Sofies Wellness

Alla inlägg under september 2012

Av Sofie - 19 september 2012 11:35


     


Varm banan/choklad/jordnötskräm: Mosa ihop 1 mogen banan med 1 msk kakao och 1 msk jordnötssmör. Värm i micron i ca 30-40 sek så att krämen blir varm.


Blåbär/keso/turkisk yoghurt röra: Blanda ihop 1 1/2 dl frysta blåbär, 1 dl keso och 1 dl turkisk yoghurt.


Lyxiga frukostbägaren (1 person): Gör rörorna ovan. Lägg halva blåbärsröran i ett stort glas, fyll sedan på med halva chokladröran, 2-3 msk valfri müsli/granola, halva blåbärsröran, halva chokladröran och toppa sedan slutligen med 2-3 msk müsli/granola!


Dagens frukost alltså, yumyum :D Det bästa var den varma banan/choklad/jordnötskrämen, den smakade efterrätt. Tror att den tillsammans med en stor klick keso skulle vara ett perfekt mellanmål!



   

Av Sofie - 18 september 2012 17:27



I affär tycker jag inte det finns någon god och bra brödvariant att använda som wrap. Därför har jag länge tänkt att jag ska lära mig hur man gör egna wraps. Sagt och gjort: 


Hemmagjord Wrap (1 st, 1 person)


2 äggvitor

2 1/2 msk valfritt mjöl (t.ex. dinkelfullkornsmjöl, havremjöl, mandelmjöl)

1 krm salt

olivolja


1. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Rör i mjöl och salt.

2. Olja ett bakplåtspapper och lägg på en bakplåt. Bre smeten på det oljade bakplåtspappret till en rund cirkel.

3. Grädda i ugnen ca 5-6 min på 200 grader.


Sedan kan du fylla din wrap med vad som helst. En massa grönsaker, kanske någon proteinkälla (som t.ex lax, linser, tonfisk, kyckling, quorn) och det är gott med någon krämig röra eller sås. Jag gjorde en helt underbar kikärtsröra (recept nedan) som jag hade i, den kan jag definitivt rekomendera. Annars har jag en idé om en sås på turkisk yoghurt, smulad fetaost och pesto. Eller turkisk yoghurt, mosad avokado, citron/limesaft och vitlök. Det får bli att testa nästa gång.


Kikärtsröra (lagom till att fylla 1 wrap)

2 dl sköljda kokta kikärter

saften från 1/2 citron

1 liten pressad vitlöksklyfta

1/2 tsk spiskummin

salt o peppar


1. Bara att mixa ihop allt med en stavmixer. Och smaka av med kryddorna!


Jag hade även i min wrap: 1 näve ruccola, 1 riven morot, 1 röd hackad paprika, en liten bit lax som var rest från middagen innan och pumpakärnor.


   


Fyll den bara inte för mycket, det blir svårt att stänga den då. Ev. om man vill har mycket sallad och grönsaker kan man ju servera det till wrapen. Jag virade även in min i aluminiumfolie för att den skulle hålla ihop och ätas som en wrap och inte med bestick. Om du virar in den i aluminiumfolie är detta en perfekt rätt att göra och äta till lunch on-the-go :D


Steg för steg, från deg till inlindad wrap:

           


Ni måste verkligen testa detta recept. Jag älskade det. Och ni kommer definitivt se denna wrap igen men med olika fyllningar :P


Annars hur är det med mig? Jag tvingade mig till skolan idag, vi hade skolfoto på morgonen och jag försökte även stanna första lektionen. Men gick sedan hem, känner mig inte kry än. Jag har faktiskt lyckats sova på eftermiddagen och läst en del. Äta gör jag däremot desto mindre av, känner knappt hunger eller aptit, blir mer att pressa i sig mat regelbundet pga vana. Därav inte så mycket experimenterande i köket som ni kan få ta del av. Men igår gjorde jag denna magnifika lunchen som ni ser ovan, eller ska man kalla det mellanmål när man äter det den tid man brukar äta mellanmål haha? Och sen fick jag även ett hugskott och gjorde hemmagjord granola, jag ska lägga upp det receptet senare :D


Ha en fin kväll!

Av Sofie - 18 september 2012 11:30


Ni vet väl att jag även finns på instagram? Jag heter sooofieee :D Följ mig gärna! Blir en hel del matbilder där, men även annat:



    



 



 


 


 


 


 


 



 


 


    



 


       


Vad heter ni?   

Av Sofie - 17 september 2012 20:25


När jag var mindre drack jag alltid mammas hemmagjorda varma choklad. Nu är jag mer en te drickare, iallafall på höst/vinter halvåret. Men nu med en ond hals har jag testat att göra min egna varma choklad:


 


Varm choklad (1 kopp): Värm och handvispa i en kastrull 2-2 1/2 dl mjölk, 1 1/2 msk kakao och ev. om du har 1 tsk mesquitepulver (inte nödvändigt men lyxar till det lite extra). Söta med honung/agave/stevia efter smak. Jag tog 2 tsk stevia! Häll upp i en kopp och servera gärna med vispad grädde, jag var för lat att göra det haha...


 


Ps. Jag tog mig nyss tid till att svara på exakt alla kommentarer och frågor i "frågelådan" till i högerspalten vilket jag tänkt att jag ska göra jättelänge men inte har gjort. Ni som skrev kommentarer med frågor som jag inte svarat på för flera veckor sedan kan nu gå tillbaka i arkivet och till det inlägg ni skrev frågan i och ni finner svaret under :D


Och även tack för alla tv-serie tips, nu har jag verkligen mycket att kolla och följa i höst!

Av Sofie - 17 september 2012 11:28


   


Dagens lyxiga frukost:


Snabba frukostmuffins med jordnötssmör/banan/kanel smak i micro med blåbär/keso topping (1 person)


3/4 dl fiberhavregryn

1 ägg

1 äggvita

1 1/2-2 msk jordnötssmör

1 mosad banan

1 msk kanel


valfri topping men jag hade: blåbär+keso

  

1. Bara att blanda ihop allt till muffinsen. Fördela i några muffinsformar.

2. Sätt in i micron på högsta effekt i 2-4 min, beroende på hur stora/hur många formar du använder.

3. Ta och lägg på topping. Jag värme blåbär i micron. La först ett lager keso på muffinsen och sedan på med blåbären!


    


Gjorde yttligare en variant av mina snabba frukostmuffins i micro. Har ni missat de tidigare recepten så finner ni de här!!!


 Jag är hemma sjuk från skolan idag  :( Det har nästan blivit värre än igår. Då hade jag bara extremt ont i halsen, idag har det lättat lite men huvudvärk, snuva och seghet i kroppen har intagits istället. Förresten något som inte alls rör bloggen. Har ni några bra tv-serie tips (även filmtips)? Jag älskar att följa serier och behöver lite nya tips. Jag gillar drama och kärlek, men det får inte bli för ytligt och bara skvaller, typ Desperate housewives eller Gossip girl men Svenska hollywoodfruar är så ytligt och de är så dumma att det blir roligt. Jag tycker även om mord och spänning, men inte för blodigt som Dexter men jag älskar CSI och Brottskod: Försvunnen. Andra favoriter är OC och Ugly Betty. Annars har jag börjat se om från början de första säsongerna av gamla tv-serier som Lost, Sex and the city och Friends. Och är inte brittiska Pang i bygget för kul? Okej nu blev det jag som gav er en massa tips. Jag ville ju ha era tips :S Men nu har ni iallafall ett hum om vad jag tycker om för något att kolla på :) Uppdate: Jag upptäckte efter att ha läst alla era tips att jag glömde hylla min absoluta favorit tv-serie Pretty little liars. Och även Vampire Diaries och Grey´s Anatomy.

Av Sofie - 16 september 2012 21:03


    


Fick ett bak och chokladsug på eftermiddagen. What to do? Baka något med choklad såklart. Jag fann inspiration från ett recept på denna blogg och modifierade om det hela. Resultatet blev alldeles perfekta brownies med crunchiga mandlar i. Åh vad gott!


Mandelbrownie (4 st)


1 ägg

2 msk mandelmjöl (bara att mixa mandlar till mjöl)

3 msk kokosmjölk

1 dl kakao

2 krm salt

3-4 msk honung/agave/stevia/annan sötning

2 rutor mörk choklad (20 g)

18 mandlar


1. Elvispa ihop ägg, mandelmjöl, kokosmjölk, kakao, salt och valfri sötning i någon minut.

2. Hacka choklad och mandlar. Rör i smeten.

3. Fördela i 4 muffinsformar.

4. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 15 min.

5. Ta ut, lika goda nygräddade varma som avsvalna kalla senare!


   Dagens eftermiddagsmellis/fika fick idag bli en nygräddad varm mandelbrownie, banankesella (banan+kesella), päronstavar och gojibär


   


De har mörk färg men inte för att de är brända utan för att det är mycket kakao i, vill bara säga det så ingen tror något annat...

Av Sofie - 16 september 2012 15:20


 


Till lunch idag blev det en enkel sallad med smaskig tonfiskröra:


Tonfiskröra med ägg, soltorkade tomater och rosmarin (1 person)


100 g avrunnen tonfisk på burk

1 hårdkokt ägg

1 liten schalottenlök

2 msk turkisk yoghurt

2-3 soltorkade tomater

3-4 krm torkad rosmarin


1. Mosa ägget. Finhacka löken. Hacka soltorkade tomater.

2. Blanda tonfisk, ägg, lök, yoghurt, soltorkade tomater och rosmarin i en skål. Smaka av.

3. Servera med en matig sallad!


  Salladen bestod av gröna blad, gurka, paprika, champinjoner och broccoli


Om ni tittar i spalten till höger och letar upp kategorier så ser ni att jag tagit bort en del onödiga kategorier och framförallt lagt till en massa nya. Allt för att det ska bli lättare för er och mig att hitta tillbaka till recept och inspiration. T.ex tidigare hade jag kategorier för frukost, lunch, mellanmål, middag som var mer inspirationsbilder utan recept och sedan recept: frukost, recept: lunch... Det var ju bra men ibland kanske man vill ha just kyckling eller vegetariskt, ja då finns det som en egen kategori med det, samtidigt som den ligger kvar i recept: middag kategorin. Smart va? Jag har även gjort en kategori som flera har skrivit att de efterlängtat: nyttigt gottis. Då kan man hitta allt sådant där när man är sugen på något efterrättsliknande men kanske lite nyttigare. Jag har även sorterat upp frukostinläggen i gröt, yoghurt/kvarg/keso/smoothies, omelett/äggröra/"äggigt", frukost cupcakes/paj/annat lyxigt, pålägg och pannkakor/plättar. Men alla inläggen ligger självklart kvar i frukost och/eller recept: frukost om man är sugen på mer allmän frukostinspiration. Ja kolla till höger så får ni se :D

Dock är inte alls alla inläggen överförda till sina nya kategorier än. Alla mina inlägg som jag har skrivit i snart 1 och ett halv år (det är inte få kan jag säga) måste manuellt gå in och redigeras av mig. Och det tar tid, en månads inlägg  tog ca 1 timme. Men jag ska försöka göra det lite då och då så att det blir klart så fort som möjligt.


Ja då vet ni det också :P

Av Sofie - 16 september 2012 10:09


 


x Grönt vanilj te som jag rivit en massa ingefära i

x Sportknäcke med keso, banan och kanel

x Ett kokt ägg

x Gojibär

x Honungsmelon med prusciutto


Hejhopp där ute! :D De senaste dagarna har jag klagat på att jag har ont i halsen, men det är ingenting jämfört med hur ont det gör nu. Jag kan knappast prata. Men det är lite skyll dig själv över det hela. Igår skulle jag vila. Gjorde jag det? Nej, visserligen var jag hemma och bara "slappade" under dagen och gjorde inget märkvärdigt, men jag har svårt för att bara ligga still utan vill upp och fixa saker hemma och utnyttja tiden så gott som det går. Så jag riktigt vilade inte en enda sekund. Och sedan var bortbjuden på kvällen, och när jag väl kom hem hade jag knappt någon röst. Så idag ska jag tvinga mig själv att vila på riktigt dvs ligga nerstoppad i sängen. Inte särskilt kul, men förhoppningvis kan jag röja undan veckans läxor, kolla på film, läsa tidningar och kanske ta itu saker som rör bloggen; icke-godkända kommentarer med frågor, bloggmejlen, svara på obesvarade frågor i "frågelådan" och börja sortera alla mina hundratals eller kanske tusentals (?) inlägg i bättre kategorier. Jag har lite dåligt samvete över allt det där, tiden räcker liksom inte till :P


Och juste jag har en fråga till er. Honungsmelon, vad kan man göra med det? Jag har nämligen ganska mycket melon över från igår, och den behövs ätas idag för annars blir den dålig. Några idéer förutom melonklassikern som jag gjorde till frukost? Annars kanske man kan tärna frukten och frysa in och ta fram vid annat tillfälle?


   Keso+kanel+banan är en av mina favoritkombinationer på knäckebröd/macka. Om man inte ätit frukt som pålägg tidigare kanske man tycker att det är lite konstigt, men det är det inte, testa!


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards