Sofies Wellness

Alla inlägg under november 2011

Av Sofie - 27 november 2011 14:24


   


Godaste lunchen blev det idag.


Grön sallad, kokta morötter, kokt broccoli, omelett med västerbottenost och rester av pappas supergoda korvgryta från igår!


Eftersom pappa gjorde korvgrytan har jag inget recept på den, men den var sååååå god och jag frågade vad han hade i den. Det var chorizokorvar med endast nötkött och hög kötthalt, krossade tomater, cannelinibönor, tärnad paprika, paprikapulver, salt och peppar! Svårare än så är det inte att göra en underbar korvgryta :D

Av Sofie - 27 november 2011 10:11


     


x Scrambled eggs med skinka (blanda 2 ägg, en svätt mjölk, salt/peppar, strimlad skinka i en kastrull på medelvärme och rör hela tiden om)

x Hallonyoghurt (naturell yoghurt+mosade hallon) med pauluns müsli

x En kiwi

x En saffransfralla, ena delen med skinka, keso och russin

x Russin

 x Rött blåbärste


Jag kan inte fatta att det är först advent, var det inte igår som jag gick i en tunn sommarklänning första dagen till skolan? Det känns lite som det ibland.

Jag bakade saffransfrallor igår, alltså inte lussekatter utan frallor som hade saffran i sig men ändå var lite som lussekatter. Recept på dessa kommer iallafall upp senare idag.


Idag vet jag inte riktigt vad som händer, har en massa lösa planer men jag har inget bestämt för dagen. Vi får väl se vad som händer antar jag!


Ha en jättefin första advent nu! :)


 

Hehe mycket russin...

Av Sofie - 26 november 2011 13:30


     

Tillsammans med råris, körsbärstomatsallad med parmesan, grön sallad med gurka


En jättegod asiatisk gryta vi åt igår kväll. Rekomenderas starkt:


Thai lax- och räkgryta (ca 4 personer)


2 citrongräs

2 msk färsk riven ingefära

1 vitlökslyfta

1 paket wokgrönsaker (ā 500 g)

1 burk kokosmjölk (ā 400 ml)

ca 3 dl vatten+ 1 fiskbuljongtärning

pressad saft från 1 lime

ca 350 g laxfile

ca 200 g skalade räkor

salt o peppar

 

1. Finhacka citrongräsen. Pressa vitlöken och riv ingefäran.

2. Fräs citrongräs, vitlök, ingefära och wokgrönsaker i olja i en stor kastrull/gryta i några minuter.

3. Häll på kokosmjölk, vatten+buljong och limesaft. Låt koka upp.

4. Skär laxen i mindre bitar och lägg i grytan. Låt sjuda i ca 5 min, så laxen blir genomkokt.

5. Lägg i räkorna så att de blir varma i någon enstaka minut precis innan servering. Smaka av med salt (ca 1 tsk) och peppar!


    

Av Sofie - 26 november 2011 10:26

   


x Naturell fil med tärnat päron, hallon och krispig müsli

x Bröd med skinka/kalkon, keso, körsbärstomater och oregano


Lördagsmorgon skönt. Jag har sovit dåligt i veckan så det var skönt att få sova ut idag. När jag sedan vaknade gjorde jag (som vanligt haha) en jättegod frukost. Dagens planer: plugga lite till min kemi redovisning, ta en löptur i det fina vädret, bowla och fika med ett gäng tjejer och fira min kompis som fyller år och sedan på kvällen slappa lite och kanske baka lussebröd (har hittat ett recept jag vill testa)om jag orkar?! Tänk imorgon är det första advent, det är helt otroligt :)


 

Godaste mackorna


Av Sofie - 25 november 2011 20:15

 


Lättprodukter-bra eller dåligt?


Något som debatteras för fullt. Man kan tro att lättprodukterna är bättre, mindre fett=mindre energi, eller? Ett bra svar på det fick jag läsa i senaste ToppHälsa som kom ut i veckan.


   

          


Min slutsats efter att ha läsa detta:

Ofta när man gör om feta produkter till "lättprodukter" så måste man kompletera det borttagna fettet med något annat, då blir det ofta en massa tillsatser och annat som är dåligt för kroppen. Detta gäller främst creme fraiche, grädde och majonäs, då är det bättre att köpa den orginala feta varianten. Fett är faktiskt inte alls farligt som en del tror, det ger bra mättnad och kroppen behöver det, men som allt annat man äter så är lagom bäst. Sedan finns det lättprodukter som inte innehåller några tillsatser, som t.ex mjölk, naturell lätt yoghurt (!naturell! inte den sötade minifett varianten med en massa tillsatser och socker) och kesella/kvarg. Då är det bättre att äta lättprodukterna och få i sig fett med bättre fetter genom t.ex nötter och olja, som det är fleromättade fetter i.

Det enklaste sättet att veta om man ska köpa den vanliga eller lätta varianten är att kolla på ingredienslistan. Om listan är längre på den lätta jämfört med vanliga rekomenderas den inte att köpas.


Vad är era åsikter kring detta? Den nya trenden är ju att äta LCHF, man äter nästan inga kolhydrater utan kompleterar det med extra fett och feta produkter. Visst det kanske fungerar för folk som har haft sockersugproblem och är överviktiga och behöver gå ner i vikt. Men kolhydrater är ju kroppens bränsle och för att orka träna och vara pigg behöver iallafall jag kolhydrater. Sen är det skillnad på kolhydrater och kolhydrater, det finns läsk/godis/kakor men även matvete/bulgur/äpplen/knäckebröd/potatis/gröt osv.


    


Jag är själv prenumerant på ToppHälsa och jag gillar verkligen den tidningen. Men jag är irriterad på att inne i tidningen skrivs allt med en sådan sund inställning, att god hälsa handlar om en livslångbalans mellan träning, bra kost, att psykiskt må bra, självförtroende och att ha bra människor omkring sig (sådant som jag håller med om). Men alltid på framsidan ska det stå något som "så här rasar du i vikt", "få snabbt koll på kalorierna" eller "gå ner i vikt och få din drömkropp", sådant (vikt och kalorier) som de sedan skriver inuti inte är det viktigaste utan att må bra och ha en hälsosam kropp. Det är som att de måste skriva sådant på framsidan för att fler ska köpa tidningen eller något, irriterande tycker jag...


Av Sofie - 25 november 2011 07:50


   


x Stekt gröt (gröt på rågflingor, 1/2 mosad banan, salladsmixfrön (blandning av solroskärnor, pumpakärnor, pinjenötter) och gojibär) med tärnad kiwi, naturell yoghurt och kokosflingor


Fick för mig att kalla gröten Xtra allt när jag gjorde den, jag vet inte varför, antagligen för att jag blandade i så mycket olika saker. Kombinationer varm banan, olika frön och gojibär i gröt var faktiskt gott.

Här är en liten bildserie hur man gör stekt gröt för er som inte läst min blogg så länge:

http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/08/30/6136900-stekt-grot-till-frukost-gott-eller-inte/


Idag så har jag endast lektioner på förmiddagen (varav 1 prov...) och sen ska vi till gymnasiemässan. Det är nog bra, jag har ingen aning om vad jag vill gå. Någon som har något bra tips?


Ha en fin fredag nu allesammans!


    

Med dagens tidning såklart

Av Sofie - 24 november 2011 20:03


     


Dagens middag:

x Paprika/potatissoppa med fetaosttopping

x Knäckemackor med kalkonpastrami, keso, kokt ägg och basilika


Middagen blev idag en soppa med inspiration från en av de senaste LagaLätt tidningarna. Jättegott blev det iallafall. Eftersom soppan inte var så matig så åt vi knäckebröd med en massa gott protein till. Haha, kombinationer kalkon, keso och kokt ägg är så gott att jag skulle kunna äta det hela tiden tror jag. Eller kanske inte..


Recept på soppan här:


Paprika/potatissoppa (4 personer)


1 gul lök

4 medelstora potatisar

4-5 paprikor

2 hönsbuljongtärningar

1 tsk torkad basilika

1,5 tsk salt

peppar

 

Till toppingen: En bit smulad fetaost, och ev. lite färska kryddor som basilika

 

1. Koka upp ca 0,8-1 liter vatten.

2. Skala och hacka löken. Skala och skiva potatisen tunt. Skölj, kärna ur och strimla paprikan.

3. Fräs löken några minuter i en stor kastrull, fräs med potatisen några minuter till och sedan slutligen fräs med paprikan i några minuter. Smula ner buljongtärningarna och basilikan. Tillsätt ca 5 dl av vattnet. Koka soppan ca 10 min under lock.

4. Ta av kastrullen från värmen. Mixa med en stavmixer. Späd soppan med resterande vatten till önskad konsistens. Jag tyckte att sådär 3-4 dl till räckte. Låt soppan koka upp igen.

5. Smaka av med salt, peppar och basilika.

6. Servera soppan och toppa med smulad fetaost och ev. färska kryddor!


   

Ni måste testa denna soppa :D  

Av Sofie - 24 november 2011 12:15


   


Jag älskar det, mitt favoritsnack just nu. Bara att tärna ett äpple, häll lite rapsolja i en panna, steka och hälla på en massa kanel, klart att servera! Fungerar även att bjuda på som hälsosamt snacks. Jag hade ett gäng kompisar över efter skolan i förrgår och då satt vi och smååt och pratade tillsammans med detta. Mina kompisar tyckte det var jättegott!


   

Sedan är det verkligen supergott som mellanmål att steka med pumpakärnor så att de blir alldeles krispiga och sen äta med kesella/naturell yoghurt!

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards