag skulle säga att jag är riktigt dålig på detta. Jag äter nog för mycket kött och vill ha en massa frukter, och en del kommer långt ifrån. Inte bra! Med veckans veggo ska jag försöka dra ner lite på köttet och äta mer vegetariskt även fast att jag skulle kunna göra mer, men det är ändå ett steg i rätt riktning.


Men en annan sak och det är främst det jag vill ta upp med inlägget är den stora boven plastpåsarna. För när vi handlar behöver vi ju något att lägga allt vi köper i. Vi använder plastpåsar. Varje gång jag står där vid kassorna och ska betala och inser att jag måste köpa några plastpåsar IGEN så tänker jag att jag ska börja ta med redan använda påsar. Alltså att återanvända dem. Men sedan glömmer jag det alltid. Så från och med nu är det ett mål att börja ta med påsar till affären för att slippa köpa nya. Eller att göra som jag gjorde idag vilket är ännu bättre. Jag hade faktiskt en tygkasse i min handväska som jag kunde ta ut och fylla med alla matvaror. Supersmidigt och jag tjänade dessutom några kronor. Tänk om man gör det varje dag? Då blir det lite pengar iallafall! Dagens tips från mig: Ta med använda påsar eller en tygkasse :D


Sedan när vi ändå är inne på miljö kan vi ta upp det här med ekologisk mat. Vad är det? Finns det en exakt definition? Och hur mycket bättre är det egentligen? För miljön och individen? Själv tycker jag att det är väldigt flummigt och svårt att veta. Ska man lägga extra pengar på det eller är det inte så stor skillnad? Jag har hört kunnande som säger att om ska börja köpa ekologiskt är det köttet och frukter/grönsaker med inget/tunt skal (eftersom de inte har något skal som skyddar mot besprutningsmedel) som man ska börja med. Andra säger att allt ska vara ekologiskt och andra säger att det bara är sätt att lura folk på pengar.


Okej det här blev ett väldigt flummigt inlägg om miljö och ekologi i samband med mat. Men jag vill ändå ta upp det för det känns aktuellt och jag har inte skrivit om det någongång. Som ni märker är jag väldigt okunnig om detta. Det vore kul om ni kunde ge er syn på det hela. Och kanske har ni några kloka tankar kring detta?


    Hem kom bl.a 3 nya saker från frysdisken, frågan är bara vilken som ska bli veckans frukt/bär/grönsak denna vecka? :)

Av Sofie - 5 september 2012 07:31

     

 


x Två lager davosgröt toppat med hampafrön och kokosflingor

x Ett kokt ägg

x Kaneläpplebitar med keso


Två lager davosgröt (1 person): Blanda i en skål 1/2 dl fiberhavregryn, 1 dl naturell yoghurt, en bit mosad banan, kakao och jordnötssmör noga. Smaka av. Blanda i en annan skål 1/2 dl fiberhavregryn, 1 dl naturell yoghurt, blåbär/hallon och jag tror även jag hade i lite vaniljpulver. Ställ in båda skålarna i kylskåpet över natten. Ta ut på morgonen och varva fint i ett glas eller kör enkelvarianten som jag och lägg den ena gröten på den andra i en skål. Om du vill kan du toppa med vad du vill!


Varma kaneläpplebitar: Skär ett äpple i mindre bitar. Lägg på en tallrik och häll på en massa kanel. Blanda runt så att bitarna är "kaneliga" på alla sidor. In i micron på högsta effekt till äpplebitarna har blivit varma, ca 45-60 sek beroende på hur stora bitar du har skurit!


Godmorgon :) Onsdagar är min enda tidiga morgon, och jag har dessutom en lång dag. För att kunna sova sålänge som möjligt försökte jag fixa allt för dagen igår kväll, ta fram kläder, packa väskan och även fixa frukost. Koka ägg och göra davosgröt är sådana saker man kan göra kvällen innan och bara ta fram på morgonen. Jag gjorde till och med två varianter för att det skulle bli lite lyxigare. Älskade frukoststund, den prioriterar jag alltid! Änsålänge har jag varit bra på att fixa frukost och mellanmål (planering, planering, planering), vi får se hur många månader det håller i sig... Förresten testade jag att göra kaneläpplebitar i micron efter att ha läst om det, så himla gott. Ni måste testa det :) Supersnabbt och superenkelt


   

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards