Alla inlägg under oktober 2011
x Fruktsallad (på plommon och äpplen) med turkisk yoghurt och pumpafrön
x Hembakad dinkelkakabröd med skinka, keso, kokt ägg och färsk dill
Detta var definitivt den godaste frukosten jag ätit på länge. Jag älskar lördag och söndagar då man får lite mer tid att göra frukost. Idag hann jag baka ett bakpulverbröd till frukost som blev supergott, jag lägger upp receptet senare idag.
Nu ska jag iväg på en runda på stan med mamma! Hörs senare :D
Detta var något jag snabbt lagade ihop till middag, helt utan något recept. Och jag måttade inte heller själv exakt hur mycket jag tog av allting, så i receptet står det inga direkta mått, men man vet kanske hur många potatisar/kycklingfileer man/ens familj äter. Det kan variera väldigt mycket.
Kyckling med rotfrukter i ugn
Potatis
Morötter
ev. andra rotfrukter som kålrot, palsternacka, rotselleri, lök (hade jag inte hemma)
Kycklingfile
Olivolja
Salt
Timjan
Citronsaft
1. Skölj och skär alla rotfrukter i mindre bitar (en kan ev. behövas skalas också). Lägg i en ugnsäkerform, häll på olivolja och blanda runt.
2. Skär kycklingfile i lika stora bitar som rotfrukterna. Lägg på i formen. Salta, häll på timjan (någon msk) och citronsaft (saft från en halv citron räckte för mig till 2 pers).
3. In i ugnen på 225 g i ca 20-25 min. Kolla ordentligt att kycklingen är genomstekt.
4. Servera med någon kall sås på turkisk yogurt/kesella eller keso!
Jag gjorde en sås på turkisk yoghurt+citronsaft!
Gårdagens middag:
x Kyckling i ugn med rotfrukter
x Citron yoghurt
x Broccoli
x Gurka
x Blåbärsdavosgröt (dinkelflingor+naturell yoghurt+blåbär, blanda och in i kylskåpet över natten) med mer blåbär, solroskärnor och malen nejlika, kardemumma, kanel och ingefära (pepparkakskryddorna)
(x Kokt ägg)
Jag fattar inte riktigt att det redan är mitten av oktober. Det känns precis som det var augusti, ingen skola och varmt ute. Bara 2 månader och 10 dagar till julafton, 2 månader minus en dag till lucia och 10 dagar till FN-dagen!
Frukosten var god, men jag hade på alldelles för mycket kryddor på så jag fick ta en sked skrapa bort en del.
Om ni ska göra samma frukost, som sagt ha inte så här mycket kryddor på, det blir alldelles för stark ;)
x Kesella med frysta bär/fruktblandning, kokosflingor, hackade hasselnötter och lite berberribär
Kvällmål är något jag oftast äter lite senare på kvällen. Oftast blir jag (särskilt dagar då jag har tränat som denna då jag sprang ca 8 km på eftermiddagen) lite småhungrig några timmar efter middagen. Då blir det någon form av lättare mellanmål. Favoriten är kesella med bär och olika nötter/frön, krämigt och gott som glass (bara inte lika sött) och väldigt mättande. Det går att variera i miljoner olika varianter (med olika bär, frukt, nötter, frön, flingor, kryddor osv). Nu ikväll avnjöts detta tillsammans med senaste Lagalätt som kom i brevlådan idag. Full av inspirerande recept som jag vill testa!
Förövrigt har dagen varit bra. På kvällen har jag varit på informationsmöte om min resa till polen om ett par veckor med en ungdomsgrupp jag går i, jag tror att det kommer att bli en sjukt intressant resa med även en hel del hemska upplevelser. Vi ska nämligen besöka ett koncentrationsläger från andra världs kriget. Men ni kommer säkert att få veta mer om denna resa senare när det närmar sig!
Nu ska jag dra mig mot sängs, god natt allihopa! :)
Äter ni kvällsmål? Om så, vad gillar ni mest att äta då?
Gojibär är ett bär som jag nyligen upptäckt. Bäret är fullt av "nyttigheter", jag googlade runt lite och fick fram denna fakta om bäret:
Gojibär är ett väl sammansatt bär som har en god smak är mycket bra för hälsan. Gojibär innehåller Betakaroten, Fosfor, Järn, Kalcium, Krom, Koppar, Kalium, Kostfiber, Lutein, Magnesium, Omega 3 & 6, Mangan, Selen, Natrium, Vitamin B1, B2, B3 och C, Polysackarider, Zeaxanthin, Zink, 18 av 20 aminosyror samt 23 spårämnen.
Här är några tips hur ni kan äta gojibär:
Gojibär med fil, pauluns müsli, kokosflingor, mango, kakao
Gojibär med hallon A-fil, hackade hasselnötter, kaneldinkelflingor och kiwi
Eller bara gojibär som de är!!!
Har ni smakat gojibär? Vad tycker ni om de?
Nu kör vi en ny omröstning på bloggen, det vore jättekul om så många som möjligt ville vara med och rösta. Ni hittar omröstningsrutan i spalten till höger:
---------->
Den här och nästa veckas (jag byter varannan vecka) fråga är:
Vilken är din favoritfrukt?
Äpple
Päron
Banan
Kiwi
Mango
Apelsin
Clementin
Grapefrukt
Melon
Persika
Plommon
Ananas
Vindruvor
Passionsfrukt
Annan
Kan verkligen inte bestämma mig
Jag gillar/äter inte frukt
Så rösta nu!
Här är resultatet från de två senaste veckornas omröstning:
Vad äter du oftast till frukost? | |||
Gröt | 34.8 % | ||
Yoghurt/fil | 26.1 % | ||
Mackor | 13 % | ||
Smoothie | 2.2 % | ||
Omelett/Något med ägg | 6.5 % | ||
Frukt | 2.2 % | ||
Jag äter inte frukost | 2.2 % | ||
Jag varierar och äter olika varje dag | 13 % | ||
Totalt har 46 personer röstat.
Omröstningen startade 2011-09-29 18:15
Gröt (fast yoghurt/fil var nära) visar sig vara det ni äter oftast till frukost. Och det är inte så konstigt. Gröt är billigt, enkelt, snabbt att göra, mättande och framförallt gott. Bjuder därför på lite bilder på dagens enkla grötfrukost:
Fiberhavregrynsgröt (med solrosfrön och linfrön), kokt med några hallon och jordgubbar, med skivad banan och mjölk
Ni som inte har testat att koka med några msk solrosfrön när ni gör gröt, testa det. Blir mycket krispigare och godare då!
x Omelett med pestokrydda (köpt i italien), varmrökt lax, sallad, kalamataoliver, fetaost och pinjenötter
Jag har varit iväg på en grej på kvällen. Så jag fick laga middag ensam till mig själv innan. Och då blandade jag ihop en snabb omelett och åt med en massa goda tillbehör. Gott, fräscht och nyttigt! Omelett tycker jag är den perfekta maten att göra när man ska laga bara till sig själv. Och man kan alltid äta det sålänge man har ägg, sedan är det bara att ta det man redan har i kylskåpet (det fungerar med nästan allt)!
Frukt är något man inte kan köpa och förvara hemma som t.ex med ett paket bulgur. För efter några dagar blir frukten övermogen, och hinner man inte äta den innan den blir övermogen så slängs den, och det är onödigt. Därför har jag ett tips att när man ser att en frukt snart håller på att bli övermogen tärna den i bitar, lägg i en påse och in i frysen. Det fungerar med all frukt t.ex. banan, kiwi, päron, aprikoser, äpple och även grönsaker. Idag låg en halväten melon framme och den höll på att bli dålig, så jag tärnade den i bitar och la in i frysen. Perfekt att ta fram någon annan gång när man inte har färsk frukt hemma, eller till gröten eller filen till frukost, mixa med kesella/yoghurt och få egengjord glass.
Och om det är någon säsongsanpassad frukt du gillar, köp hem ett lager och frys. Jag fullkomligt älskar persikor och när det såldes en massa för någon månad sen, då köpte jag hem en påse, tärnade i bitar och la i frysen. Sedan har jag tagit fram lite persika då och då när jag känner för det, tyvärr är all persika snart slut.
Gör ni också på detta sätt?
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|