Alla inlägg under september 2012
Dagens frukost:
x Stekt äpplepaj frukoststyle
Stekt äpplepaj frukoststyle (1 person): Börja med att torrosta 12-15 mandlar i en stekpanna, efter en stund rosta även med ca 3/4 dl havregryn så att både mandlar och gryn får färg. Sista sekundrarna rosta även med 1 msk kokosflingor och 1/4 dl quinoapuffar (alternativt mer havregryn). Stäng av värmen och söta med några sprut honung. Lägg åt sidan. Tärna ett äpple, häll en massa kanel över. Fräs detta i en stekpanna med olja så att äpplet blir mjukt och får färg. Blanda ca 1 dl keso med en skvätt naturell yoghurt och gärna om du har lite vaniljpulver. Lägg äpplefräs och kesoröra på en tallrik, strössla över den krispiga "smuldegen"!
Supergott och bra start på dagen. Och om man sötar med honung så smakar detta precis som efterrätt. Så detta är inte bara ett frukostrecept :D
Håll noga koll när du rostar och steker, mina äpplebitar blev på gränsen till brända :P
Nu kör jag onsdag :) Ni får ha en härlig dag!
En dag förra veckan kom jag hem hungrig och suktande efter mellis, då gjorde jag detta ganska rejäla mellanmål:
Krämig smoothie på 1/2 avokado, 1 päron, 1-2 nävar hallon, 1 näve tärnad mango och en skvätt kokosmjölk! Till detta serverades Jordnötskeso vilket helt enkelt är keso som har blandats med en rejäl sked jordnötssmör.
En naturligt söt och krämig smoothie som går perfekt ihop med den lite salta jordnötskeson. Som vanligt är detta inte bara ett mellistips, man kan ju äta detta till frukost eller kvällsmål också :D Enjoy
x Kokt ägg med örtsalt
x Riskaka med mandelsmör med valnötscrunch och skivad banan
x Naturell yoghurt blandat med en klick keso, vaniljpulver och kardemumma toppat med pauluns müsli, havrekli, hampafrön, quinoapuffar, kokoschips och blåbär
Frukost i sängen. Precis vad jag behövde. Lyx på hög nivå!
Och till dig som undrade var man köper quinoapuffar: Finns på Coop, annars kanske i hälsobutiker?
Som ni vet tycker jag om att exprimentera i köket och gör sällan samma sak två gånger. Idag fanns varken tiden eller lusten att göra det, utan jag körde på en gammal favorit i repris. Och detta är verkligen en favorit, det är den godaste vegetariska rätten jag vet. Om ni ska laga något vegetariskt ska ni laga detta :)
Receptet finner ni HÄÄÄÄÄÄÄR!!!!!
Idag avnjöts biffarna med balsamkeso (dvs keso med några droppar balsamvinäger), sallad, morotsbitar och en tomat i skivor: måndagslyx, grönsaksexplosion och färgklick på hög nivå. Precis som jag vill ha det :P
Det här muffins/cupcakes i micro receptet älskar jag som ni vet och har testat en massa varianter. Tänkte därför sammanställa alla i ett och samma inlägg med länkar till de olika recepten. Bara att klicka på texten under bilderna och ni blir länkade till receptet! Det är i grund och botten samma, i början visste jag dock inte hur mycket gryn och ägg/äggvitor som var lagom för en frukost, så det skiljer sig något i recepten och även i de två första försöken använde jag mig av kaffemuggar och inte muffinsformar som är mycket smidigare. Men det går ju bara att ändra när man gör!
Choklad/kaffe med blåbärstouch och mandelsmörtoppingkräm
Ingefära/citron med hallontopping
Pepparkaksmuffins med blåbärstopping
Apelsin/kanel med hallon, chokladtopping och pumpakärnor
Hallon med citron/kokostopping
"Tigermuffins" med apelsin/chokladfyllning toppat med kvarg+mandelsmör
Hallonmuffins med nutellatopping
Jordnötssmör/banan/kanel med blåbär/kesotopping
Aprikos/blåbär/vanilj med kola/hallontopping och hackade mandlar
Mesquite/carobmuffins med hallontopping
Lingon och kanel med vaniljtopping
Carob/mesquite med blåbärstopping
Jordgubb/basilika/persika/vanilj
Dessa är de jag har gjort änsålänge. Har ni prövat någon? Vad tyckte ni? Har ni några idéer på smaksättningar som man skulle kunna ha i detta recept?
Dessa går ju även såklart att äta till andra måltider än frukost :D
Ni som följt min blogg ett tag vet att jag är fullkomligt förälskad i alla varianter av nötsmör. Just jordnötssmöret brukar jag köpa färdig av märket Monki, annars gör jag själv, hitills har det blivit mandelsmör, nötsmör med kakao/kaffe (typ som nutella) och cashew/paranötssmör. Men häromdagen gjorde jag en ny variant som helt klart är den nya favoriten. Så himlans gott, och jag vet inte hur många gånger i helgen jag har stått med fingarna i burken och bara ätit hihi. Annars är det supergott att bre ett tjock lager av smöret på naturella riskakor, göra klickar av det på skivade frysta bananbitar eller tillsammans med keso och skivad banan/äpple.
Mandelsmör med valnötscrunch (1 burk)
Jag måttade inte när jag gjorde, men ungefärligt såhär:
Lägg 2 dl mandlar och 1 1/2 dl valnötter på en bakplåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i ca 5 min på 225 grader, kolla noga så att de inte bränns. Ta ut och låt svalna något. Mixa mandlarna med ca 1-2 tsk havssalt till ett smör, det tar ett tag, man kan även behöva slänga i en skvätt naturell olja (rapsolja eller kokosolja) för att det ska bli "smörigt/krämigt" och inte smuligt. Smaka av att det är lagom med salt. Mixa med valnötterna, men bara jättesnabbt så att det är ganska stora bitar kvar i. Meningen är att det ska bli crunchigt. Förvara i en burk i kylskåp, håller i flera månader!
Blir mycket "gottis" och bakning här på bloggen, men det är vad jag tycker är kul just nu, hoppas ni inte har något emot det :D Gårdagens expriment, raw gottisbollar med smak av morotskaka:
Raw Morotskaka Bollar (ca 16 st)
1 dl morotsbitar (skalade morötter hackade i mindre bitar)
1 dl valnötter
10-12 st torkade aprikoser
1 dryg msk kanel
3-4 krm ingefära
4 krm vaniljpulver
1 msk honung
2 msk hampafrön alternativt pumpakärnor
kokosflingor att rulla i
1. Bara att mixa ihop allt förutom hampafrön/pumpakärnor och kokosflingor i en matberedare. Smaka av. Mer krydda, morotssmak eller söta med honung?
2. Mixa även i hampafrön/pumpakärnor, men en kort stund, de ska inte bli helt "mixade/söndermalda" utan ge lite crunchighet.
3. Rulla till bollar som du sedan rullar i kokosflingor.
4. Njut direkt som de är, och förvara sedan i kylskåpet!
Recept av mig, länka som vanligt hit om ni använder det. Perfekt lördagsgodis :D
Tillsammans med rester från övriga familjens lunch; bulgur, halloumi, keso och tomat/basilika sallad
Till lunch idag blandade jag bara snabbt ihop något, blev på quorn och därför passar det bra som veckans veggorätt på bloggen. Jag måttade inte, utan bara kastade ner allt på fri hand i stekpannan. Såhär gjorde jag:
Quorn med squash och röd pesto: Bryn quorn i en stekpanna, behövs ganska mycket olja för att det inte ska bränna fast. Tärna squash och stek med quorn så att även den får fin färg. När quornen är genomstekt, rör i en stor klick röd pesto (alternativt grön). Smaka av med salt och peppar, och ev. lite basilika om man gillar det! Klart, inte svårare än så :D
Supergott!!!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|