Sofies Wellness

Alla inlägg under september 2012

Av Sofie - 22 september 2012 09:52


Hej hopp! :D

Jag har tänkt lite om det här med bloggen, temat och vilka inlägg osv. Det är ju jag som bestämmer hur min blogg ska vara och vad den ska handla och vilka inlägg som kommer upp och hur ofta osv. Men nu kan jag inte riktigt bestämma mig så jag tänkte höra vad ni tycker.


Jag äter minst 4 mål om dagen, oftast 5, ibland 6 st. Självklart kan jag inte blogga om allt, det skulle ta alldeles för mycket tid. Frågan är snarare om jag ska lägga upp alla bilder på sådant som jag äter i den mån jag hinner. Dvs att det blir många inlägg här, men antagligen en hel del upprepningar i vad som är i dem med mycket inspiration åt er. Risken finns dock att när jag lägger upp nya roliga recept så kommer de snabbt att försvinna in i mängden av inspirationsinlägg. Detta alternativt blir även ganska tidskrävande för mig, med skolan, kompisar och allt annat som finns i mitt liv kan det blir riktigt svårt att hinna med och då kanske jag tappar lusten för hela bloggandet? Eller så bloggar jag bara när jag har något nytt att komma med dvs recept. Detta innebär färre inlägg och vissa dagar kanske inga alls men med kanske roligare innehåll när de väl kommer upp. Vad tycker ni? Och vad går gränsen mellan ett nytt recept eller inte? Är en ny kombinationsblandning på yoghurten ett nytt "recept"? Självklart kan jag även ha en blandning mellan dessa sätt vilket jag har ungefär nu, dvs främst nya recept och saker men en hel del upprepningar och vanliga inspirationsinlägg.


Och sedan är en annan fråga om den bara ska handla om mat. Träning är ju också ett intresse, men ni har ju sett hur det har gått med "veckans träningsinlägg" de senaste veckorna haha, det har inte blivit några... Och något som kanske är mindre vanligt på hälsobloggar: Inre hälsa, välmående och personlig utveckling. Enligt mig är det minst lika viktigt som bra mat och regelbunden träning om vi snackar hälsa. Jag tycker det är intressant (framtida jobbområde?), och jag skulle gärna sätta mig in i det ännu mer och blogga om det. Men sen har vi det ju där med tiden. Om ni inte själva har en blogg kan ni nog inte förstå hur mycket arbete som ligger bakom att ha en blogg som denna. Först ska man komma på en idé, testlagning, ibland får man göra om, fotning (det är den jobbigaste biten enligt mig, alla i min närhet vet att jag alltid måste äta på enfärgade tallrikar och att lamporna måste lysa på max för att det ska bli okej bilder), rensa och ladda upp bilderna i datorn för att slutligen blogga och publicera det här. Flera gånger om dagen. Självklart klagar jag inte, jag tycker om att göra det. Men man ska komma ihåg att jag lägger ner läskigt många timmar varje vecka (jag vill inte veta hur många), det är som ett deltidsjobb och jag tjänar inte ett öre på det. Men jag tycker att det är värt det, det är mitt sätt att få vara kreativ och det är så kul med all feedback jag får tillbaka. Det vore kul att få göra en samling med mina bästa recept och kanske några nya, och göra någon form av bok av det hela med kanske några inspirerande texter om hälsa som dissar hela den här ideal/vikt/kalori/äta lite hetsen. Skulle ni köpa den? Fast jag har ingen aning om hur den branschen fungerar och jag vet inte ens om jag vill. Men om jag bestämmer mig för att jag vill, då vet jag att jag har drivkraften att genomföra det på något sätt. Och om jag verkligen skulle vilja jobba i framtiden med mat/hälsa då vore drömmen att starta ett eget hälsocafé eller skriva en egen mat/hälsotidning! Men det dröjer några år innan jag behöver bestämma mig, först gymnasiet och sedan får vi se. Jag har även en massa tankar på framtida jobb som inte rör mat/hälsa biten. Okej nu ska vi inte snöa in oss på vad jag kan tänkas villa jobba med i framtiden :P Men jag gillar att jag är 16 år, och har i stort sett hela livet med alla dess möjligheter framför mig :D


I övrigt, något ni tycker jag borde skriva mer om, eller mindre om? Vilka "sorts" inlägg uppskattar ni mest? Något som ni undrar över?


Sedan har vi det här om hur mycket bloggen ska handla om mig. Jag brukar ju ibland lägga in någon kommentar om vad jag ska göra under dagen eller vad jag har gjort. På så sätt lär ni känna mig lite, men samtidigt skulle jag ju kunna göra det mer. Och ska jag ha inlägg som rör mig men inte mat/träning/hälsa? Nej jag tror inte det, jag ska nog hålla mig till bloggens tema men fortsätta med att nämna lite om mitt liv här och där i inläggen. Fast jag har haft tankar om att sluta med det helt och bara lägga upp matbilder med text/recept! Men det blir så himla opersonligt då, eller vad tycker ni?


Och så dagens frukost då. Inget nytt recept, bara en massa saker på en skål med yoghurt. I framtiden, ska jag lägga upp sådant som inspiration eller skippa det helt? Det är frågan det!

  Naturell yoghurt med en topping på kakao, hallon, granola och kiwi + Ett microägg + Två misslyckade peanutbutter chocolate chip cookies (därav kommer de inte upp här som recept, men de måste fortfarande ätas upp även fast att de inte är så goda...)


 Okej en stor applåd till alla som har orkat läsa allt såhär långt, det blev lite flummigt men jag tror att jag har fått fram mina främsta tankar. Men nu vill jag gärna höra vad ni tycker om allt jag har tagit upp! Även fast att det är jag som sitter på högsta makten över bloggen. I got the power ;)


Och alla ni som har börjat läsa min blogg senare än maj i år, läs jättegärna detta gamla inlägg för att veta vilket syfte jag har med bloggen och hur jag vill inspirera andra till en hälsosam livsstil :D


Ciao, nu blir det shopping på stan för min del. Vi hörs, och var nu jättesnälla och kommentera, detta tog evigheter för mig att skriva men det kan det nog ha varit värt!

Av Sofie - 21 september 2012 21:57


Bara jag och lillebror hemma ikväll. Och vad är lillebrors favoriter i matväg? Lax, svamp och pasta, så jag letade upp mitt hemmagjorda pastarecept och gjorde en sås med lax och svamp till detta:


 


För er som tidigare har missat pasta receptet får ni det här igen:


Hemmagjord pasta (ca 3 personer men beror lite på vad man har till)


Pastan:

4 ägg

125 g philadelphia ost

1/2 dl fiberhusk


1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Mixa ihop ägg och philadelphia så att philadelphian inte klumpar sig (och äggen vispas luftigare). Rör i fiberhusk och häll ut på en bakplåtspapperklädd bakplåt innan det hinner svälla. Bre ut så tunt som möjligt.

3. Grädda i ugnen i ca 10 min. Ta ut och skär i långa strimlor (lättast med en pizzaskärare annars vanlig kniv).


 


  Laxsåsen gjordes på stekta laxbitar, frästa champinjoner, squash, gul lök, pressad vitlök, röd paprika, tomatpure och grön pesto! När pastan var färdigstrimlad rördes den ner i en kastrull tillsammans med laxsåsen :D


Av Sofie - 21 september 2012 14:00


 


I skolan kan det vara svårt att få tag på vatten att dricka, iallafall på lektionerna. Därför har jag den senaste tiden packat ner en vattenflaska i väskan som jag fyller på varje morgon hemma. Sedan under dagen kan jag ta fram den när som helst och ta mig en klunk. Och när dagen är slut har jag nästan druckit upp hela.


Jag använder mig av en "gammal" ramlösa/loka flaska. Efter några veckor byter jag ut den, det sägs ju att efter några veckors användning av sådana flaskor så börjar de släppa ut giftiga ämnen från plasten, om det stämmer eller inte vet jag inte, men det känns ändå säkert att byta då och då. Och det känns lite lyxigt när man köper en ny och får bubbel och ev. någon smak! :D


Att dricka mycket vatten är bra, men man ska samtidigt komma ihåg att det inte är bra att dricka för mycket. Hur mycket är lite/mycket vatten då? Jag brukar tänka att jag ska dricka när jag är törstig och regelbundet. Det fungerar bra för mig.


Hur förhåller ni er till vatten? Har ni också med vattenflaskor i väskan?

Av Sofie - 21 september 2012 08:30


 


Dagens frukost:

x Morotskakapannkakor med lite choklad/jordnötskräm, hallon och granola


Jag fick en idé här om dagen att göra pannkakor som smakar morotskaka. Om det går med gröt och bollar så borde det väl gå med pannkaka? Så jag testade det denna morgon och använde mig som grund bananpannkaka. Det blev inte helt perfekt men betydligt bättre än godkänt. En av pannkakorna ville inte hålla ihop till 100 % och delades i två, kanske i med lite bakpulver eller fiberhusk nästa gång? Smaken blev dock bra, och det är väl det viktiga? Jag ska finslipa lite på receptet, men om ni lider av morotskaka cravings så duger det här receptet betydligt mer än väl för att stilla era behov haha ;) Och även om ni inte har det så tycker jag att ni ska pröva :D


Morotskakapannkakor (1 person): Blanda ihop 2 ägg, 1 stor mogen mosad banan, 1 1/2 dl finrivna morötter, 1 1/2 msk kanel, 1 tsk vaniljpulver och 1 tsk torkad ingefära. Stek till 3 pannkakor i en stekpanna!


 


   


Vad äter ni denna morgon?

Av Sofie - 20 september 2012 12:47


   Som en enkel lunch tillsammans med stekta wokgrönsaker+en kiwi till efterrätt


Lax med jordnöts, ingefära och kokostäcke (1 person): Rör ihop 1/2 msk jordnötssmör, 1 krm torkad ingefära och 1 msk kokosmjölk. Bre över en tinad laxfilé och lägg i en ugnssäker form. Strössla över sesamfrön. Sätt in i ugnen på 175 grader i 20 minuter!


 


Snabb och enkel lunch för jordnötssmör älskande mig som knappast är hungrig men behöver få i mig något innan skolan :P

Av Sofie - 20 september 2012 09:09


 


Banan/kanel gröt med limekesella, lingon och jordnötssmör (1 portion): Koka en krämig gröt på 1 dl fiberhavregryn, 2 dl vatten, 2 tsk kanel och 1 så mogen som möjligt mosad banan. Rör ev. 1 äggvita efteråt för mer protein. Blanda 1 stor klick kesella (alternativt turkisk yoghurt) med saften ur 1/2 lime. Värm 3-4 msk lingon i micron. Lägg gröten i en skål och servera med limekesella, lingon och gärna om du har jordnötssmör!


Åh jag har kommit på en ny favoritgrötkombination med topping. Ni måste testa! Att banan och kanel går ihop det vet väl alla. Men bananen gör även gröten "lenare" och varm banan blir sött vilket ger en bra kontrast med syrliga lingon och lime. Och så lite saltsmak från jordnötssmör och det blir en underbar kombination. Apropå jordnötssmör, tidigare har vi alltid haft Monkis jordnötssmör hemma, igår kom mamma hem med Green Choices. Och det var godare än Monkis, mer rinnigare konsistens och lenare smak vilket jag tycker om. Inte bra för jag kommer äta upp hela burken på ett kick haha ;)


 


Idag är jag så frisk att jag kan ta mig tillbaka till skolan :D Men tydligen så har vi schemaändring och läser bara ett långt ämnesintrigerande block på eftermiddagen, så jag får vara hemma och vila på förmiddagen idag med :P Ha en fin torsdag!

Av Sofie - 19 september 2012 19:09


 


Jag har en favoritmüsli som jag brukar göra, den kan jag verkligen rekomendera. Men jag kände för att göra något nytt, mer åt granola hållet. Därför ett lite annorlunda recept med mer nötter/frön för knaprighet, lite mer sötma med honung/agave och torkade aprikoser, även kardemumma förutom kanel och så längre tid i ugnen för mer "rostad" smak.


Granola (1 sats)


Torra ingredienser:

4 dl valfria gryn/flingor (fibarhavregryn, råggryn, dinkelflingor, boveteflingor)

1 dl grovhackade mandlar

1 dl grovhackade cashewnötter (eller andra nötter)

1 dl pumpakärnor

1/2 dl solrosfrön

1/2 dl sesamfrön

1/2 dl linfrön

1 1/2 msk kanel

1 msk kardemumma


Blöta ingredienser:

3 äggvitor

2 msk naturell olja, t.ex kokosolja eller rapsolja

2 msk honung/agave


Blanda i efter ugnen:

1 1/2 dl kokosflingor

1 1/2 dl quinoapuffar

1 dl torkade finhackade aprikoser

1/2 msk kanel till

1/2 msk kardemumma till


1. Blanda ihop allt torra ingredienser. Rör i de blöta.

2. Bre ut på en bakplåt med bakplåtspapper (eller aluminiumfolie om bakplåtspappret är slut...).

3. Sätt in i ugnen på 175 grader i 15 min. Ta ut och rör om. Sätt in i 10 min till. Ta ut och rör om. Om du vill ha ännu mer färg och knaprighet kan du sätta in en stund till men håll vakt så att den inte bränns.

4. Låt svalna och rör sedan i kokosflingor, quinoapuffar, aprikosbitar, kanel och kardemumma.

5. Förvara i en tät burk!


Precis som i de flesta recept på min blogg kan du ändra på ingredienserna efter vad du tycker om och har hemma. Använd dig av olika gryn och flingor. Byt ut nötterna/fröerna eller ta mer av något och mindre av något annat. Sötare smak? Ha i mer honung! Tycker du inte om aprikoser? Ta då russin, torkade äpplebitar eller gojibär istället. Finns inte quinoapuffar i din mataffär? Skippa det då, eller ha i mer fiberhavregryn. Kokosflingor kan bytas mot kokoschips. Kanel och kardemumma kan ersättas av pepparkakskrydda om man är på "juligt" humör. Använd måtten för gryn, nötter, frön, äggvitor, olja, honung/agave, krydda, kokos och torkad frukt/bär och välj vad inom de kategorierna du vill ha. Eller så härmar ni bara mitt recept rakt av ;)


   



Av Sofie - 19 september 2012 18:35


  Min stora tesamling


Jag har rensat i min tesamling, den har nämligen letat sig upp på hyllor där det inte är meningen att det ska stå téer vilket inte uppskattas av alla i familjen haha...


Det finns ju téer som man köper för de låter goda när man läser på förpackningen och sedan när man smakar så är de inte lika goda som man trodde. Sådana har åkt ut idag och även goda téer som stått för länge och tappat smaken.


När vi är inne på te tänkte jag skriva lite fakta om te och om olika tesorter med denna sida som källa:


Grönt Te - Grönt te innehåller mer näringsämnen än svart te eftersom bladen inte oxideras. Förutom vitaminer innehåller grönt te mycket av antioxidanten katechin. Grönt te innehåller bara lite koffein.


Rooibos te - Det kommer inte från "den vanliga tebusken" utan från den sydafrikanska busken Aspalathus linearis som växer vilt kring Cederbergen nära Kapstaden. Man använder båda bark och blad från busken. Rooibos innehåller inget koffein och kan därför drickas sent på kvällen.


Svart te - Som tidigare nämnt så låter man bladen oxidera vilket tyvärr gör att de förlorar mycket näringvärden. Det färdiga téet blir även mörkare till färgen och får en kraftigare/beskare smak. Svart te innehåller ganska mycket koffein och är därför inte det bästa att dricka på kvällen.


Brukar ni dricka grönt, rooibos eller svart te? Eller kanske vitt te? Själv dricker jag alla men främst grönt och rooibos. Jag tycker svart ofta får en bismak och blir för beskt, och nej det är inte för att jag har i tepåsen/kulan för länge!


  Mina tre favorittéer kommer alla från Friggs och är rooibos med blåbär/vanilj, grönt te med citron/ingefära och grönt te med chai. Även Irish Cream som är ett svart te med chokladbitar i är en favorit, men det kan man bara köpa i lösvikt i en téaffär en bit från där jag bor!


Vad är er era favorittéer? Något ni kan tipsa mig om? Har det kanske kommit ut några nya téer på "te marknaden" som man borde pröva? :)


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards