Sofies Wellness

Alla inlägg under januari 2012

Av Sofie - 22 januari 2012 10:05


 


Igår kväll var jag hos en kompis och vi lagade en jättegod kycklingrätt. Den är tagen ur Allt om mats Svampkokbok (lite konstigt eftersom det inte är någon svamp i receptet...). Jag fotade receptet så att jag skulle kunna lägga upp det här. Enjoy:


  

Jag hoppas att ni kan se vad som står, släng in en kommentar annars :D


Innan ugnen:



  Ni kommer väl ihåg att idag är det sista dagen att skriva en fråga till mig i frågestunden, om du inte har gjort det så gör det nu:

http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2012/01/16/7104981-fragestund-nu-kor-vi/



Av Sofie - 21 januari 2012 13:03



Jag älskar att till lunch äta stekt bulgur, man behöver bara kokt bulgur och sen ta det man tar hemma. Till lunch idag blev det en liten asiatisk variant med smaksättningarna ingefära och chili:


Jag stekte schalottenlök, röd chili, färsk ingefära och paprika. I med kokt bulgur, kokt broccoli och röda linser på burk. När allt fått lite färg, kastade jag i ett ägg och lätt det bli krämigt, sedan i med riven parmesan för ännu mer krämighets känsla och göra rätten lite lyxigare.


Testa nästa gång ni har rester i kylskåp: Stek vad du har kylskåpet. Kycklingbitar, grönsaker i alla former, svamp, ost, sallad, köttbitar, lök, kolhydratkälla (som bulgur, ris, quinoa, matvete) och kryddor. Häll sedan på ett ägg och allt blir till en krämig och god röra! Enkelt och snabbt :)



Förra gången jag gjorde stekt bulgur gjorde jag på detta sätt:

 http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2012/01/06/7028917-kylskapsrens-stekt-bulgur-med-gronsaker-och-julskinka/


Nu ska jag sticka iväg med pappa och köpa ett tennisrack, sedan ska jag iväg till en kompis! :D


Av Sofie - 21 januari 2012 10:35



x En variant bovetegröt med hallonkeso (keso+mosade hallon+pressad apelsinsaft) och pumpakärnor


Jag brukar oftast göra min gröt på fiberhavregryn för det är enklast och går snabbt. Bovetegröt är en sorts gröt som jag har gjort en gång och den blev sådär den gången. Men idag exprimenterade jag mig fram till en variant av gröten som blev väldigt god. Dock blev det för mycket gröt för 1 person om man inte är väldigt hungrig (typ för 1,5-2 pers) så jag sparade en bit av gröten i kylskåpet. Den kan jag steka till mellanmål någon dag. Såhär gjorde jag:


Bovetegröt (1,5 portion, eller 1 stor eller 2 små)


vatten

1 dl krossat bovete

2-2,5 dl vatten

pressad saft från 1 apelsin

3 torkade hacka aprikoser

10 hackade mandlar

1 msk kokosflingor

1/2 dl dinkelflingor (eller andra gryn/flingor som havregryn eller rågflingor)

1-2 äggvitor

 

1. Koka upp en liten mängd vatten. Lägg i bovetet och låt koka i ca 20 sek. Häll av vattnet. Skölj bovetet i nytt kallt vatten i en sil en stund. Denna punkt är viktigt att den görs annars kommer bovetet få en konstig bitter eftersmak.

2. Koka bovetet med 2-2,5 dl vatten. Blanda i apelsinsaft, aprikoser, mandlar, kokosflingor och dinkelflingor. Låt koka i sådär 8-12 min tills det inte är vattnigt utan har en grötliknande konsistens.

3. Eftersom jag inte ville ha allt så la jag det jag inte ville ha i en burk och ställde in i kylskåpet. Till dagens gröt blandade jag sedan i 1 äggvita.

4. Äts med vad som helst men jag rekomenderar min kesoblandning!


   

Mums :D


Ni får ha en trevlig lördag!  


Av Sofie - 20 januari 2012 17:30


Jag kom på att jag inte lagt ut receptet på mina gojibollar, fredagsmys godis kanske?:

    


Dessa med gojibär är fyllda av nyttigheter, gojibär är ett såkallat superbär som innehåller en massa antioxidanter, mineraler och aminosyror. Bollarna äts alltså med väldigt gott samvete. Ditt nya lördagsgodis?


Nötbollar med gojibär och pumpacrunch (ca 14 st)


1 1/2 dl cashewnötter

1/2 dl pumpafrön+ 1/2 dl pumpafrön

1 dl blötlagda gojibär

1/2 dl kokosflingor

1 krm vaniljpulver

1 tsk honung (eller agave eller sweet freedom)

ev. rulla i kakaonibs eller kokosflingor

 

1. Mixa cashewnötterna och 1/2 dl pumpafrön till grovt mjöl.

2. Blanda i gojibär, kokos och vaniljpulver och mixa. Häll i honung om du vill ha extra sötma, men det är inte nödvändigt, smaka av vad du tycker.

3. Blanda i 1/2 dl pumpafrön till, och mixa INTE, fröna gör bollarna crunchiga.

4. Forma till bollar. Jag rullade mina i kakaonibs, kokosflingor går annars bra, eller inget alls.

5. Förvaras i kylskåp eller frys!


   


Recept på nöt/fruktbollar med andra smaker:

Aprikos/citron/ingefära:

   http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2012/01/07/7040281-recept-frascha-notbollar-med-aprikos-citron-och-ingefara/

Hallon/pepparkakskrydda/dadlar:

http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2012/01/10/7040455-recept-notbollar-med-hallon-pepparkakskrydda-dadlar/


Alla varianterna är goda, men min favorit är hallon/pepparkakskrydda!

Förövrigt är jag så här glad nu, det är ju äntligen helg:

    

Precis hemkommen från träningen med iphonen i handen och håret uppsatt i en knut!

Har startat helgen på ett av de bästa sätten, tränat intensiv jympa och svettats, kört järnet så att det nästan gör ont i hela kroppen och samtidigt haft väldigt kul till bra musik. Härligt! Nu ska jag ta av mig mina ytterkläder och så väntas duschen. Efter middagen väntas fest hos en klasskompis, resten av helgen är inte särskilt planerad. Umgås och laga middag tillsammans med en kompis imorgon kväll och tennis som vanligt söndag eftermiddag.

Ska ni hitta på något kul i helgen?

Av Sofie - 20 januari 2012 07:39


 


x Gojibär

x Solrosbröd med bregott och skinka

x Äggröra (på 2 ägg, basilika, salt och en skvätt grädde eftersom mjölken var slut)


Mums, jag orkade inte göra något avancerat idag så det fick bli detta. Men det var gott.


Skönt att det är fredag idag, äntligen snart helg!


Gojibär i mitt <3

   

Av Sofie - 19 januari 2012 21:45


      


x Hallon o päronmix med kardemummakrydda och en klick kesella


Dagen: Skola, lång promenad med en kompis, öppet hus på en gymnasieskola och nu sitter jag här!


Väl hemma från gymnasiet mådde jag lite illa och var inte direkt sugen på något, men ändå lite hungrig. Mixade ihop något som jag bara fantiserade ihop snabbt i huvudet, blev överraskande gott och uppfriskande. Och mitt illamående försvann.


     Ett glas: Mixa 1 näve hallon+1 tärnat päron+1 krm malen kardemumma, drick antingen så som juice/fruktsmoothie eller blanda i en stor klick kesella för mer mättnad!


Just nu försöker jag göra en massa saker samtidigt:

 

Dricka/äta smarrigt kvällsmål, blogga, skriva dagbok, läsa svenska bok, plugga historia, planera i min kalender och läsa Fitness Magazine som kom på posten idag!


Som ni kanske ser har jag ändrat i headern så att det står: en blogg om mat, hälsa och mig istället för bara mat. För bloggen handlar ju faktiskt inte bara om mat. Men annars är headern likadan. Jag har haft den sen september någon gång, så jag är ganska trött på den nu, någon gång i framtiden när jag har tid ska jag göra om den helt, men vi får se när det blir, det tar fler timmar än man tror att göra en.


Av Sofie - 19 januari 2012 12:28



x Omelett

x Morot i bitar

x Spenatsallad

x Små tomater

x Curryröra


Eftersom jag bor bara ett stenkast från skolan är det lite konstigt att jag så sällan går hem och äter på lunchen. Men jag gjorde det idag. Det blev en omelett med det jag fann i kylskåpet:


2 ägg, en skvätt mjölk, en kokt potatis i tärningar, ruccola, fetaost och salt! 

 


Älska omelett! Bara man har två ägg så kan man ta det man har i kylskåpet och hitta på miljoner olika kombinationer. Vad tycker ni om att ha i era omeletter?


Min favorit är defintivt fetaosten!


Av Sofie - 19 januari 2012 07:54



Jag får alltid höra detta angående mina frukostar: Hur orkar du och hinner på morgonen? Och du har alltid så mycket "ovanliga" saker i som "normala" människor inte har hemma. Därför ska jag nu tipsa om den nyttiga snabbfrukosten som du gör på mindre än 5 min (+4 min i micron), håller dig garanterat mätt till lunchen, är bra för kroppen, superenkelt att göra så att du som är ovan kan känna dig säker i köket och innehåller endast 7 vanliga ingredienser som de flesta nästan alltid har hemma. Låter det bra?


För 1 pers:

Blanda 1 dl havregryn, 2 dl vatten och 1 krm salt i en skål. Knäck i ett ägg och blanda/vispa med en gaffel noga (annars kommer det att smaka ägg). Sätt in i micron och kör 3 min på nästan den högsta värmen. Under tiden skär du ett äpple i tärningar och tar fram kanel och mjölk. Ta ut ur micron, blanda runt och in igen på 1 min. Ta ut och lägg på äpple och kanel och häll på mjölk. Sådär nu har du en superfrukost.


Jag körde på fibervarianten, och hade mer gryn i eftersom jag vet att jag behöver mer än 1 dl för att hålla mig mätt till lunch. Men om du inte är en van grötätare, kör med vanliga gryn och inte mer än i receptet, du kommer tycka att du blir proppmätt iallafall.


 


Jag hör många säga "jag gillar inte gröt". Men det kanske var ett tag sedan du testade. Testa igen, och sen om du inte gillar det då så är det väl så, men det är värt ett försök. Jag tycker gröt är gott och det kan varieras i mängder. Sen så håller jag med om att det inte ser så gott ut.

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards