Sofies Wellness

Alla inlägg under november 2011

Av Sofie - 17 november 2011 15:46


   


x Apelsin/kanel kesella (kesella blandat med egenpressad apelsinjuice o kanel) med mer kanel, min krispiga müsli och några hallon


Sitter och njuter av detta just nu. Det blev supergott, får riktiga julkänslor, därför för mig är kanel och apelsin julsmaker. Förövrigt är min krispiga müsli som jag gjorde i måndags så god att jag har ätit den de senaste dagarna till både frukost, mellanmål och som allmänt snack. Ni måste testa det!


Nu sitter jag och taggar inför ett prova-på kickboxningspass jag och min kompis ska gå på om någon timme. Vi har båda velat prova på det länge, och nu har vi äntligen tagit tag i det och kontakt en kickboxning klubb i närheten och fixat så att vi får testa gå på det en gång. Det ska bli jättekul!


 

Kesella+apelsinjuice+kanel gick verkligen utmärkt ihop :D

Av Sofie - 16 november 2011 22:30


       


x Salladshinkfylld med kyckling, salladsblad, quinoa, gröna bönor, gurka, soltorkade tomater, körsbärstomater, rödlök och avokado


Dagens middag blev idag på waynes eftersom jag och ett gäng kompisar skulle på bio vid halv 7 tiden. Jag tyckte det var lite roligt att de hade hinkar med sallader i. Jag tog iallafall den med kyckling. När jag är äter ute tar jag förstås vad jag är sugen på, men jag försöker se till att den helst har nån proteinkälla i (som kyckling), och grönsaker och någon kolhydratskälla. För då vet jag att jag kommer må bra och inte får några jobbiga sötsug, inte för att det är hela världen om jag får det nån gång.


Förövrigt var Breaking Dawn part 1 den bästa film jag någonsin sett, punkt slut.


 

När jag lade ut salladen på en riktig tallrik


Nu ska jag ta mig en liten keso kvällsmacka och sedan titta igenom mina läxor till imorgon innan jag kryper ner i sängen för att njuta av några timmars skönhetssömn, God natt!

Av Sofie - 16 november 2011 16:00

Mina nyttigare mellanmålskakor med blåbär och kanel (http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/10/25/6486768-recept-mellanmalskakor/) jag gjorde för flera veckor sedan blev så himla lyckade att jag i måndags beslöt mig för att göra mer men med smaken hallon och vanilj. Och tro det eller ej, jag exprimenterade mig till en smaksättning som blev lika god som blåbär/kanel varianten:


   


Mellanmålskakor med hallon och vanilj 

(ca 24 st)


2,5 dl valfria naturella nötter, gryn och frön (jag gjorde på en blandning av hasselnötter, valnötter, råggryn, paranötter, cashewnötter, sötmandel och pumpafrön)

2 ägg

2 msk smält smör

1 tsk rent vaniljpulver

2 dl hallon

1/2 mosad banan

 

Topping: kokosflingor  


1. Mixa nötterna till fint mjöl.

2. Blanda nötmjöl, ägg, smör, hallon, vaniljpulver och banan.

 3. Klicka ut 3 längder smet på en plåt med bakplåtspapper (eller gör små runda klickar som jag gjorde förra gången med blåbär/kanel varianten). Toppa med kokosflingor.

4. In i ugnen på 175 g i 15 min. Skär direkt i lagom stora snittbitar (ca 24 st)!

5. Förvara helst i kylskåp. Men de klarar även att vara ute i vanlig luften men med risk att de bli smuliga och bryts sönder. De fungerar även att ha i frysen så blir de jättehårda och krispiga.


 

Lägg smeten i längder och skär i bitar direkt när de kommer ut ur ugnen


 

Perfekt mellanmål att ta med sig när man inte är hemma och inte har tillgång till kylskåp

Av Sofie - 16 november 2011 07:57

Nu har vi haft samma omröstning länge på bloggen, så nu byter jag till en ny fråga:


Fil eller yoghurt?

Var nu gärna med och rösta här till höger om inläggen. Kul att se vad ni tycker är godast.


Resultatet från förra omröstningen:

Vilken är din favoritfrukt?
Äpple     11.5 %
Päron     2.9 %
Banan     8.7 %
Kiwi     2.9 %
Mango     10.6 %
Apelsin     2.9 %
Clementin     3.8 %
Grapefrukt     1.9 %
Melon     11.5 %
Persika     1.9 %
Plommon     1.9 %
Ananas     4.8 %
Vindruvor     5.8 %
Passionsfrukt     1.9 %
Annan     1 %
Kan verkligen inte bestämma mig     21.2 %
Jag gillar/äter inte frukt     4.8 %
 

Som ni ser kunde de flesta inte bestämma sig, och det är inte så konstigt eftersom nästan all frukt är god. Annars var melon och äpple med mango väldigt tätt efter de stora favoriterna. Själv röstade jag på persika och det var någon annan som höll med mig, annars fick den väldigt få röster.


Dagens frukost:

     


x Naturell yoghurt med blåbär, gojibär och hemmagjord krispig müsli (recept finns lite längre ner i ett inlägg)

x Pizzamacka (brödskiva+skinka+keso blandat med krossade tomater+oregano)


Som ni vet var sjuk igår. Men det har helt släppt idag. Jätteskönt, jag blev matförgiftad förra påsklovet, och då låg jag däckad i sängen i 3 dagar och kände mig svag i kroppen i mer än 1 vecka. Så jag måste haft en lättare version denna gång. Eftersom jag kände mig bra i magen imorse kunde jag äta en normal frukost, så jag fick äntligen testa min hemmagjorda krispiga müsli. Den blev verkligen sjukt god, ni måste testa. Recept på hur man gör müslin finns skrivet i några dagars gammalt inlägg längre ner. Om man vill ha den lite sötare kan man även ha honung på.


Nu ska jag bege mig mot skolan. Kvällens planer är att gå och se den nya twilightfilmen med ett gäng kompisar. Som jag har längtat!


Förresten kommer receptet på mellanmålkakor med hallon/vanilj som jag gjorde i måndags upp senare idag :)

Glöm inte att rösta i den nya omröstningen nu 

Av Sofie - 15 november 2011 15:30

Eftersom jag är en riktig frukostmänniska (och vill inspirera andra till bättre frukostvanor), och jag var med nu i fredags i en artikel om just frukost så tänkte jag göra en liten bloggserie med mina bästa frukosttips. Alla vet att en stor och nyttig frukost är viktigt på så många sätt, vi börjar med ett inlägg om gröt:


Jag använder mig oftast av grynen fiberhavregryn, rågflingor, dinkelflingor eller en blandning av dem som bas när jag gör gröt. Hur mycket som man bör ta av de olika grynen beror ju på dig (vad du äter till, hur stor du är osv), men jag brukar kasta ner i min kastrull 1 dl gryn och sen lite till (så kanske 1,25 dl) och sen dubbelt så mycket vatten och en nypa salt. Det är basen. Sedan varierar jag gärna med olika frön/hackade nötter och kryddor och har i. Som t.ex 1 msk linfrön, psyilliumfrön, solroskärnor, pumpakärnor eller hackade cashewnötter, och kanel, kardemumma, kakao eller vaniljpulver. Annat som är gott att blanda i, är hallon, blåbär, jordgubbar, rivet päron, rivet äpple och mosad banan. För att få gröten lite proteinrikare, blanda i en rå äggvita när gröten har kokat klart.

 

Lite blandade gröt inspirationsbilder:

 

Fiberhavregrynsgröt med tärnade jordgubbar, hasselnötter och mjölk


 

Råggrynsgröt (med linfrön i) med rivet äpple, kanel och mjölk


 

Fiberhavregrynsgröt med jordgubbar, kiwi, solroskärnor och mjölk


 

Hallongröt (blanda i hallon med grynen medan du kokar upp gröten) med skivad banan, hackade hasselnötter och naturell yoghurt


 

   Päronvaniljgröt (koka rivet päron och vaniljpulver med gröten) med mango, björnbär och päron


 

Fiberhavregrynsgröt med blåbär, skivad banan, pumpakärnor och mjölk


 

Banan/solrosgröt (kokat på rågflingor, 1/2 mosad banan och solrosfrön) med vaniljkesella (kesella+vaniljpulver), hallon och persika


 

Blåbär/solrosgröt (koka med blåbär och solrosfrön med gröten) med banankesella (mosad banan+kesella)


 

Cashewgröt med kakao, kokosflingor och skivad banan (Blanda 1 dl rågflingor, 2 dl vatten, 1/2 dl grovhackade naturella cashewnötter och 1 tsk kakao, koka det till gröt)


Som ni ser brukar jag ha vanlig mjölk, naturell yoghurt eller kesella (alltså kvarg med ett annat namn) till min gröt. Med kesellan kan man även göra olika blandningar med och ha på, t.ex med vaniljpulver/kanel/kardemumma och mosad banan/blåbär/hallon!


Sedan finns det även gröt som man gör på en annan bas:

 

Grahams/dinkelgröt med kardemumma, blåbär, päron, hackad sötmandel, ett par hackad torkade aprikoser och mjölk (på 1/2 dl grahamsmjöl och 1/2 dl dinkelflingor istället)


 

x Bovetegröt med hasselnötter, hallon, plommon

Recept på bovetegröt: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/10/22/6498113-frukost-for-en-sjukling-recept-pa-morotsdricka-och-bovetegrot/


Jag hoppas ni fick lite grötinspiration nu


Det finns anledning till att så många äter gröt på morgonen: det är ganska lätt att göra, billigt, nyttigt och man håller sig riktigt mätt på det till lunchen = GRÖT ger en jättebra start på dagen


Detta var första delen i min frukosttips serie, nästa del kommer upp senare i veckan!

Av Sofie - 15 november 2011 14:08


 


Jag åt något dåligt under gårdagen vilket ledde till att magen har skrikit och vridit på sig hela natten och på morgonen, och jag har mått jätteilla. Troligtvis har jag fått någon sorts lättare magförgiftning. Skönt nog så släppte det vid 9-tiden, men jag känner mig fortfarande svag i kroppen. Någon aptip har jag knappast heller haft, men jag har tvingat i mig lite mat och mycket vatten (kroppen förlorar en massa vätska vid magsjuka). Men jag klarar bara av väldigt lättsmält mat (inga fibrer här inte), så det har blivit det vanliga som jag brukar äta när jag är sjuk:


nämligen hällekaka med en massa bregott och parmaskinka (något som jag aldrig äter i vanliga fall men som jag alltid får sug av när jag är sjuk), och sen en liten skål naturell yoghurt med skivad banan och lite hallonsmul, vindruvor och te, något annat känner jag att jag inte klarar av att äta. Tanken på mina i vanliga fall så älskade nötter får magen att skrika.


Vad brukar ni äta när ni är sjuka?


Nu ska jag fortsätta att vila, och hoppas på att magen blir lite bättre så att jag kan äta en någorlunda vanlig middag ikväll iallafall!

Av Sofie - 14 november 2011 20:18


   


Efter skolan idag hade jag inget särskilt för mig utan tiden fick ägnas till en bakeftermiddag hemma. Jag gjorde egen granola/krispig müsli (som blev helt över förväntan) och bakade dubbelsats mellanmålskakor, och exprimenterade mig till två nya supergoda smaksättningar till kakorna.


Receptet på den krispiga müslin kommer här (recepten på de nya smaksättningarna på mellanmålskakorna kommer upp senare i veckan):


Krispig müsli (en sats)


  


1. Sätt ugnen på 200 g. Blanda 2 dl dinkelflingor, 1 dl pumpakärnor, 1 dl grovhackad mandel, 1 dl solroskärnor, 1 dl grovhackade hasselnötter, 1/2 dl kokosflingor, 1/2 dl linfrön och 2 äggvitor i en bunke! Egentligen kan man nog bara ta 6 dl valfria gryn/hackade nötter/frön efter smak eller vad man har hemma för tillfället!


      


2. Lägg smeten på ett bakplåtspapper på en bakplåt och in i ugnen ca 5-10 min. Det ska ha stelnat ihop sig lite som ett jätte knäckebröd. Bryt i bitar och vänd dem på pappret.

3. In i ugnen igen 10 min. Bryt i mindre bitar igen (om du tycker det behövs). Förvara i en burk!


Detta ska njuta av till frukost imorgon tillsammans med yoghurt! Längtar faktiskt lite redan...


  

Dagens bak: krispig müsli, hallon/vanilj mellanmålskakor och choklad/apelsin mellanmålskakor


Sedan har jag idag på sen eftermiddagen/kvällen gått på mitt första skivstångspass ever, jag drog med mig pappa haha för att jag inte ville gå själv, riktigt härligt pass, och troligtvis vaknar nog både pappa och jag upp med träningsvärk imorgon :D Fast jag beslöt mig innan för att hålla mig till de lättaste vikterna (vilket jag gjorde) eftersom jag först måste få in tekniken på sådana styrkepass så att jag inte tar ut mig för mycket och gör fel och skadar kroppen!


Har ni tränat något idag?


Nu ska jag ta mig en välförtjänt dusch och sen ställa mig framför spegeln och börja öva på min muntliga engelska presentation!


Ha en fortsatt trevlig kväll :D


  

Bjuder på en suddig bild på mig svettig och i träningskläder!

Av Sofie - 14 november 2011 07:59


   


x Fiberhavregrynsgröt med blåbär, skivad banan, pumpakärnor och mjölk

x Kokt ägg

x En kiwi


Jag vet inte varför, men på måndagar känner jag alltid för gröt. Men det är bra för det går snabbt att göra och på måndagar blir det alltid tidsbrist på morgonen. Det är även så enkelt att göra, fram med en kastrull, kasta ner en näve gryn, häll på dubbelt så mycket vatten, ner med en nypa salt och på med värmen. Sedan medan det kokar upp är det bara att ta fram allt jag ska ha på gröten och en skål, ta fram ett färdig kokt ägg och klyva en kiwi itu. Klart!


Nu måste jag rusa till skolan, tidsbrist på måndagar som sagt!


 

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards