Alla inlägg under december 2011
När jag bloggade i veckan om en linsgryta jag gjort fick jag ett tips på en annan sås man kan göra med linser av en läsare. Och jag testade det till lunch idag. Blev jättegott:
Tacolinssås (4 personer)
2 dl röda linser (okokta)
6 dl vatten
1 msk tacokrydda
1,5 dl krossade tomater
2 msk creme fraiche
1. Koka linserna i vattnet i ca 10 min. Häll av ev. vatten.
2. Blanda i tacokryddan, krossade tomater och creme fraiche i kastrullen och låt allt bli varmt!
Självklart gjorde jag detta med min hemmagjorda tacoskrydda jag verkligen kan rekomendera om:
http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/12/09/6832204-gor-din-egen-tacokrydda/
Till lunch med kamutvete, spenatblad och kokt broccoli och morötter
Någon annan som har något bra recept med linser?
Gissa vad jag ska göra nu? JULBAKA!!!
x Pepparkaksdavos (blanda gryn t.ex dinkelflingor+naturell yoghurt+pepparkakskryddor) med kiwi, skivad fryst banan, kokosflingor, pumpakärnor och psylliumfrön
x Ett ägg
Godmorgon! Jag vaknade klarvaken halv 9 idag, så jag gick upp och gjorde frukost och kollade på dagens avsnitt av julkalendern. Planen för dagen är plugg, julklappsfix och julbak. Det jag inte hinner idag får jag göra imorgon. Jag ska även kanske träffa en kompis och gå en promenad för att vi ska båda ta en paus från allt pluggande, men just nu verkar inte vädret tillåta det. Det spöregnar utanför mitt fönster. Suck, nu vill jag ha snö!
Lövbiffsgryta (4 personer)
1 1/2 dl vatten
1 msk kalvfond
2 msk kinesisk soya
2 tsk dijonsenap
1-2 pressade vitlöksklyftor
600 g lövbiff
1/2 purjolök
1 dl creme fraiche
finrivet skal av 1 citron
1. Strimla köttet och hacka purjolöken.
2. Koka upp vatten, kalvfond, soja, senap och vitlök i en större kastrull.
3. Lägg ner köttet och löken i såsen. Låt koka 5 min under lock.
4. Blanda i creme fraiche och citronskal, låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
5. Ät med t.ex potatis, kokta grönsaker och en sallad!
Tillsammans med kokt potatis, kokta morötter, kokt broccoli och tomat/spenatsallad!
x Kamutyoghurtgröt (blanda redan kokt kamutvete+naturell yoghurt+ ev. vaniljpulver) med persimon
x Klassisk äggmacka med pesto
Vi hade kamutvete kvar från gårdagens middag, så jag blandade ihop det med yoghurt, det blev supergott!
Ni som inte vet vad persimon är och missade mitt inlägg om det kan läsa det här:
http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/12/04/6796057-persimon-dagens-mellis/
Jag vet att det nuförtiden nästan bara blir frukostinlägg, men jag hinner inget annat. Dock hittade jag ett lövbiffsrecept som jag har glömt att lägga upp, så det kommer upp senare idag.
Nu ska jag fixa mig inför skolan, flera prov idag, wish me luck! :D
x Limegröt (byt ut en liten del av grötvattnet mot pressad limesaft) med hallon och keso
Denna eftermiddag och kväll spenderas med läxor. Supertråkigt men så är livet, bara några dagar kvar nu. När man pluggar behöver man ofta äta något för att hålla motivationen uppe och hjärnan igång. De flesta tror då att godiset är det bästa. Och visst om man äter godis blir man jättepigg en stund men efter den stunden så blir man bara ännu tröttare än man var innan. Det är bättre att äta något mer mättande som håller igång hjärnan ett tag. T.ex gröt, som jag har suttit och mumsat på den senaste halvtimmen när jag har pluggat. Jag fick för mig och testade en ny grötvariant med limesmak, blev faktiskt väldigt uppfriskande och gott. När gröten var slut tog jag fram en skål med lite kakaonibs att småkäka på.
Har ni några bra tips på vad man kan äta medan man pluggar? Att dricka te är ju annars en höjdare :)
Nu måste jag tyvärr återgå till min skolböcker...
x Blåbärs äggplättar med vaniljkeso (keso+vaniljpulver+lite yoghurt för rinnigare konsistens), skivad banan, kiwi och kokosflingor
Ni kanske tycker det är jobbigt och lyxigt att ställa sig och steka plättar en vanlig torsdagsmorgon, men så lång tid tar det faktiskt inte (om man bara steker till 1 person) och jag tycker att jag är värd det. För jag vet att om jag inte får en bra start på dagen kommer hela dagen bli konstig och dålig. En dag som denna när jag flera prov i skolan och när jag kommer hem har jag en massa att plugga för fredag och måndag så tycker jag det är lyxigt att få starta med en frukost som denna. Då går jag gärna upp lite tidigare än vanligt för att unna mig det, även fast jag har sovit superdåligt i natt. Att lägga ner 10 min mer på min frukost ger mig mer energi för dagen än att sova 10 min extra!
Så här gör ni pannkakorna (1 pers):
Vispa ihop 2 ägg, 2 msk valfritt mjöl (jag tog rågsikt), 1 msk kesella, en skvätt mjölk och salt (detta är grundreceptet). Jag smaksatte med 1/2-1 dl frysta blåbär och 2 krm malen kardemumma och blandade i. Stek 3 plättar i smör på medelvärme. Klart!
Så här ser de ut utan toppingen!
Frukt och bär i alla former är gott. Något som jag nyligen har upptäckt är väldigt gott är fryst banan. Blir lite som tjocka bananchips. Ta en eller några bananer och skiva, lägg i en påse och lägg in i frysen. Toppen som snacks eller på t.ex yoghurten. Extra gott blir det om man toppar med lite kanel!
x Naturell fil med hemmagjord krispig müsli, gojibär, kiwi och mango
x Brödskiva med keso, kokt ägg och örtsalt
Mums, ni får ha en fin dag idag :D
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
||||
|