Sofies Wellness

Alla inlägg under maj 2012

Av Sofie - 9 maj 2012 22:06


 


Sista stunden innan jag lägger mig denna kväll spenderas i pyjamas i sängen med att prata franska med mig själv (har man nationella i pratdelen imorgon så har man), läsa om andra världskriget, lyssna på Florence and the Machine och äta chokladglass med kokosflingor och gojibär! Mysigt, franska och historia tillhör inte de hemskaste ämnena om ni frågar mig. Och glassen var över förväntan, supergod och superenkel att göra. Ni måste pröva.


Hemmagjord chokladglass


2 äggvitor

1/2 mosad banan

1 msk kakao


1. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum.

2. Vispa snabbt i banan och kakao så allt blandar sig.

3. Lägg i en burk och sätt in i frysen i ett par timmar (jag vet, tålamod... men då stelnar den och blir krämig)

4. Ta ut och njut!


Om man inte orkar vänta på att det ska bli glass, kan man äta det på direkten i form av chokladmousse. Förresten tack Emma för receptet.


 


   


Och nu ska jag sova, godnatt! :D


Av Sofie - 9 maj 2012 11:45


 


Åh jag bara måste visa vad mamma och jag åt till middag igår. Det blev sååå gott. Måste även tillägga att jag är så stolt att jag kommer på så mycket olika saker helt själv nu helt utan recept (som detta), tänk för ett och ett halv år sedan kunde jag knappast koka pasta själv!!! Haha skrattar åt mig själv... Just det receptet var det ja:


Parmalindad pestokyckling med fetaostspenat och paprika (2 portioner)


2 kycklingfiléer (ca 300 g)

salt, peppar, torkad basilika

2 msk röd pesto (eller grön)

2 skivor parmaskinka

ca 200 g fryst spenat (12 st klumpar)

50 g smulad fetaost

1 röd tärnad paprika


1. Banka ut filéerna lite först. Bryn i en stekpanna. Medan du bryner så krydda på fri hand med salt, peppar och basilika.

2. När det fått en del färg, lägg en klick pesto på varje. Och rulla en skiva parmaskinka runt båda. Lägg i en ugnsform, sätt in i ugnen på 225 grader i ca 15 min.

3. Fräs spenaten så att den blir varm, smula i fetaosten och låt den smälta lite. Rör i paprikan. Smaka av med salt och peppar.

4. Servera kycklingen med spenatröran!


 

Av Sofie - 9 maj 2012 07:52


 


x Finn crisp med kokt ägg och basilika

x Banana split (en bit banan, keso, varma blåbär och kokosflingor)

x Vaniljbulgurfrutti (kokt bulgur+naturell yoghurt+vaniljpulver) med gojibär


Sådär, lite smått och gott denna morgon. Yummy, jättelängesedan jag åt bulgurfrutti! :) Vad äter ni denna morgon?


Idag är det långdag i skolan, inklusive ett kemiprov som har stor påverkan på betyget, så jag hoppas det går bra.


 


Nu kör vi onsdag, är ni med?


Av Sofie - 8 maj 2012 20:52


 

En magisk himmel över Stockholm denna kväll


Idag är 6:e dagen på en vecka som jag har varit ute på en kvällspromenad. Jag brukar vanligtvis nästan aldrig göra det, men senaste veckan har kroppen rent av längtat av att få komma ut och röra på sig en stund. Och varje gång har det varit sååå härligt och jag har känt att detta måste jag göra varje dag. För mig som ofta är stressad på kvällarna så passar det perfekt. Att bara gå och gå och rensa tankar från dagen stressar ner mig. Och när jag kommer hem känner jag mig lugn.


Därför vill jag tipsa er om att testa detta. Vid sådär 19, 20 eller 21 tiden sätt bara på ett par sköna skor och gå var fötterna leder dig (kanske upptäcker du en ny plats i närheten) och tänk inte så mycket på vad du gör. Det behöver inte alls vara långt, kanske bara kring några kvarter om det finns ont om tid. Men gör det, vare sig hur kort det är! 


Kvällspromenader går verkligen att variera, och det har jag gjort hela veckan. Ibland korta promenader, ibland längre. Ibland väldigt snabba, vissa betydligt långsammare. Några med musik i öronen, några med ljudet av Stockholms trafik i öronen. Några helt ensam, någon med sällskap. Vissa med mobilen lämnad hemma, några med att smsa/prata med kompisar. Vissa i jeans och converse, ett par i träningskläder och träningsskor. En kväll fick jag med mig lillebror, men bara om vi först spelade lite fotboll. Alla med en solnedgång, och alla bara gående utan att veta var jag ska.


Bjuder på fler fina bilder från Stockholm denna kväll:

     


Blommande körsbärsträd är bara så vackra. Och dagens solnedgång sågs från en hög kulle/berg (som kändes rejält i benen att gå uppför), kullen ligger bara 5 min ifrån mig men jag har inte varit där uppe på många år, men nu blir det fler gånger i sommar minsann.


Antagligen är det fina vädret också en stor faktor till att jag velat gå ut och gå på kvällarna. Det är så härligt att bara kunna gå i tunnaste vårjackan och inte alls frysa. Och självfallet även ljuset, det är ju inte mörkt på kvällen nu. Så som sagt, nu tycker jag ni ska börja testa det här med kvällspromenader, jag lovar att det kommer kännas superhärligt.


Brukar ni gå på kvällspromenader ofta?

Av Sofie - 8 maj 2012 17:26


 

Dagens mellis:

x Kvargkaka med blåbär, lime och kokos

x Lite hemmagjord müsli som snacks då den är så god


Kommer ni ihåg när jag gjorde kvargkaka förra gången? Då gjorde jag med smak av hallon och kanel. Dock gjorde jag lite fel då och hade i 2 äggvitor istället för 1. Den blev väldigt god ändå, men jag fick ha den betydligt längre tid i ugnen. Så idag tänkte jag testa att göra kvargkaka igen med rätt antal äggvitor, och testa en annan smaksättning. Sagt och gjort. Dock fick jag ändå ha den längre i ugnen då jag hade i en massa limesaft=mer flytande röra=tar längre tid till den stelnar. Jaja, den stelnade inte heller till 100 % så det blev mer en hårdare variant av pudding, men gott blev det iallafall.


Kvargkaka med blåbär, lime och kokos (1 portion)


1 äggvita

1 dl kesella/kvarg

1 dl blåbär

saft ur 1 lime

2 msk kokosflingor+lite till på toppen


1. Elvispa äggvitan till ett hårt vitt skum. Vispa snabbt i resten.

2. Lägg i en ugnssäker portionsform/skål och toppa med lite extra kokosflingor.

3. Ha i ugnen på 225 grader i ca 20-25 min!


Grundreceptet för kvargkaka är 1 äggvita och 1 dl kesella och sedan i ugnen 5-10 min, men beroende på om man har en rinnigare smaksättning eller en extra äggvita kan man få ha i den längre tid (men man ser när den är klar). Smaksätta kan man göra med vad man är sugen på och har hemma, frukter, bär, frön, juicesaft, kryddor...


       

Inside...


Har ni testat kvargkaka, och har ni gjort det med någon god smaksättning ni kan tipsa om? :)


Av Sofie - 8 maj 2012 15:36

Blir ett sent frukostinlägg idag då bloggplatsen jag bloggar ifrån låg nere hela natten, den skulle fixas men vara klar kl.5 i natt men självklart när jag loggade in kl.7.30 fungerade det fortfarande inte :(


 


x Kardemumma/jordgubbgröt med pumpafrön och banankesella


Så här gör du frukosten (1 portion): Koka ihop 1 dl fiberhavregryn+2 dl vatten+1-2 krm malen kardemumma+några frysta jordgubbar. Koka till en gröt, och låt jordgubbarna tina i gröten. När gröten är klar rör du snabbt i en äggvita (för mer protein och mättnad). Under tiden gröten kokas blandar du ca 1 dl kesella med 1/2 mosad banan som du sedan serverar tillsammans med gröten. Toppa med pumpafrön!


Jag vet inte varför men detta var en av mina absoluta favoritfrukostar för 1 år sedan (och som jag nu inte gjort på länge). Antagligen älskar jag detta pga kombinationen mellan smaken av kardemumma, varma jordgubbar, kall banankesella och krispiga pumpafrön. Ni borde testa, inte alls svårt att göra!


 


Istället för att berätta vad jag ska göra idag, kan jag nu berätta vad jag har gjort. Gick upp extra tidigt idag då jag och en kompis skulle leda dagens idrottslektion på morgonen, var faktiskt kul, vi körde 5-kamp med klassen. Sedan hade vi dubbeltimme i hemkunskap, och då fick vi alla laga olika rätter som vi sedan gjorde buffe på. Det var också roligt, och det drog över tiden så vi satt där hela lunchrasten. Sen var det franska, och några fick göra muntliga nationella (men inte jag) så vi hade det ganska lungt. Sedan lite mentorstid för att sedan sitta en timme på en kompis gård i solen och prata och plugga. Och nu sitter jag här, och melliset står i ugnen. Kika in lite senare så får ni se vad! :D


Av Sofie - 7 maj 2012 21:52


... då bristen på nya roliga recept finns, så bjuder jag istället på allt jag käkat idag :D Något kanske kan inspirera någon!


Frukost: Kan ni ju se i dagens frukostinlägg


Eftersom vi fick långlunch idag pga föreställning på förmiddagen, köpte vi ett gäng kompisar mat på ett cafe (istället för att gå och äta skolmaten) och tog med och satte oss på en gräsmatta i solen, superhärligt:


 

Min låda bestod av kycklingfile, quinoa, keso, avokado, tomater, sallad, champinjoner, morot och en bit melon, supergott :D


 

Dagens mellis på eftermiddagen blev: Riskaka med hemmagjort mandelsmör, och keso med varma hallon och min egna müsli


 

Middagen blev ihopplock av sådannt som gick jättesnabbt att fixa ihop. Jag stekte frysta wokgrönsaker, och rörde i en burk tonfisk, en halv burk bön/kikärt/matvete blandning och smaksatte med en het blandkrydda jag köpte i Italien i somras, detta gick på 5 min. Sedan till detta kokt bulgur från gårdagens middag, rivna morötter med balsamvinäger, en klick keso och en miniklick hemmagjort mandelsmör!


 

Lite enkelt kvällsmål: Hälften kesella/hälften keso med kanel, torkade äpplebitar och kokoschips


Haha, märks det att jag gillar keso? Har ju faktiskt ätit det till varje måltid idag :P


Förutom att äta under dagen (det är ju inte allt jag gör haha) har jag hunnit med en lektion, musikalföreställning på teater med andra i min skola i den, långlunch rast med sol o lunch på gräsmatta o snack och skratt med kompisar, två lektioner på eftermiddagen, plugg hemma och första riktiga träningen efter min förkylning (blev en medellugn runda på 5 km+2 set av en styrketräningsserie med kroppsvikten jag funnit i en tidning hemma) och lite annat också.


Nu måste jag sova, kommer bli en rolig dag imorgon, men jag ska upp tidigt :P


Av Sofie - 7 maj 2012 07:37


 


x Äggkaka med kalkon, keso, krossade tomater och oregano

x Naturell yoghurt med hemmagjord müsli, päron och blåbär


Äggkakan: Knäck ett ägg i en djup skål, vispa runt lite med en gaffel så att gulan och vitan blandas. In i micron på högsta effekt i ca 1 min. Ta ut och du har en "kaka" av ägg. För lite pizzafeeling, toppa med kalkon/skinka, keso, krossade tomater och oregano!


Sådär med frukosten i magen är jag redo för en ny vecka. Denna vecka (tror jag) är helt normal med inga konstigheter. Det är bara att kämpa igenom de här dryga fyra sista veckorna nu, sen går jag ut grundskolan :D Och är egentligen helt fri från skolan förevigt (enligt lagen då), men självklart ska jag plugga vidare för annars är det svårt att komma någonstans i livet! :P


 

Gottis :)



Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards