Sofies Wellness

Alla inlägg under november 2011

Av Sofie - 13 november 2011 21:21


   


Resten av familjen har idag varit ute på svampjakt i skogen. Och de kom hem med en massa trattkantareller. Gissa om jag blev glad?! Jag älskar svamp! Nu har vi en massa svamp som vi ska frysa och kan ta fram i vinter, vi ska även torka en del.


Till middag gjorde mamma självklart en rätt med trattisarna:

   


x Smörstekta trattkantareller

x Ryggbiff

x Ugnbakad potatis och morötter (kryddade med timjan)

x Lite spenatblad


Tummen upp för detta :D


Äter ni mycket svamp så här på hösten?

Av Sofie - 13 november 2011 14:15


   


x Tonfiskbiffar

x Tomatkokt matvete

x Snacksmorötter

x Bladspenat


Söndagen spenderas med skolarbete innan dagens tennislektion på eftermiddagen. Jag tog i allafall en liten lunchpaus och gjorde lunch. Jag fick inspiration av detta inlägg och testade nåt nytt:

http://skippanudlarna.com/2011/10/21/tonfiskbiffar-med-tomatkokt-matvete/


Tonfiskbiffar!


Så här gjorde jag:


Spicy tonfiskbiffar med tomatmatvete (2 personer)


1 burk tonfisk (150 g)

1 ägg

1-1,5 tsk tandoorikrydda

 

1 dl matvete

2 dl vatten

1/2 dl krossade tomater

1 tsk basilika

 

1. Koka upp vatten, basilika och krossade tomater. Lägg i matvetet och låt puttra under lock enligt förpackningen.

2. Blanda tonfisk, ägg och smaka av med tandorikrydda. Lägg ut klickar och platta ut till biffar i en stekpanna (med olja). Stek några minuter på varje sida.

3. Servera med tomatmatvete och sallad!


    

Denna goda krydda smaksätte jag biffarna med idag, det går säkert bra med andra kryddor som man gillar med!


Nu TENNIS :D

Av Sofie - 13 november 2011 10:51


   


x Två bananpannkakor med rivet päron, några bitar fryst mango, kesella och kanel

x En bananpannkaka med keso och skinka

x Vitt te med äpplesmak


Även om jag lägger ner mer tid på min vardagsfrukost än de flesta människor, så tycker jag ändå att jag kan lägga ner yttligare lite mer tid på helgerna. Frukost är förövrigt mitt favoritmål på dagen, så varför inte unna sig något riktigt gott då? Idag gjorde jag iallafall bananpannkakor, några åt jag lite sötare med frukt och en åt jag på ett matigare sätt med skinka och keso. Här är receptet:


Bananpannkakor (5 små pannkakor)


1 mosad banan

2 ägg

ca 1 dl gryn/mjöl (jag körde på 1/2 dl rågflingor, 2 msk dinkelfullkornsmjöl och 1 msk vetekli)

ev. 1 1/2 msk malen kardemumma (som smaksättning, inte alls ett måste)

 

1. Vispa enkelt ihop allt med en gaffel.

2. Lägg lite smör i en stekpanna och sätt på medelvärme. Stek pannkakorna (varje pannkaka 1/2 dl smet) på båda sidorna. Lägg på en tallrik med aluminiumfolie över.

3. Klart!


     


Dessa är även utmärkt lunchmat. Om man ska göra det till lunch är en sats bananpannkakor lagom för 1 person, om man ska göra det till frukost så äter man inte (inte jag iallafall) alla pannkakorna, men de som blir över blir perfekta att spara i kylskåpet och äta någon dag då man inte har tid att laga mat.

Av Sofie - 12 november 2011 13:15


   


Köttbullarna, bulgursalladen och ajvarkrämen är alla goda för sig, men tillsammans blir det något extra:


 


Kryddiga köttbullar (4 pers)


1 paket nötfärs (ca 400-500 g)

1 ägg

2 pressad vitlöksklyftor

1 tsk spiskummin

1 tsk koriander 

1 msk sambal oelek

1 tsk salt

 

1. Blanda allt i en bunke och forma sedan till köttbullar. Stek så att de får fin färg!


 


Matvete/bulgursallad (4 pers)


2 morötter

1 röd paprika

1/2 röd lök

2 dl gröna ärter

2 dl bulgur eller 2,5 dl matvete (valfritt, är gott med båda)

1 citron

salt o peppar

 

1. Koka matvetet eller bulgurn enligt paketet.

2. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Skölj, kärna ur och skär även paprikan i mindre bitar. Finhacka löken.

3. Fräs morötterna, paprikan, löken och ärterna i olja i en panna i några minuter. Tillsätt bulgur/matvetet. Fräs så allt blir varmt.

4. Smaka av med citronjuice, salt och peppar.


 


För att göra ajvarkräm behövs bara blandas lika mycket ajvar relish som turkisk yoghurt, för 4 personer behövs sådär 1/2-1 dl av båda ingredienserna!


 

Detta är ett recept som vi har gjort flera gånger hemma och det har alltid smakat lika gott. Det kommer ursprungligen från en Lagalätt tidning tror jag :D

 

Av Sofie - 12 november 2011 10:02


     


x Två mackor med kokt ägg och pestokrydda

x Egen vaniljyoghurt (naturell yoghurt+vaniljpulver) med blåbär, tärnat päron, kiwi, plommon och solroskärnor


Gott, som vanligt :D


Ni som har nyligen hittat hit via SvD, välkomna hit! Om ni vill ha en massa frukostinspiration, titta här under min frukostkategori:

http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/kategori/113080-frukost-d/


 

Jag brukar alltid äta naturell yoghurt/fil som jag själv smaksätter med kryddor, idag gjorde jag egen vaniljyoghurt med vaniljpulver, läs mer om det på bloggen här:

http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/06/29/5636795-matprodukt-vaniljpulver/


Ha en fin lördag :D

Av Sofie - 11 november 2011 20:02


 


Till er som inte har en SvD tidning. Här är min del ur reportaget:


Att matbloggandet också börjat krypa nedåt i åldrarna är inte minst Sofie, 15 år, som har bloggen Food and health in my way ett exempel på. Bloggen handlar inte bara om frukost, utom om mat i allmänhet. Men frukosten är en viktig del.

- Det är ofta på frukostinläggen jag får kommentarer som "åh vad fint, vad gott det ser ut".

Också för Sofie är frukosten viktig. Hon äter till exempel gärna stekt gröt, som hon gör på egen grynblandning med bär och nötter, eller olika yoghurtblandningar.

- Jag brukar använda naturella produkter och smaksätta själv med bär och kryddor istället för att köpa sötade produkter med mycket konstgjorda ämnen i. Jag vill helt enkelt ha rena produkter från grunden.


Men en god matstart på dagen är inte självklar för unga tjejer. En undersökning från Folkhälsoinstitutet, som SvD tidigare skrivit om, visar att en av tre 15-åriga tjejer hoppar över frukosten minst två skoldagar i veckan.

- En del kanske skippar den för att de tror att man får i sig för mycket kaloreier om man äter frukost varje dag. Jag tycker det en bra start på dagen, man blir hängig och har inte så mycket energi om man hoppar över frukosten, säger Sofie.


   

Jag hemma i mitt mysiga lilla kök!



Av Sofie - 11 november 2011 07:54


... och ser en bild på mig själv

 

Idag är jag med på köket sidorna i Svds K-del! Tillsammans med tre andra "frukostbloggare". Så spring och köp!


Ni kan få se lite bilder på mig, läsa min och de andras intervjuer och se våra favoritfrukostar med bild. När intervjun gjordes var min favoritfrukost stekt gröt, så dagen till ära gjorde jag stekt gröt till frukost: 


   

Roligt att äta dagens frukost och läsa en intervju med mig själv


x Stekt äpple/kanelgröt med hallon/banankesella (kesella+mosad banan+hallon), några hallon och pumpakärnor


Så här gör ni stekt gröt:

     


1. Koka gröt som vanligt. Jag gjorde min igår kväll på lite mer än 1 dl rågflingor, 2 dl vatten, 1 nypa salt, 1 grovrivet äpple och en massa kanel. Sedan la jag det i en matlåda och ställde in i kylskåpet över natten.

2. Nu på morgonen tog jag ut den och skar i bitar och formade till grötbiffar.

3. De stekte jag sedan i olja i en stekpanna så att de fick fin och krispig yta.

4. Klart! Servera med det jag gjorde :D


 

Haha ni får köpa tidningen för att se en närmare bild på mitt ansikte ;)


Nu måste jag skynda mig och träffa min klass, vi ska nämligen besöka riksadagen på morgonen


Vi hörs senare :D

Av Sofie - 10 november 2011 21:23


     


Idag lagade mamma och jag tillsammans min favoriträtt:

x Italiensk kycklinggryta


Tillsammans med kornris, sallad, små tomater och snacksmorötter!


Jag har lagt upp receptet tidigare, men det är så gott att jag nog skulle kunna äta det varje kväll till middag i en hel vecka, så därför får ni det här igen:


Italiensk kycklinggryta (ca 5 personer)


1 gul lök

1 liten zuccini

200 g champinjoner

1-2 röda paprikor

500-600 g kycklingfile

1 burk creme fraiche

10-12 soltorkade tomater

100 g fetaost

1 dl krossade tomater

 

1. Skär lök, zuccini, champinjoner och paprika i mindre bitar. Fräs allt i olja i en stekpanna så att allt får lite färg.

2. Under tiden: Skär kycklingen i mindre bitar och genomstek i en annan stekpanna.

3. Smula fetaosten och skär soltorkade tomater. Låt creme fraiche, krossade tomater, soltorkade tomater och fetaost koka ihop sig en stund i en kastrull.

4. Blanda kycklingen, grönsakerna och såsen i en och samma kastrull och låt koka i någon minut. Smaka av med salt.

5. Servera med råris och sallad.


 

Ni måste testa laga detta!


Förövrigt tycker jag att alla som läser Svd (svenska dagbladet) ska kika lite extra imorgon på kökssidorna i kulturdelen, ni får veta varför imorgon...

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards