Alla inlägg under maj 2012
Ser inte så goda ut (mina blev lite missbildade...), dessutom ser det ut som en liten bara, men det är två st och de är ganska stora men tallriken är också väldigt stor :P
Jag och mina bananpannkakor alltså... Gillar dem starkt. Och kan varieras på miljoner sätt, bara att blanda 2 ägg och 1 mosad banan och sedan blanda i vad man har hemma/är sugen på. Eller så kör man på bara naturella med ägg och banan, men kanske toppar med en god keso eller kesellaröra.
Jag har länge tänkt att kombinationen blåbär och krispiga hackade pekannötter måste vara underbart tillsammans i. Så jag tänkte göra det idag till mellanmål. Men självklart hemma fanns det inga pekannötter, men jag blandade i pumpakärnor istället för att få det krispiga. Det blev bra det med!
Krispiga bananpannkakor med blåbär (1 person): Blanda 2 ägg, 1 mosad banan, ca 1 dl blåbär och några msk pumpafrön. Stek 2 pannkakor i smör!
Måste fråga. Har ni testat bananpannkakor någon gång? Vad tyckte ni? Och godaste kombinationen att ha i?
x Smoothie på kokosmjölk och basilika med valnötter
x Finn crisp med skinka, keso och tomatpure
x Finn crisp med kokt ägg och keso
Smoothien (1 stort glas): Mixa 2 dl kokosmjölk+2-3 dl jordgubbar+1 dl mango+1/2 banan+en massa färsk basilika (jag hade minst 15 st blad)!
Sådär jag testade att göra smoothie med kokosmjölk och basilika i, kanske en lite konstigt kombination till frukost men det var gott. Kokosmjölk är mer mättande är vanlig yoghurt så det blev inte så mycket till. Men man kan självklart byta ut kokosmjölken mot vanlig yoghurt. Och basilikan passade underbart med jordgubbarna.
Vad äter ni denna morgon? :)
Så nu ska jag bege mig mot skolan, sista dagen denna vecka, åh vad skönt!
Kvällsmål eller kvällsmellis är den måltid jag allra minst varierar. Ofta blir det keso eller kesella med kanel och lite bär/frukt. Eller några nötter eller en frukt om jag inte är hungrig. Något brukar det alltid bli. Men jag har en del i mitt arkiv att tipsa er om:
Detta är denna kvällens kvällsmål: Keso blandat med kesella och kanel, med kokosflingor och mango+en skinkrulle
Kokt ägg och gojibär
Ett par gottisbollar, keso, valnötter och mörk choklad
Proteinrik chokladglass (på äggvitor)
Chokladkaka på svarta bönor med vaniljkesella och hallon
Hemmagjord hallonglass, på mixade frysta hallon, kesella, vaniljpulver toppat med en massa goda saker
"Chokladgegga med kaffesmak" på kesella, mosad banan, kakao och kaffe med god toppiing
Banana split på banan, keso, kanel, blåbär, pekannötter, kokosflingor, kakao nibs
Avokado fylld med keso och chilikrydda+te
Finn crisp med kokt ägg och pestokrydda
Finn crisp med varmrökt lax och citronsaft+clementinklyftor
Keso, naturell yoghurt, kanel, äpplebitar, cashewnötter
Bröd (på keso o ägg) med pestokrydda
Sådär det var alla bilder på kvällsmål jag fann. Om ni vill ha mer inspiration kolla på kategorin kvällsmål på bloggen, eller mellanmål.
Som sagt håller jag mig oftast till något enklare som en röra på keso eller kesella, lite kryddor, bär/frukt och nötter/frön, för det är gott, enkelt och mättande. Dock skulle det vara väldigt tråkigt att lägga upp här varje dag, då det alltid är så lika.
Äter ni kvällsmål? Har ni några bra tips att dela med er av? Självklart kan man ju alltid göra samma som jag gör till eftermiddagsmellis, men på kvällen vill jag ha något mindre och gärna mer proteinrikt! :D
Det kanske finns några där ute som undrar varför man äter kvällsmål och om man måste göra det? Blir man bara inte fet av att äta något extra på kvällen? Själv äter jag det för att det är gott, och eftersom jag tränar ganska mycket så behöver jag få i mig ganska mycket energi. Och jag står fast i det här att äta regelbundet (man håller blodsockerkurvan i schack, förbränningen hålls igång, man är pigg och får inga energidippar eller blir vrålhungrig eller supermätt), och att sprida ut mina mål under dagen, blir sådär 4-6 mål om dagen, därför blir det även något på kvällen. Det fungerar säkert inte för alla. Men för mig gör det det. Jag är inte alltid hungrig när jag äter kvällsmål, men jag brukar ändå försöka få i mig något, typ några nötter och en frukt, eller bara en liten klick kesella. Så att förbränningen hålls igång och jag inte riskerar att vakna hungrig mitt i natten (japp det har hänt när jag skippat att äta, och det är inte roligt att gå upp och äta mitt i natten)! Men om man inte tränar och äter stor rejäl middag tror jag inte att man behöver äta något. Man får helt enkelt känna efter det själv tror jag, för alla är vi olika...
Så ge mig gärna några kvällsmellistips. Eller era bästa tips att variera kesellan eller keson, tack :D
Ni vet att jag inte är något stort fan av att räkna kalorier. Såg en video med en tjej som jag tycker förklarar bra varför man inte ska göra det här:
Hon tar främst upp det här med skillnaden "kvalitets" mat och inte "kvalitets" mat. Kalorier handlar bara om energimängd, men det är lika okej att äta skräpmat på McDonalds som t.ex en stor fräsch sallad med en massa grönsaker, en bit lax och en klick keso. Bara det är samma mängd energi. Men att det är mycket nyttigare saker i laxtallriken spelar ingen roll enligt kalorimetoden, men det gör det i verkligenheten. Man blir snabbare hungrig av McDonalsmaten och kroppen får inte lika mycket näring (kroppen fungerar sämre, hår/hud/naglar av mycket sämre kvalite). Maten du får i dig är ju faktiskt bränslet du går på, och desto bättre det är desto mer kommer du att kunna prestera under dagen.
Och sedan blir man så fixerad kring siffrorna att man inte känner efter hur kroppen mår. Blev jag mätt av den här maten? Känns det bra i kroppen? Du blir som en robot. Om du sedan slutar räkna har du ingen uppfattning av hur mycket du ska äta, du är så van att några siffror talar om det för dig. Kroppen signalerar faktiskt vad du ska göra. Om du är hungrig, ja då ska du äta. Är du mätt, ska du inte äta. Men om man går på en kaloridiet och man blir hungrig men man redan ätit sina kalorier för dagen, ja då "får" man inte äta, och då blir det ju hur fel som helst. Särskilt om man har varit och tränat, då är det jätteviktigt att få i sig mat så att inte kroppen bryts ner istället.
Och fixeringen kring siffrorna tror jag är den främsta anledningen till att så många leds in i anorexia eller lättare ätstörningar. Det är skrämmande många som gör det.
Och den här hysterin att man måste räkna och väga exakt allt vad man äter. T.ex en gurkaskiva eller ett isbergsblad? Tänk vad mycket tid som går åt!
Räknar ni kalorier? Eller har ni gjort det? Andra åsikter kring detta? :D
PS. Jag förstår att för många är detta enda sättet att få det att fungera, men jag tror att många fler skulle må mycket bättre om de släppte räkningen och började fokusera på att känna efter vad kroppen säger åt dem!
x Ugnsbakad gröt med en krämig röra i form av ett hjärta på keso och en liten klick kesella
När jag gjorde min gröt gjorde jag en del misstag. Jag tinade inte hallonen innan (=behövde ha den längre tid i ugnen), mangon blandade jag i grötsmeten (så den stack upp), för lite vaniljpulver... Men man lär sig av sina misstag, och eftersom jag nu vet mina fel kan jag nu ge er receptet på hur det blir bra:
Ugnsbakad gröt med sommarkänsla (1 portion):
Blanda 1 dl havregryn eller dinkelflingor, 3/4 dl mjölk, 1 krm bakpulver, 1 ägg, 1 msk solroskärnor, 1 krm vaniljpulver (och ev. 3/4 dl tinade hallon, annars blandar du i dem senare) i en bunke. Lägg 3/4 dl hackad tinad mango i botten av en liten ugnssäker form, och 3/4 dl tinade hallon (om du inte la dem i gröt smeten). Lägg på grötsmeten över bär/frukten. Sätt in i ugnen ca 15-20 min på 225 grader. Man ser när det är klart, grötsmeten har då stelnat och fått pyttelite färg.
Lite fler bilder för den som önskar...
Idag har jag sovmorgon då vi har nationella proven i matte på förmiddagen. Jobbigt med prov, skönt med sovmorgon, dock vaknade jag ändå som vanligt av mig själv, så jag har haft en massa extra tid denna morgon! :D
Vi hörs senare...
Denna kväll fick varken jag, mamma eller pappa stå i köket. Lillebror skulle nämligen laga middag, för första gången (tror jag?). Hehe självklart en hemkunskapsläxa men det blev väldigt gott. Tack för det! Det roliga är att jag gjorde exakt samma rätt för ca 4 år sedan i hemkunskapsläxa också. Det var nog också första gången för mig att laga middag då, men det dröjde några år tills jag fann det roliga i det. Hursomhelst så snodde jag receptet av lillebror så att jag kan dela med mig av det här:
Fisk i örtsås (4 portioner)
600 g vit fiskfile (om man är en hungrig familj kan man köra på 800 g=två frysblock)
salt
1/2 dl finhackad purjolök
1-3 msk finhackad gräslök
2-3 msk hackad dill
1 tsk torkad dragon
1/2-1 dl citronsaft
2 dl creme fraiche
1. Skölj och torka av fiskfiléerna. Salta runt dem. Skär i mindre bitar
2. Hacka alla gröna kryddor och fräs med en klick smör och dragon.
3. Tillsätt citron och creme fraiche och låt det börja puttra.
4. Lägg ner fiskfiléerna och låt dem småkoka i ca 5-10 min tills fisken är genomkokt.
5. Smaka av med salt, citron och de gröna kryddorna. Servera med kokt potatis eller ris/bulgur/matvete/liknande!
På krydderna och citronen är måtten inte så viktiga, smaka bara av så att DU tycker att det smakar gott, och skippa någon krydda om du inte tycker den är god, om man gillar persilja kan man även blanda i det (är det i orginalreceptet) men min familj hatar kryddan så vi skippade den helt! :D
Hur kokar du din broccoli, i en massa liter av vatten? Inte längre efter att du läst detta!
I en tidning som kom med hem från USA fanns en intressant artikel om hur man ska koka grönsaker på bästa sätt så att de har kvar så mycket näring (vitaminer, mineral och antioxidanter) kvar i sig som möjligt. Tidningen heter CookFresh, och här är artikeln sammanfattad och översatt av mig:
Visste du att hur du kokar/tillagar dina grönsaker har stor betydelse för hur mycket näring de innehåller? Här är några smarta tips:
1. Använd inte mycket kokvatten:
När du kokar grönsaker i vatten förlorar du näring. Ni vet den gröna färgen kokvattnet får efter att man kokat broccoli? Det är ett tecken på att t.ex vitaminer som C och B har åkt ur broccolin ner i vattnet, och som du sedan häller bort och inte får i dig. För att behålla näringen, koka grönsakerna i så lite vatten som möjligt och så kort tid som möjligt. Att ånga eller ”koka” grönsakerna i micron är också bättre för att förlora så lite näring som möjligt. Glöm inte heller att precis som varmt vatten är inte kallt vatten bra om man vill ha kvar så mycket näring som möjligt. Så skölj inte grönsakerna i kallt vatten.
2. Använd lite fett:
Att äta rena endast ångade grönsaker låter kanske som det bästa hälsosammaste sättet. Men egentligen är det bättre att äta grönsakerna med lite fett. Mycket näring som betakaroten, och vitaminer som t.ex D och K är fettlösliga så de kan bara tas upp av kroppen om det finns lite fett med. Så häll lite olivolja på din kokade grönsaker.(Dock tänker jag att om man har andra fettkällor till grönsakerna i samma måltid kanske detta inte är nödvändigt, men det står det inget om det i artikeln)
3. Tillsätt citrus:
Flera grönsaker som spenat, broccoli och kål innehåller mycket järn, men i en form som är svår för vår kropp att ta upp. Om man tillsätter vitamin C, som t.ex citrusfrukter reagerar det med järnet och ändras till en form som är lättare för kroppen att ta upp. Så tillsätt en skvätt citron, lime, apelsin eller grapefruktsaft på dina grönsaker.
Det stod även några tips hur man ska förbereda grönsakerna innan man tillagar dem:
1. Skölj innan du skär dem
När man skär i en grönsak bryts grönsakens cellväggar och tillåter näringen att försvinna med kontakt med vatten. Om du sköljer dina grönsaker först håller sig näringen säkert inpackat inne i cellväggarna och kommer inte försvinna med sköljvattnet.
2. Spara skalet på
Skala inte bort skalet. Många av grönsakernas näring finns i skalet eller precis under skalet, så lämna skalet på sålänge det är möjligt
3. Tillaga snabbt efter uppskärning
Näringen kan bli förstörd av ljus och luft. Tillaga/koka och ät grönsakerna fort efter du skurit upp dem så håller du vitaminer och mineraler säkra i dess celler så länge som möjligt.
4. Skär i stora och likformiga bitar
Med större bitar blir det färre cellväggar itu och mindre näring försvinner i värme, ljus eller kokvatten. Att skära i lika stora bitar gör att allt blir klart på samma gång och minskar risken för att vissa bitar blir överkokta och förlorar näring.
Det var det, jag hoppas ni lärde er något, de gjorde iallafall jag när jag läste denna artikel!
Nu kommer den stora frågan, HUR kokar/tillagar du dina grönsaker? Har förresten någon av mina läsare en "ångare" dvs en maskin där man kan ånga sina grönsaker? Jag skulle vilja ha en! :)
x Citrus och kokosgröt med blåbär, keso, torkade äpplebitar och solroskärnor
Citrus och kokosgröt (1 portion): Koka 1 dl fiberhavregryn (eller andra gryn)+2 dl vatten+1 msk kokosflingor+1 msk hela linfrön+saft från en citron efter smak (ca 1/2)+lite kanel! För mer protein rör i 1 äggvita efteråt
Om vi säger så här, efter den där kryssningen där det var buffé till alla måltider, och de serverade lax i så många former man kan tänka sig, och jag var ju tvungen att smaka på alla (+mycket som inte var lax) eftersom jag är en riktig laxälskare så man blev minst sagt rejält mätt efter varje måltid. Därför startar jag denna dag med en uppfriskande gröt, känns fräscht och lätt.
Jag hoppas att ni har haft en härlig helg, det har iallafall jag haft. Blev ingen uppdatering alls igår, men så blir det ibland. Nu kör vi en skön kort vecka på bara 3 dagar innan 4 dagars ledighet! Bara jag som älskar våren med alla dess långhelger? :D
Ha en fin dag!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
|||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|