Sofies Wellness

Alla inlägg under april 2012

Av Sofie - 8 april 2012 11:45


Såg en liten rolig matlista med favoriter på en annan blogg, har bara ändrat svaren så det är enligt mina smaker, ni får gärna kopiera och lägga in på era bloggar eller svara med vad ni tycker här under i en kommentar!


Varm dryck: Te
Kall dryck: Vatten
Alkoholhaltig dryck: Jag dricker inte
Drink: Samma som förra frågan
Pålägg: Keso och avokado
Grönsak: Röd paprika (avokado och squash kommer nära efter)
Frukt: Svåraste hitills, men jag måste nog säga tre, mango persika och äpple
Bär: Hallon och blåbär
Godis: Räknas en stor härlig fruktsallad?
Snacks: Nötter, paprikastavar
Choklad: Mörk choklad med kaffesmak, havsalt eller blåbär
Naturgodis: Naturella nötter
Tårta: Denna kladdkaka (andra receptet i inlägget som länken visar)
Bakverk: Dessa chokladmuffins
Glass: Min hemmagjorda mangoglass
Flingor: Pauluns müsli (både den med blåbär/vanilj och den med äpple/kanel)

Bröd: Något hembakat, gärna detta blåbärsbröd
Krydda: Kanel, vaniljpulver och basilika
Sås: Keso såklart
Snabbmat: Frukostmat, omelett, tonfisk på burk
Ost: Keso och kvarg är väl ost? (står färskost på paketet iallafall), annars fetaosten
Sallad: Jag vet inte riktigt, sallader som är en blandning med mycket grönsaker (och inte någon isbergssallad)
Pizza: Hemmagjord pizza med någon god fyllning t.ex italiensk
Soppa: Denna kycklingsoppa
Kycklingrätt: Italiensk kycklinggryta

Fiskrätt: Lax i alla dess former
Kötträtt: Jag vet inte, jag är inte så mycket för rött kött (biffar osv) med nötfärs är gott, så kanske nötfärsfyllda paprikor i ugn eller vanlig tacos
Utländskt kök: Asiatiskt
Tuggummi: Har haft tandställning i 2 år nu och har inte tuggat något under denna tid, så jag vet ärligt talat inte
Äter ej: Inälvsmat, smaksatta chips, ostbågar, kebab, majonäs, sill, gurkmeja, sliskiga hamburgare från gatukök, ananas, det vita i isbergssallad

Dricker ej: Läsk, saft, alkohol, kaffe


 

Avokado, keso och te, tre saker som alla finns med på minst 1 ställe på min favoritlista! :P


Av Sofie - 7 april 2012 12:00


 


Det finns ingen grönsak som jag tycker är så god som röd paprika. Jag kan seriöst sitta och äta paprika bara som det är, precis som vanliga människor äter äpple. Här bjuder jag på lite fakta om grönsaker (funnit allt på google):


Paprika är en antioxidant, den är bakteriedödande, samt är bra för blodtrycket och cirkulationen.

​Paprika innehåller mängder av C-vitamin, bra med, E-vitamin, B6, B9 -folsyra och mangan, även en mindre mängd av A-vitamin (betakaroten). Röd paprika innehåller mer näringsämnen än gul och grön.


 Paprika kommer från samma paprikaväxt som cayennepeppar, piri-piri och andra paprika-/chilifrukter. Växten tillhör samma släkte som tomat, aubergine och potatis. Paprika är en mycket variationsrik grönsak både i färg och i form, men alla har en viss karaktäristisk smak som kommer av ämnet capsaicin, vilket finns mest koncenterat i fröna.

När vi i Sverige pratar om paprika menar vi i regel den stora, söta paprikafrukten som på engelska kallas Bell pepper eller egentligen Holland bell pepper. Vanlig bell pepper (capsicum) har tunnare väggar än Holland bell pepper. Paprika har många användningsområden både i sallader och varmrätter såsom grytor och gratänger. Gul och röd paprika har mildast och sötast smak, och de grönare är något starkare och mindre söta.

De flesta paprikor är gröna innan de har mognat, färgen de får av klorofyll. Vissa sorter saknar klorofyll och blir då vita. Klorofyllet försvinner när paprikorna mognaroch istället produceras andra ämnen som ger andra nyanser: gult, orange och rött. Det finns även sorter där klorofyllet finns kvar även när de mognad, och dessa får då en brun nyans.

Paprika något ni äter mycket?


 

Nu när jag ändå pratar paprika kan jag tipsa er om denna underbara paprikahummus jag gjorde för ganska längesedan!

Av Sofie - 6 april 2012 18:30


Jag vill tipsa igen om något som är supergott som jag inte gjort på länge, passar underbart som frukost, mellanmål eller en nyttigare efterrätt:


   


Skär ett äpple i mindre bitar. Stek det och en massa kanel i lite rapsolja i en stekpanna så att äpplebitarna blir varma och får lite färg. Lägg åt sidan. Lägg i 1 dl vanliga havregryn och några msk pumpakärnor i samma stekpanna och torrstek det i några minuter. Häll på några droppar honung/sweet freedom/agave, lägg även i äpplebitarna igen och blanda runt allt. Lägg i en skål och servera med antingen naturell yoghurt/keso/turkisk yoghurt/kesella!


Det här är verkligen supergott, testa :D


        

Av Sofie - 6 april 2012 06:30



Att jag tycker frukost är ett underbart att starta morgonen på, och ett måste varje dag har nog inte undgått någon som läser denna blogg. Men idag vill jag även bjuda på ett annat sätt att starta dagen på (som inte har med mat att göra). Nämligen yoga och en enkel övning som heter solhälsningen.


De senaste månaderna har det första jag gjort varje morgon när jag vaknat varit att jag har gjort 3 lugna solhälsningar, går på max ett par minuter. I början var det lite jobbigt att få in vanan, men nu tycker jag det är härligt. Och hjälp vad vig jag har blivit, jag kan nu stå med helt raka ben och samtidigt stå på händerna om jag böjer mig fram.


Jag kan verkligen rekomendera er att testa detta. Alla kan göra det, man behöver inte alls vara vig utan man börjar på den nivå man kan och tänjer sig så mycket som det går, och med tiden kommer man att klara mer. Ett härlig start på dagen innan frukosten, och när du fått in vanan är det precis som vilken morgonaktivitet som helst typ som vanan att borsta tänderna.


Jag har i inlägget som ni ser bifogat ett youtubeklipp där en människa visar hur man gör (jag hoppas det fungerar klippet) och även en bild. Så testa nu, gör dina första 3 solhälsningar och försök att få in det som vana att göra det varje morgon. Jag kan även tilläga att jag nuförtiden gör det varje kväll 3 gånger innan jag lägger mig också. Jättehärligt det med! :D


 


Har jag några yoga människor där ute? Jag kan tilläga att detta är den enda yogan jag utför, jag klarar inte av att träna så lugnt i 1 timme, jag vill ha fart och fläkt när jag tränar, dock har jag funderat på att testa poweryoga som ska vara riktigt jobbigt för musklerna och kroppskontrollen :)



Av Sofie - 5 april 2012 07:06


 


Frukost ā la "ät upp allt som kan bli dåligt medans vi är borta aka kylskåpsrens":

x En bit bröd med keso, pesto och paprika

x Blandning på turkisk yoghurt, keso, kesella och naturell yoghurt med vaniljpulver, pauluns müsli, hasselnötter, casewnötter, tärnat päron, kokoschips och kakaonibs


Idag flyger jag och resten av familjen till New York. Det kommer bli så kul, jag har gått och haft resfeber i flera dagar. Det ska bli skönt att bara komma bort från allting ett tag. Och komma tillbaka med ny energi, inspiration och glädje.


Frukosten blev att vräka ut allt ur kylskåpet som kommer bli dåligt dvs alla mejerivaror och frukt/grönsaker, men det blev inte mindre gott för det.


 


Nu undrar ni säkert hur det kommer att bli med bloggen medan jag är borta. Jag kommer hem om 10 dagar och jag har inte med mig någon dator, så jag kommer inte att blogga alls "live" därifrån. Kanske finns wi-fi på hotellet och då kan jag läsa och godkänna kommentarer via iphonen men inte blogga. MEN en dag förra veckan när jag hade tråkigt skrev jag en massa inlägg, så jag har fixat så att det kommer minst 1 nytt inlägg här varje dag till jag kommer hem. Det låter bra va? Jag kommer sakna att blogga, men det ska bli lite skönt att inte göra det en kort tid och inte heller läsa en massa andra bloggar (kommer ett inlägg om mina favoritbloggar senare i veckan om ni är intresserade av det) vilket jag gör dagligen.


Och jag kommer definitivt sakna mina svenska frukostar! Men det ska bli kul att testa lite nya saker. Och New York är ju staden som erbjuder ALLT matväg! Jag kommer att komma tillbaka med en bildbomb åt er :D


Ni får ha en underbar vecka här i Sverige och fira påsk på riktigt vilket inte jag kommer att göra :P


Av Sofie - 4 april 2012 07:44


     


x Havreklidavos med kardemumma, blåbär och pumpafrön

x Äggröra med jordnötssmör


Havreklidavos: Blanda 1/2 dl havrekli, 1/2 dl havregryn/fiberhavregryn och 2 dl naturell yoghurt, låt stå i kylskåpet under natten och gegga ihop sig. På morgonen ta ut och ät direkt som det är eller toppa med t.ex kardemumma, blåbär och pumpafrön som jag gjorde.


Äggröra med jordnötssmör: Häll lite rapsolja i en kastrull på medelvärme, knäck i 2 ägg och en sked jordnötsmör, rör och rör medan det stelnar så att det blir smuligt/äggröra.


Igår testade jag havrekligröt och idag gör jag davosgröt på havrekli, minst lika gott. I äggröran idag testade jag att blanda i jordnötssmör och förra veckan banan och kanel. Sedan finns det ju även klassisk äggröra. Alla tre varianterna är supergoda. Vet ni något annat man kan blanda i en vanlig äggröra?


Idag kommer jag knappast att vara hemma alls, bara lite mindre än ett par ynka timmar på seneftermiddagen då jag och mina kompisar ska fixa oss och äta middag här. Först är det lång dag i skolan (som alla onsdagar) och sedan tillställning i Blå Hallen i Stadshuset ikväll. Alla nior i en massa skolor i stan har nämligen danskväll, vi ska dansa foxtrot, bugg och vals. Det kan nog bli världens fiasko eller så blir det jättekul, vi får se! Några andra som ska dit?


 


Dagens hälsotanke: Le och återigen le och sprid glädje! :D


Av Sofie - 3 april 2012 21:47


     


x Blandning på naturell yoghurt/kesella/turkisk yoghurt och kallt kaffe med jordgubbar, hasselnötter och kakaonibs


Allt detta tillsammans blev utsökt gott, kommer jag definitivt att göra igen :D


Allting med jordgubbar kallar jag för lyxmellis, såhär års får man äta frysta som man tinar i micron, gissa om jag längtar till de svenska färska söta kommer? Som ni kanske har märkt har jag förälskat mig i att blanda i kaffe i maten (eller i frukost/mellanmål), det är så gott tycker jag. Dock dricker jag inte kaffe eller ens latte eftersom jag tycker det är alldeles för starkt/beskt, men en msk i iskall yoghurt är underbart (jag gillar en extremt mild smak av kaffe). Och ännu mer underbart med jordgubbar, hasselnötter och kakaonibs ihop, den perfekta blandningen. Ni måste testa! Det hela smakar sommar...


Så även idag höll sig magen mätt och glad mellan lunchen och middagen. Åt ni något gott till eftermiddagsmellis idag? :)


 

Kanske istället för påskgodis i helgen? Minst lika gott! ;)

     

Av Sofie - 3 april 2012 12:00


 


Lax och fisk i allmänhet är något som vi äter mycket hemma hos min familj. Supergott och nyttigt! Igår till middag blev det ugnsbakad lax med citronsaft och en kryddblandning jag köpt i Italien, pasta med citron/pepparsmak, sallad, kokt broccoli, en klick turkisk yoghurt som inte kom på bild och toppat med mina älskade gojibär! Vanliga pasta är ingen höjdare enligt mig (fast självklart äter jag det, men om jag får välja föredrar jag något annat), men igår kom jag på att jag inte använt min spagetti med citron och pepparsmak som jag köpte i Italien i somras. Och den var jättegod, mycket godare än vanlig pasta!


Tänkte ge er lite fakta om varför lax är så bra att äta (texten är direkttagen från denna sida):

Du har mycket att vinna på att äta lax regelbundet eftersom forskning visat att fet fisk är inflammationshämmande, skyddar mot cancer, skyddar kärlen och därmed risken för plötslig hjärtdöd, och dessutom är den bra för huden och hjälper till att bygga upp muskler för den som tränar.

Lax innehåller mycket högklassigt protein, B-vitamin, D-vitamin, selen och magnesium.


Laxen är en fet fisk och innehåller därför rikligt med nyttiga fetter. Omega 3-fettsyror är viktiga för bland annat hjärnans funktioner, kärlen, synen och nervsystemet. Undersökningar visar dessutom att omega3 är bra för humöret och motverkar mentala sjukdomar som ADHD och depression. Dessutom är den bra för minnet och brist på Omega 3 har bland annat kopplats till dyslexi. Andra fiskar som också innehåller mycket omega 3 är tonfisk, makrill, sardiner, sill och ål. Räkor och andra skaldjur innehåller också en hel del Omega 3.


Lax och andra feta fiskar ger en vackrare hud.Huden får en ökad lyster, och fettsyrorna är bra mot flagnande hud och psoriasis och huseksem. En amerikansk undersökning kom dessutom fram till att omega 3 skyddar mot ultravioletta strålar och ger därmed ett skydd mot hudcancer.

Hur ofta ska man äta lax och annan fet fisk? Du borde äta cirka tre portioner fet fisk i veckan. Om du inte gör det kan det vara en bra idé att äta kosttillskott med omega 3.


Här kommer massa laxrecept som jag tidigare har lagat:

Fetaostlax

Laxcarbonara

Lax med citronsås och bladspenat

Philadelphialax med dill, citron och pepparrot

Laxlasagne

Thai lax- och räkgryta

Lax med ärtpesto

Laxbiffar

Asiatisk lax med avokadokräm

Lax i ingefära och chilisås


 

Detta är philadelphialaxen :D


Visst har jag några lika stora laxälskare som jag där ute?


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards