Direktlänk till inlägg 27 maj 2012
Tänkte svara på lite frågor jag fått på sistone:
Jag har länge tänkt på begreppet " nyttigt" och insett att det är ett dåligt ord. Människor har fått för sig att "nyttig" betyder att man tar en sallad till lunch, köper skinkan eller flingorna med nyckelhålsmärket eller skippar kanelbullen man är jättesugen på. Jag skulle vilja införa det nya begreppet " hälsosam" och sudda ut " nyttig".
Nyckelhålsmärket beskriver bar fetthalten, men om man läser noga på innehållsförteckningen hittar man hemska ingredienser. Hur nyttigt är det att äta E2202 kaliumsorbat ( var är det ens?) smakförstärkare, antioxidantmedel osv? Och är det inte bättre att äta rent naturligt fett? Svar: JO!! Eller bara läs hur mycket socker och annat onaturligt skit som är i de nyckelhålsmärkta flingorna! Det är höjden av att vara " nyttig" idag. Att få i sig lite kalorier, det är det enda man tycks tänka på nuförtiden, men näringsämnen- vem tänker på det?
Ordet "hälsosam" tycker jag att man borde använda. Det innebär att man äter god, riktigt mat, utan massa tillsatser. Det betyder att man inte köper någon fabrikerad mat utan istället lagar det själv, att man tränar hälsosamt, mot ett långsiktigt mål, ett mål att hålla sig frisk och sund hela livet. Att kunna prestera på topp hela livet, att på sin 80års dag kunna göra 10 armhävningar och springa ett lopp. Att vara " hälsosam" betyder också att man tar den kanelbullen man är sugen på! Det handlar också om själen, om sitt inre. Och bakar man den själv, vet vad som är i det, rent fint vetemjöl och socker och massa annat naturlig, är det inte farligt att äta det- tvärtom det är bra. Man måste leva också. Hur " kroppssynpunkt" händer ingenting heller, man får lite snabba kolhydrater men vad gör det om du är hälsosam annars? Din själ blir glad, din kropp och du- det är det viktigaste.
Vad anser du?
Svar: Jättebra skrivet, jag håller med dig. Det är för stort fokus på kalorier, inte vad man egentligen stoppar i sig. Det har jag nämnt förut. Det viktiga är att man mår bra, inte att man är smal som en sticka. Att man hittar en balans som håller hela livet. Och precis jag äter inte kemikalbomber som andra kallar lösgodis men jag tar gärna en bit hembakat kaka om det bjuds på det.
Angående orden nyttigt och hälsosamt: Jag använder mig av båda orden när jag beskriver hur jag äter. För att för mig är ren mat nyttig och hälsosam. Men hel och halvfabrikat varken är nyttig eller hälsosam. Men visst det kanske är många som definerar nyttig mat som kalorifattig eller mycket fibrer/bra fetter (men kan vara kemikalbomber) och hälsosam mat som sådan ren mat som jag förespråkar, men jag gör inte det.
Vad tycker du om folk med ätstörningar?
Svar: Vad jag tycker om dom? Jag förstår inte riktigt vad du menar, de är ju vanliga människor. Men med problem, och jag tycker självklart synd om dom och vill hjälpa dem på bästa sätt. Det är skrämmande många (främst unga tjejer) som har ätstörningar. Jag hoppas ni som läser bloggen inser hur viktigt det är att äta, och att ätstörningar inte är bra.
Vad gör du med alla äggulor?! De innehåller ju en massa nyttigheter, jag hoppas verkligen att ni inte slänger dem :O
Svar: Jag vet att de innehåller en massa nyttigheter. Men precis som jag inte äter t.ex ostbågar för att jag inte tycker det är gott alls så har jag kommit till en period då jag inte kan äta den kokta gulan för just av den anledningen att jag inte tycker att det smakar gott. Sedan jag var liten har jag bokstavligt talat hatat kokta ägg och omelett. För ett år sedan tyckte jag helt plötsligt att det var okej att äta vitan kokt, och sedan under sommaren utvecklades till att jag även tyckte gulan var okej att äta. Så jag har ätit hela ägget senaste året, men nu har jag igen slutat tycka om kokt äggula. Så den hemska sanningen är, ja jag slänger den kokta äggulan. Men om jag använder bara äggvitan i något recept där den inte är kokad då brukar jag spara på äggulan i ett glas i kylskåp för framtida använd några dagar framåt.
hejhej. jag älskar såser och tycker det blir mycket godare med någon sås till maten. hur gör du med såser? ser inte mycket av det, och hur onyttigt är sås? några exempel på nyttiga såser?
älskar bloggen, keep up the good work! tacktack :)
Svar: Hej, tack :) Jag gör såser ibland när jag lagar mat, men jag tycker inte alltid att det är nödvändigt (om man har t.ex en massa fräscha grönsaker till). Men om man ska göra såser, tycker jag att man ska göra det på riktiga råvaror dvs. grädde, creme fraiche och inte lätt creme fraiche eller milda mini och liknande eller creme fraiche med olika färdiga smaksättningar, de innehåller bara en massa dumma tillsatser. Och kroppen mår bäst av rena produkter. Visst är det mycket mindre kalorier i milda mini än riktig grädde, men är det det viktiga?
Ibland gör jag fetare gräddsåser som jag nämner ovan. Och fett är inget farligt, mättar bara väldigt bra. Men annars brukar jag göra tomatsåser. Eller kalla såser på kesella/keso, då blir de mer proteinrika. Eller turkisk yoghurt. Gott att blanda i citrussaft, kryddor, mosad avokado och smulad fetaost.
Här en laxrätt jag åt för ett tag sedan med en sås på kesella, mosad avokado och en blandkrydda med främst chili i :D
Det här är mina åsikter, och om jag har rätt om allt är upp till er att tycka. Men om ni inte gör det får ni gärna kommentera vad ni tycker!
Låt mig presentera veckans fredagslista: 1. Jag har hittat en podcast som egentligen inte är en podcast utan timmeslånga avsnitt med skön yogamusik. Jag använder musiken både till yoga, meditation, avslappning och som pluggmusik. Podcast...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
|||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|