Sofies Wellness

Direktlänk till inlägg 22 februari 2012

Favorit i repris: Recepten på alla mina varianter av mellanmålskakor

Av Sofie - 22 februari 2012 13:45


Jag kör en liten favorit i repris, bara ifall någon har missat de godaste men nyttigaste kakorna, perfekta som mellanmål eller efter maten:




Mellanmålskakor med blåbär o kanel

(ca 18 st)


2,5 dl valfria naturella nötter och ev. frön (jag gjorde på en blandning av hasselnötter, valnötter, paranötter, cashewnötter, sötmandel och pumpafrön)

2 äggvitor

2 msk smält smör

2 tsk kanel

1/2-1 tsk malen kardemumma

2 dl blåbär

1/2 mosad banan


Topping: blåbär, kokosflingor och kanel


1. Mixa nötterna till fint mjöl.

2. Blanda nötmjöl, äggvitor, smör, blåbär, banan och smaka av med kanel och kardemumma (så att det smakar lagom mycket för just dina smaklökar).

3. Klicka ut till kakor på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med blåbär, kokosflingor och ännu mer kanel.

4. In i ugnen på 175 g i 10-15 min!




Mellanmålskakor med hallon och vanilj

(ca 24 st)


2,5 dl valfria naturella nötter, gryn och frön (jag gjorde på en blandning av hasselnötter, valnötter, råggryn, paranötter, cashewnötter, sötmandel och pumpafrön)

2 äggvitor

2 msk smält smör

1 tsk rent vaniljpulver

2 dl hallon

1/2 mosad banan


Topping: kokosflingor


1. Mixa nötterna till fint mjöl.

2. Blanda nötmjöl, äggvitor, smör, hallon, vaniljpulver och banan.

3. Klicka ut 3 längder smet på en plåt med bakplåtspapper (eller gör små runda klickar som jag gjorde förra gången med blåbär/kanel varianten). Toppa med kokosflingor.

4. In i ugnen på 175 g i 15 min. Skär direkt i lagom stora snittbitar (ca 24 st)!

5. Förvara helst i kylskåp. Men de klarar även att vara ute i vanlig luften men med risk att de bli smuliga och bryts sönder. De fungerar även att ha i frysen så blir de jättehårda och krispiga.




Mellanmålskakor med äpple och kanelsmak


2,5 dl blandade nötter (jag körde mest mandel)

2 msk smält smör

1/2 mosad banan

2 äggvitor

1 1/2-2 grovrivna äpplen

1 msk kanel


1. Mixa nötterna till mjöl i en matberedare. Lägg nötterna i en bunke, och blanda i smör, banan, äggvita, äpple och kanel.

2. Blanda allt väl!

3. Gör långa rader deg på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda i ugnen ca 15-20 min på 175 g.

5. Skär raderna i bitar direkt när plåten har kommit ut.

6. Låt svalna och förvara i kylskåp!


Eller om man känner för lussekatter mitt i februari:



Lusse mellanmålskakor (ca 14 st)


2,5 dl blandade nötter

2 msk smält smör

1/2 banan

2 äggvitor

1/2 g saffran

2-3 msk russin


1. Mixa nötterna till mjöl. Tillsätt smält smör, banan, äggvitor, saffran och 1 msk russin. Mixa igen.

2. Tillsätt ca 1 msk till russin, mixa inte utan blanda bara runt (så att det blir lite hela russin i degen).

3. Klicka ut på bakplåtspapper och toppa med russin.

4. Grädda i ugnen i 10-15 min på 175 g.


Sedan finns även en variant som är god men inte lika god som de andra eftersom den inte är lika "crunchy" och har inte riktigt den perfekta sötman, men om man gillar choklad/apelsin kan det bli en favorit:



Mellanmålskakor med apelsin och kakao

(ca 24 st)


2,5 dl valfria naturella nötter, gryn och frön (jag gjorde på en blandning av hasselnötter, valnötter, råggryn, paranötter, cashewnötter, sötmandel och pumpafrön)

2 äggvitor

2 msk smält smör

1 1/2 msk kakao

saft från 1 apelsin (ca 3/4 dl)

1/2 mosad banan


Topping: mandelspån


1. Mixa nötterna till fint mjöl.

2. Blanda nötmjöl, äggvitor, smör, kakor, apelsinsaft och banan.

3. Klicka ut 3 längder smet på en plåt med bakplåtspapper.Toppa med mandelspån.

4. In i ugnen på 175 g i 15 min. Skär direkt i lagom stora snittbitar (ca 24 st)!



 
 
Ingen bild

Joppa

22 februari 2012 14:48

Åh! Vill prova allihopa! Genast! :D

 
Sofia

Sofia

22 februari 2012 19:22

De ser inte så goda ut men jag är övertygad om att de smakar desto bättre :D

http://fransoffantillsparet.blogspot.com

 
Julia - Matblogg

Julia - Matblogg

23 februari 2012 22:59

Svar: Det var så lite :). Tack vad glad jag blir :D!

Mmm vad många goda olika mellamålskakor du har gjort. Jag måste blir bättre på att baka sådana :D!

http://ibland.nu

 
Ingen bild

Linnea

10 juni 2012 00:43

Istället för en halv banan kan man ta typ 1/2 dl kesella/kvarg?

Sofie

10 juni 2012 20:11

Det går säkert att ta bort bananen eller halva, men jag skulle inte göra det då bananen bidrar med den största delen av sötman i kakorna :)

 
Ingen bild

Fanny

10 juni 2012 10:16

istället för en halv banan kan man byta ut det mot mosade bär, kvarg eller kesella? och hur mycket då ? :)

Sofie

10 juni 2012 20:11

Det går säkert att ta bort bananen eller halva, men jag skulle inte göra det då bananen bidrar med den största delen av sötman i kakorna :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sofie - 3 november 2014 21:10


  Japp, jag låter bloggen vila ett tag nu dvs jag tar någon form av bloggpaus på obestämd tid. Energi att lägga på bloggen finns inte riktigt där för mig. Antingen vill jag göra min blogg bra och skriva regelbundet eller så vill jag inte skriva all...

Av Sofie - 18 oktober 2014 15:48

  Inställda planer med en kompis ledde till att jag hängde med familjen och ett par familjevänner ut i skogen idag. Vi hittade en massa svamp och njöt av naturen.           Självklart hade vi med oss matsäck i våra ryggsäckar! På mina mackor...

Av Sofie - 17 oktober 2014 08:00


  Här har ni veckans fredagslista:   1. MIN MORGONSTUND är något jag högt prioriterar. Till för bara några månader sedan ingick det bara att göra en smarrig frukost och äta den i lugn och ro. Nu går jag faktiskt upp ännu tidigare för att börja ...

Av Sofie - 16 oktober 2014 20:20


  Hej allihopa! Som ni säkert har märkt har jag tagit en spontan bloggpaus senaste veckorna. Främst pga bloggtorka och att mycket annat i mitt liv har tagit tid. Men nu är jag tillbaka och tänker så smått börja skriva igen. Vad är ni intresserade a...

Av Sofie - 3 oktober 2014 08:00

  Låt mig presentera veckans fredagslista:      1. Jag har hittat en podcast som egentligen inte är en podcast utan timmeslånga avsnitt med skön yogamusik. Jag använder musiken både till yoga, meditation, avslappning och som pluggmusik. Podcast...

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards