Sofies Wellness

Alla inlägg under februari 2012

Av Sofie - 26 februari 2012 09:53


 


x Apelsingröt (1 dl havregryn+1 dl vatten+1 dl egenpressad apelsinjuice+en stor nypa gojibär) på en bädd av naturell yoghurt med jordgubbar och hasselnötter


Jag älskar sega söndagsmorgonar med långfrukost. Denna goda gröt njöt jag av idag.


Idag har jag inget särskilt planerat förutom den vanliga tennislektion, så vi får se vad som händer! :)


 

Haha yoghurten var millimeter från att rinna över kanten! Jag la nämligen först ett tunt lager yoghurt på tallriken och sedan när jag la på gröten, tryckte gröten ut yoghurten på kanten, och innan tänkte jag inte på att den skulle göra det...

Av Sofie - 25 februari 2012 20:45


 


Oroväckande höga siffror. När jag var mindre tyckte jag det var äckligt om mamma och pappa använde sig av mat som gått (även fast att den var fräsch). Men mina föräldrar har under åren fått mig att förstå att det bara är ett datum som producentera sätter för att vara säkra att livsmedlet inte blir dåligt innan och konsumenterna klagar. Men ofta är livsmedlet färskt ännu längre tid. Konserver kan ofta hålla flera år längre än vad som står på burken. Det enda livsmedlet man helst ska använda innan bäst-före datumet är kött av olika slag. Det kan vara svårt att lukta och se att det är bra (och smaka kan man ju inte om det är rått).


Vi har ju faktiskt näsa och mun för att kunna lukta och smaka. Om vi har något hemma som gått ut brukar jag alltid först lukta på det och om det är okej sedan smaka och om det är okej är det bara att använda. Visst har det hänt att jag har stått där med kesoburken som luktar okej och när jag har stoppat det i munnen har jag spottat ut det i högre hastighet än det kom in och sedan sköljt munnen med vad som har kännts som liter av vatten. Men att det har varit okej har ändå hänt så många fler gånger än att det har smakat pyton, så jag fortsätter och vågar ta risken. Gör du?


Jag vill inte anklaga människor, snarare vill jag ge folk en tankeställare.

Slänger du ofta mat som du inte luktat/smakat på pga ett datum? Börja med att lukta!

Slänger du det som blir över från middagen? Spara i kylskåpet till nästa dag!


Vad är era åsikter i denna fråga?

Av Sofie - 25 februari 2012 16:31


 

Lite inspirerande matbilder kanske... Första bilden säger Älska FÄRG och den andra säger ge mig mer FÄRG! 


Dagens lunch: Tonfisksallad deluxe; Sallad, fullkornsris, tonfisk, avokado, gurka, körsbärstomater, paprika, oliver, keso och citronsaft

Dagens eftermiddagsmellis: 2 pannkakor som mamma gjort med päron, kakaonibs och kaffesås (turkisk yoghurt+kaffe+kesella)


Eftersom mamma har gjort pannkakorna har jag inte receptet men annars har jag bra pannkaksrecept här som jag lagt ut tidigare:

Vanliga dinkelpannkakor: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/10/24/6517346-recept-healthier-pannkakor/

Spenatpannkakor med kallrökt lax och kesoröra: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/09/07/6186592-recept-spenatpannkakor-med-grasloks-kesorora-och-kallrokt-lax/

Coltingpannkakor: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2012/02/14/7329649-recept-coltingpannkakor/

Bananpannkakor: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/06/26/5686374-frukost-enkla-och-nyttiga-bananpannkakor/

Blåbärsplättar/pannkakor: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/12/15/6868330-aggplattar-med-blabar/


Dålig uppdatering idag, jaja men här har det inte hänt så mycket. Lugn morgon, träning innan lunch, lunch hemma och ännu mera slapp hemma. Resten av dagens planer lyder: snabbt träffa en kompis som åker till fjällen imorgon (jag är inte alls avundsjuk...) och sedan spendera resten av kvällen hos en annan kompis. MYS!


Kaffesåsen vill jag förresten uppmärksamma, man behöver ju inte ha det på pannkakor utan till vad man än tycker det passar till. Bara att blanda kallt kaffe med någon form av turkisk yoghurt/kesella/yoghurt/keso! Mums :)


Förresten:

 

För att vara nybörjare i paint tycker jag att jag lyckades hyfsatt... 

Av Sofie - 24 februari 2012 20:09


   

Grytan tillsammans med fullkornsris, körsbärstomater och spenat!


Jag stod för middagen denna kväll. Blev ett recept från denna fina blogg: http://drivkraften.blogg.se/


Kycklinggryta med avokado, curry och mango chutney (3 personer)


500 g kycklingfile (ca 2 stora kycklingfileer)

1/2 purjolök

1 tsk curry

2 dl vatten

1/2 hönsbuljongtärning

1,5-2 msk mango chutney

1/2 dl grädde

1/2 dl creme fraiche

1/2 msk soja

2 st avokado

 

1. Skär kycklingen i små bitar. Strimla purjolöken. Bryn kycklingen lätt i smör, tillsätt purjolöken i slutet.

2. Krydda med curry. Tillsätt vatten, buljong och mango chutney. Låt puttra i sådär 5-7 min.

3. Tillsätt grädde, creme fraiche och soja. Låt puttra i sådär 5-7 min till.

4. Skär avokado i mindre bitar och tillsätt någon minut innan servering.

5. Ät med ris och en sallad!


Mums, denna rätt fick verkligen tummen upp! Ni måste testa :D


 

Av Sofie - 24 februari 2012 16:12


 


Aromat, vad är det för något? Tydligen något som många människor har i maten för att förstärka smaken. När jag hörde talas om detta blev jag nördigt nog intresserad av att veta exakt vad det är för något. Efter att ha googlat runt på nätet har jag kommit fram till detta:


1. Innehållet består av salt, natriumglutamat, mjölksocker, jästextrakt, lök, härdat vegetabiliskt fett, kryddor och klumpförebyggande medel (E 552). Låter mums tycker jag ;)


2. Det är natriumglutamatet som används för att förstärka smaken i maten, min motfråga blir ju då: Varför inte använda kryddor och naturliga ingredienser istället för de kemiska saker?


3. Natriumglutamatet påstås ge  överkänslighetsreaktioner som allergiska besvär, huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående. Ämnet har också anklagats för att orsaka en mängd allvarligare sjukdomstillstånd, inklusive fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall om man är epileptiker, astmaanfall, djupa depressioner, tillväxtproblem, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, nervskador, försämrad syn (eftersom glutamat kristalliseras i näthinnan), samt vid större konsumtion även hjärnskador (enligt wikipedia).


4. En del påstår dock att det bara är överkänsliga som får besvär av aromat.


5. Folk använder aromat till ägg, popcorn, potatismos, pasta, knäckemackan, kött, gratänger eller rent sagt till den mesta maten som inte smakar så mycket.


6. Det finns stor risk av att bli beroende av det. Om du börjar äta det och du blir van av att alltid ha det i din mat kommer det att bli svårt att sluta. Och du kommer kanske bara vilja ha mer och mer.


7. Främsta ingrediensen är salt. Salt behöver alla men i rimliga mängder. De flesta människor äter för mycket salt nuförtiden, därför är inte det bästa att hälla i en massa aromat i din mat.


8. Det innehåller även härdat vegetabiliskt fett, vilket ofta betyder transfetter. Och transfetter vet du säkert att det är inte bra för dig, det är fett som är gjort på kemiskt vis och höjer ditt onda kolestrol.


Min slutsats: Aromat är inte bra för dig. Om du nu tycker din mat är smaklös: KRYDDA själv med riktiga kryddor och använd bra råvaror med bra kvalite.


Aromat, något som ni använder er av?  


 


Och jag kan även meddela att jag nu har sportlov. Jippi, efter att ha spenderat dagen i skolan och en snabb sväng på stan med en kompis ska jag krypa ner och läsa alla tidningar och böcker jag samlat på mig den senaste veckan. Ha en trevlig fredags kväll!!!


Av Sofie - 24 februari 2012 07:55


 


x Brödskiva med kesella, kokt ägg och pestokrydda

x Brödskiva med kesella, skinka och körsbärstomater

x Kiwi/goji smoothie toppad med cashewnötter


Kiwi/goji smoothie (1 glas): Mixa 2 kiwi+1/2 dl gojibär+2 dl naturell yoghurt+1 dl kesella+lite vaniljpulver/honung!


Smoothien var god, dock hade den den där konstiga eftersmaken man får när man mixar kiwi med yoghurt. Någon som vet hur man får bort den?


Annars var frukosten superMUMS! Jag är beroende av äggmackor med pestokrydda...


Fredag idag, och det är inte vilken fredag som helst, den är sista dagen innan en veckas lov. Härligt! :D


 

Brödet har mamma köpt på ett bageri, supergott!

Av Sofie - 23 februari 2012 16:09


 


Något som jag sett många i "matbloggsvärlden" har prövat på senaste veckan är äggvitefluff efter att frukostera (en frukostblogg) bloggade om det. Jag passade på att testa detta idag till mellanmål. Det får tummen upp, kanske inte det godaste jag ätit men gott var det.


Äggvitefluff (en portion):

Elvispa 2 äggvitor till ett hårt skum/fluff. Vispa snabbt i halvtinade bär (jag använde mig av den där supermixen som jag bloggade om häromdagen: hallon, blåbär, gojibär, havtorn), en liten skvätt vispgrädde och lite vaniljpulver. Klart, ät på direkten. Jag toppade min med keso, kakaonibs och solrosfrön!


Just nu sitter jag och tittar på en film. Om ett tag ska jag ta mig ut i det fina vårvädret och gå på ett spinningpass, jag måste göra det för ett idrottsprojekt i skolan och sedan utvärdera det när jag kommer hem. Sen är sportlov :D Eller jag måste gå i skolan imorgon men inga fler läxor!


Ha en fin eftermiddag/kväll!


 


Jag älskar den härliga lila färgen :)


Av Sofie - 23 februari 2012 10:30


  


Jag kom på att jag glömt lägga upp detta: Innan jag skulle på the Nike Blast för några helger sedan laddade jag med en tidig middag i form av en enkel tonfiskröra som jag snabbt blandade ihop.


Tonfisk med spenat (2 personer)


100 g halvtinad bladspenat

1 vitlök

2 dl krossade tomater

1 burk tonfisk i vatten

1-2 krm chiliflakes

1/2-1 tsk curry

 

1. Fräs spenaten och vitlöken i en stekpanna.

2. Häll i krossade tomater, tonfisk, chiliflakes och curry. Låt puttra i några minuter.

3. Smaka av och så är det klart!


Det blir alltid tonfisk när jag har bråttom för det är så enkelt att bara ta fram en burk ur skafferiet! 

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards