Sofies Wellness

Alla inlägg under juni 2012

Av Sofie - 16 juni 2012 20:28


 


Jag hade ingen som helst lust att laga middag denna kväll, seg som aldrig förr och på gränsen till illmående så tänkte jag be mamma och pappa göra det istället (lyxen med att bo hemma). Men så klunkade jag i mig en massa vatten, och helt plötsligt var jag mitt vanliga pigga jag igen som har lust att laga mat. Vätskebrist alltså... Glöm inte att dricka extra mycket nu på sommaren!


Middagen blev iallafall jättegod. Jag gjorde min egna tolkning av min favoriträtt som liten (som mamma ofta gjorde), kyckling i dragonsås. Och den smakade nästan likadant, mums, fast vi åt alltid ris till den rätten förut, idag blev det en härlig potatissallad istället som var minst lika god. Här är receptet:


Potatissallad med grönsaksspaghetti och kyckling i dragonsås (4 personer)


Kycklingsåsen:

ca 600 g kycklingfilé

1 dl riktig grädde

1 dl creme fraiche

1 tsk torkad dragon

1/2 tsk salt

peppar


Potatissalladen med grönsaksspaghetti:

6 medelstora potatisar

2-3 morötter

1/2 squash

5 soltorkade tomater

1 msk olivolja

1 msk solroskärnor


1. Skär potatisen i mindre bitar, ca 4 delar. Koka i saltat vatten i ca 12-15 min så att de är genomkokta.

2. Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn den i en stekpanna. Häll över grädde, creme fraiche, dragon, salt och peppar. Låt puttra tills resten är klart (och kycklingen förstås har blivit genomkokt/stekt).

3. Skala morötterna (så att skinnet försvinner) och släng det. Skölj morötter och squash, skala/hyvla med en potatisskalare/osthyvel till tjock "spaghetti". När potatisen har kokt färdigt blanda ner grönsaksspaghettin.

4. Skär soltorkade tomater i småbitar. Blanda ner soltorkade tomater, olivolja och solroskärnor med potatisen/grönsaksspaghettin!


Självklart kan man göra kycklingsåsen och äta med t.ex ris/bulgur istället, eller göra potatisen med grönsaksspaghettin och ha en kött/fiskbit till! Låt fantasin flöda :)


   


Vad har ni ätit till middag ikväll?


För mig är detta första kvällen som spenderas hemma sedan jag fått sommarlov. Tror att det blir soffläge, träningsvärken jag haft hela dagen är inte att leka med. Lyssna på spotify, läsa lite tidningar, leta fram någon bok som jag inte hunnit läsa under skolterminen eller kanske svara på de där mejlen som jag inte orkat ta tag i. Och planeringsfreaket Sofie har även skaffat sig en kalender för nästa läsår idag, och jag kan säkert sitta i timmar och fixa med den. Fast solen som har varit frånvarande hela dagen har nu börjat lysa ser jag. Kanske en kvällspromenad i solnedgången? Eller fortsätta rensningen av min garderob? Ja, jag har många alternativ, hur spenderar ni kvällen?

Av Sofie - 16 juni 2012 14:14


 


x Bladspenat, matvete, balsamvinäger, röd paprika, avokado, prusciutto (stavning ?), halloumi och små tomater


Inget märkvärdigt, men väldigt gott och enkelt att göra. Och oj vad färgglatt och fint det blev på bild. Perfekt lunch att fixa ihop när man inte orkar stå länge framför spisen på sommaren. Vad brukar ni göra för enkla sommarluncher?


 


Jag har fortsatt städa här hemma på förmiddagen, men nu ska jag ner en vända på stan och möta upp mamma...

Av Sofie - 16 juni 2012 10:00


 


x Choklad/kaffesmoothie med kokosflakes, kakaonibs och gojibär

x Finn crisps med kokt ägg och pestokrydda

x Några mangobitar


Choklad/kaffesmoothie (en skål/ett glas): Mixa 1 banan, 2 dl naturell yoghurt, 2 msk kaffe (bryggt), 1 msk kakao och 1 msk valfritt nötsmör (kan man skippa om man inte har)!


Godmorgon, såhär underbart gott startade jag min dag. Hur startade ni er?


 

Något för choklad och kaffeälskaren att pröva... Kan även vara gott för godisgrisen som vill stoppa sötsuget!


Av Sofie - 15 juni 2012 18:39


 


Jag har hittat en ny favoritost (förutom keson då men den känns inte som en ost), nämligen mozzarella. Förut var det alltid fetaost som gällde, därför att den har en unik smak medan mozzarella inte smakar så mycket. Men nu har jag fastnat för mozzarellans milda smak och härliga konsistens. Passar i och till allt möjligt. I sallader och i varma såser (så att den smälter och blir på gränsen till trådig). Dessutom är den rik på protein och innehåller en del vitaminer/mineraler, och självklart fett också. Mättande och bra alltså! :D


Dagens snabba lunch innehöll även mozzarella:

 


x Quorn i tomatsås med vitlök, gröna ärtor, oregano och smält mozzarella, med bulgur (från igår), rivna morötter och bladspenat


Andra tips på rätter där jag använt mozzarella: Ugnsgjord fläskfilé med tomat, mozzarella och basilika, Köttfärsgratäng med squash, Kyckling i tomat och mozzarellasås, Matlåda med kyckling och annat och Sallad på mozzarella, tomater och avokado! Annars fungerar mozzarella ALLTID tillsammans med tomat och basilika, det smakar alltid helt perfekt :)


Tycker ni om mozzarella? Har ni några bra tips/recept där man använder mozzarella? Kommentera gärna! Och vad är er favoritost?

Av Sofie - 15 juni 2012 17:22


Jag har ägnat senare delen av eftermiddagen åt att städa (eller börja, jag har massor kvar) mitt rum eller snarare min garderob/lådor med kläder, väldigt tråkigt men välbehövligt. De senaste månaderna har jag bara tryckt in allt som legat framme där det funnits plats, inte så smart... Okej detta är inte en städblogg utan en matblogg, mitt mellanmål/städsnacks:


 


x Vanilj kesokvarg med färska jordgubbar och basilika

x Päronstavar

x Rooibos te med blåbärssmak


Jag visar oftast inte vad jag äter till eftermiddagsmål, det är för att det är så tråkigt att jag nästan alltid äter samma (iallafall om jag är hemma). Det blir oftast kesokvargen och sedan varieras den med olika toppingar, sååå gott och jag tröttnar aldrig. Just nu är den perfekta blandningen på 1 dl keso, 1/2 dl kesella/kvarg och 1 krm vaniljpulver (som ni ser ovan)! Testa :)


 


Nu måste jag nog tyvärr återgå till min städning...


Er favoritsmaksättning på keso, kvarg eller kesokvarg? Och favorittopping?

Av Sofie - 15 juni 2012 10:06


 


x Ugnbakad gröt med jordnötssmör och päron i, med varma hallon på toppen


Ugnsbakad gröt med jordnötssmör och päron (1 portion): Blanda 1 dl havregryn, 3/4 dl mjölk, 1 ägg, 1 msk jordnötssmör (eller annat nötsmör), 1/2 krm bakpulver och en bit hackat päron (ca 1/3-1/2). Lägg i en ugnssäker form och toppa med kokosflingor. Grädda i ugnen ca 10-12 min225 grader.


Åh ugnsbakad gröt har jag gjort tidigare, se här, här och här. Men denna var nog den godaste. Om ni gillar jordnötssmör måste ni bara testa. Att smaka sätta med jordnötssmör och päron fick jag tips ifrån här.


Sådär en ny dag är här, och jag är ledig. Igår var planerna att jag skulle slappa mest och fixa en del hemma. Men oj vad dagen gick fort och jag hann bara gör en bråkdel av sakerna innan jag skulle på middag med mina föräldrar för att fira att jag slutat skolan. Så idag tänkte jag köra på en likadan dag som igår och försöka få lite mer gjort. Och sedan ikväll blir det skräckfilm med kompisarna på bio, ska bli kul och läskigt :D


    


Titta vad jag såg när jag var ute och handlade med pappa igår, de har börjat sälja äggvitor i literförpackningar. Fast om man kollar lite noggrannare så är det inte bara äggvitor utan en massa tillsatser för att vitorna ska hålla sig utan att bli dåliga. Jag vet att många tränande människor främst bara vill ha vitan för proteinets skull, så det är ju en bra idé. Men nej det är ingenting jag skulle köpa. Har ni sett detta i affären? Skulle ni köpa det då?

Av Sofie - 14 juni 2012 16:58


 


Valnötsmör (en burk)


1. "Rosta" 3 dl valnötter på en bakplåt i ugnen på 200 grader i ca 5 min, kolla noga så att de inte bränns (mina blev på gränsen till brända då jag gick in i ett annat rum och inte kollade). Låt svalna något.

2. Mixa tillsammans med 1-2 tsk havssalt (börja med 1 och smaka sedan av om du vill ha mer) tills det blir en krämig massa, tar olika lång tid beroende på mixer. Om det går riktigt segt kan man hälla i några msk raps- eller kokosolja.

3. Förvara i en burk i kylskåpet!


Jag kan inte få nog av nötsmör. Det är så gott, och mitt senaste (cashew/paranötssmör) tog slut för över en vecka sedan och jag har inte hunnit göra mer. Och idag till mellis var jag verkligen sugen på det. Så jag testade att göra på valnötter. Och det blev såklart gott som alla andra nötsmör, dock blev jag lite besviken för jag trodde att det skulle smaka mer valnötter som t.ex mandelsmöret smakade mandel. Nästa gång blir det nog att testa pekannötsmör (min favoritnöt) och sedan har jag en ide om att blanda i kakao och kaffe i mandelsmör, det borde väl bli gott? Som nutella!


Dagens mellanmål då som innehöll helt nygjort (varmt) nötsmör:

 

En rejäl klick keso blandat med en liten klick turkisk yoghurt (kesellan var slut...) med valnötssmör, egentorkade äpplebitar och gojibär. Sedan blev det några färska äpplebitar doppade i smöret också, det är 100 gånger godare än godis.


Har ni gjort nötsmör? Vad tycker ni?


Precis som jag har skrivit innan är det bara att rosta valfria nötter (eller man kan skippa att rosta också om man är lat, men då kommer inte smaken lika mycket fram) och mixa med någon tsk havssalt, klart!


Ni kanske har hört att nötsmör inte är det nyttigaste? Jo det är det sålänge man gör sitt eget utan tillsatser (eller köper färdigt utan tillsatser). Kaloririkt är det ja. Men bara man inte trycker i sig 1 dl på samma gång är det igen fara. Man känner att det är väldigt mättande när man äter, så man tar inte så mycket. Och det är fullt av bra fetter och antioxidanter, en del protein och olika mineraler och vitaminer (lite olika beroende på vilka nötter du använder), så detta är rena supermaten. Och det innehåller inte en massa snabba kolhydrater som kan ge världens blodsockerkurva som t.ex lösgodis, därför är detta ett mycket bättre lördagsgodis tillsammans med t.ex äppleklyftor även fast att det är energirikt. Och dessutom är det mycket godare (och jag vet alla tycker inte det, men jag gör det) :D

Av Sofie - 14 juni 2012 14:36


 


x Stekt kyckling, bulgur, balsamicosås, jordgubbar, melon, tomater, röd paprika, bladspenat och färsk basilika


Balsamicosåsen: Blandade ihop ca 1/2 dl kesella, 1/2 dl turkisk yoghurt med 1/2 msk balsamico!


Mums, efter en sväng på gymmet (som drog ut lite på tiden...) var jag riktigt hungrig och behövde något snabbt. Detta blev resultatet. Gillar ni smaken av balsamico rekommenderar jag er att testa såsen!


Så från och med nu kommer det att komma en hel del lunchtips på bloggen då jag inte äter i skolan utan hemma. Det gillar ni va? Antagligen kommer det bli mycket enkla recept för 1 person. Alla recepten som brukar komma upp här brukar jag ju ha lagat till middag åt hela familjen. Det är inte lika kul att laga "komplicerade" recept om man bara gör åt sig själv.


 

Lunchen åt jag förstås på vår härliga balkong :D

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards