Alla inlägg under oktober 2011
Eftersom vi denna vecka kör naturell yoghurt vecka (läs mer om det här:http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/10/17/6459856-veckans-utmaning-naturell-yoghurt-ska-det-vara/) så tänkte jag varje dag lägga upp ett tips på vad man kan smaksätta naturell yoghurt med:
Gör egen hemmagjord risifrutti på naturell yoghurt blandat med lika mycket kokt ris (koka lite extra till middag och ha till frukosten dagen därpå) och smaksätt med några nypor vaniljpulver, ät med t.ex päron och björnbär som på bilden!
x Blåbärsmjölk (blanda lika mycket tinade och mosade blåbär med mjölk och smaksätt med malen kardemumma)
x En kiwi
x Två mackor med kokt ägg och pestokrydda
Jag är inte så förtjust i ren mjölk men blandat med blåbär och kardemumma blev det riktigt gott.
Mackor med ägg är en av mina vanliga frukostfavoriter men istället för att ha örtsalt på som jag brukar hällde jag på en massa pestokrydda, det gjorde det mycket godare. Jag älskar pesto, och den här torra pestokryddblandning smakar precis som riktig rinnig pesto. Tyvärr finns den inte att köpa i Sverige (eller inte denna i alla fall), jag köpte den i Umbrien (en del av italien) där riktig pesto kommer ifrån!
Mackor med pestokrydda kommer ni definitivt se fler gånger på bloggen :P
Den enda yoghurten jag äter är naturell, tråkigt och äckligt kanske ni tänker. Ni tänker säkert även att den smaksätta frukt och vaniljyoghurten är mycket godare. Men ofta är det inte ens den frukt eller bär som den ska smaka i yoghurten utan aromämnen, och sen socker för att det ska bli sött. Om man äter en normalportion vaniljyoghurt varje dag i en vecka, så är det i samma mängd naturell yoghurt tillsatt socker motsvarande 150 g vingummigodis.
Jag äter därför hellre naturell yoghurt och smaksätter den själv med bär/frukt/kryddor. Min favorit som ni ser på bilden är med mosade hallon och vaniljpulver (rent pulver från vaniljstång). Då smakar det hallon av hallonen och vanilj av vaniljpulvret och sötman i yoghurten kommer från det naturliga sockret i hallonen. Tillsammans med kaneldinkelflingor har man ett perfekt gott mellanmål eller frukost.
Denna vecka utmanar jag er som äter vanilj/fruktyoghurt att testa en hel vecka med naturell yoghurt istället. Smaksätt den med äpplebitar, rivet päron, kanel, frön, plommonbitar, skivad banan, apelsinsaft, kardemumma, mosade blåbär, hackade nötter, citronsaft, kokosflingor, kiwibitar, mixad med mango, låt helt enkelt fantasin flöda!
Jag lovar att om ni testar några dagar utan eran vanliga yoghurt kommer ni tycka den ni smaksätter själva efter vad ni är sugna på är mycket godare och fräschare.
Vilka är med på utmaningen och äter naturell yoghurt istället?
Skriv en kommentar om ni är med, och sen vore det kul att höra hur det gick för någon av er som testade efter att veckan är slut:D
Jag gillar att min hallonyoghurt har riktiga hallonbitar i sig och att de svarta prickarna kommer från riktig vanilj!
Idag...
x köp ingen take away kaffe på tunnelbanan utan brygg kaffe hemma och ta med istället
x ta med en lunchlåda istället för att gå ut och äta
x strunta i eftermiddagsbullen och kakan och kaffet och ha med en frukt istället till mellanmål
x gå/cykla till skolan/jobbet och strunta i bussen/onödiga bensinpengar
x köp ingen tidning utan läs nyheterna på internet
x spara (släng inte!!!) middagsresterna och ät nästa dag när du annars hade köpt något annat för pengar
... skänk istället pengarna som blir över nu till något bra
http://www.rb.se/Pages/default.aspx
http://www.sos-barnbyar.se/pages/default.aspx
Om alla bara gör något, bara skänker några enstaka kronor skulle det göra stor sak i världen!
x Finn crips med keso, pestokrydda och pinjenötter
x Plommon
Kvällsmål orkar jag sällan fixa till som till frukost. Men ibland orkar jag det, häromdagen blev det en finn crip med keso, pestokrydda och pinjenötter tillsammans med ett saftigt plommon. Gott!
För ett tag sedan visade jag mitt favoritkvällsmål:
http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/10/13/6441550-absoluta-favorit-kvallsmalet/
Har ni några bra tips på kvällsmål?
En riktig god gryta för helgmys! Passar kanske ikväll som söndagsmiddag för familjen?
Fisksaffransgryta (4 personer)
5 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
50 g saffran (1 kuvert)
500 g krossade tomater
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
peppar
300 g laxfile
200 g vit fisk file (typ kolja, hoki eller torsk)
100 g skalade räkor
40 g sockerärtor
1-2 dl färsk dill
ev. 1 dl mandelspån att toppa grytan med
1. Om räkorna inte är skalade, skala de först och lägg åt sidan, för det hinner du inte sedan.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär paprika i mindre bitar.
3. Stek lök, vitlök och paprika i en stekpanna i några minuter. Häll över saffran, krossade tomater och grädde. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
4. Skär fisken i mindre bitar, lägg ner i grytan och låt sjuda så att det blir genomkokt.
5. Precis innan servering, tillsätt räkor, sockerärtor och finhackad dill. Toppa med mandelspån.
6. Ät tillsammans med potatis/ris/bulgur/pasta!
Tillsammans med kokt potatis, sallad och körsbärstomater
Om det blir över (det blir ganska mycket för 4 personer), spara och ät som matlåda!
x Dinkelgröt (på dinkelflingor+linfrön) med plommon, kokosflingor och mjölk
Hade inte så mycket tid till frukost idag, så det blev en enkel gröt med lite frukt!
Dinkelkakabröd (6 st)
2,5 dl kokade vatten
3 dl dinkelflingor
1 msk honung
2 dl mjölk
5 dl dinkelfullkornsmjöl (eller vanligt dinkelmjöl)
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1. Sätt ugnen på 200 g. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt.
2. Häll det kokande vattnet över dinkelflingorna. Låt svälla en stund. Blanda ner honung och mjölk.
3. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en annan bunke. Blanda ner i den första bunken. Blanda till en deg (ganska rinnande).
4. Lägg 6 klickar deg på en bakplåt och platta ut varje klick med en sked till en rund kaka.
5. Grädda i ugnen i ca 12 minuter!
Underbart gott tillsammans med skinka, keso, kokt ägg och färsk dill
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|