Sofies Wellness

Alla inlägg under oktober 2011

Av Sofie - 18 oktober 2011 13:15

Eftersom vi denna vecka kör naturell yoghurt vecka (läs mer om det här:http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/10/17/6459856-veckans-utmaning-naturell-yoghurt-ska-det-vara/) så tänkte jag varje dag lägga upp ett tips på vad man kan smaksätta naturell yoghurt med:


   

Gör egen hemmagjord risifrutti på naturell yoghurt blandat med lika mycket kokt ris (koka lite extra till middag och ha till frukosten dagen därpå) och smaksätt med några nypor vaniljpulver, ät med t.ex päron och björnbär som på bilden!


 

Av Sofie - 18 oktober 2011 07:30

     

x Blåbärsmjölk (blanda lika mycket tinade och mosade blåbär med mjölk och smaksätt med malen kardemumma)

x En kiwi

x Två mackor med kokt ägg och pestokrydda


Jag är inte så förtjust i ren mjölk men blandat med blåbär och kardemumma blev det riktigt gott.

Mackor med ägg är en av mina vanliga frukostfavoriter men istället för att ha örtsalt på som jag brukar hällde jag på en massa pestokrydda, det gjorde det mycket godare. Jag älskar pesto, och den här torra pestokryddblandning smakar precis som riktig rinnig pesto. Tyvärr finns den inte att köpa i Sverige (eller inte denna i alla fall), jag köpte den i Umbrien (en del av italien) där riktig pesto kommer ifrån!


      Mackor med pestokrydda kommer ni definitivt se fler gånger på bloggen :P

Av Sofie - 17 oktober 2011 16:00

      


Den enda yoghurten jag äter är naturell, tråkigt och äckligt kanske ni tänker. Ni tänker säkert även att den smaksätta frukt och vaniljyoghurten är mycket godare. Men ofta är det inte ens den frukt eller bär som den ska smaka i yoghurten utan aromämnen, och sen socker för att det ska bli sött. Om man äter en normalportion vaniljyoghurt varje dag i en vecka, så är det i samma mängd naturell yoghurt tillsatt socker motsvarande 150 g vingummigodis.


Jag äter därför hellre naturell yoghurt och smaksätter den själv med bär/frukt/kryddor. Min favorit som ni ser på bilden är med mosade hallon och vaniljpulver (rent pulver från vaniljstång). Då smakar det hallon av hallonen och vanilj av vaniljpulvret och sötman i yoghurten kommer från det naturliga sockret i hallonen. Tillsammans med kaneldinkelflingor har man ett perfekt gott mellanmål eller frukost.


Denna vecka utmanar jag er som äter vanilj/fruktyoghurt att testa en hel vecka med naturell yoghurt istället. Smaksätt den med äpplebitar, rivet päron, kanel, frön, plommonbitar, skivad banan, apelsinsaft, kardemumma, mosade blåbär, hackade nötter, citronsaft, kokosflingor, kiwibitar, mixad med mango, låt helt enkelt fantasin flöda!

Jag lovar att om ni testar några dagar utan eran vanliga yoghurt kommer ni tycka den ni smaksätter själva efter vad ni är sugna på är mycket godare och fräschare.


Vilka är med på utmaningen och äter naturell yoghurt istället?


Skriv en kommentar om ni är med, och sen vore det kul att höra hur det gick för någon av er som testade efter att veckan är slut:D


  Jag gillar att min hallonyoghurt har riktiga hallonbitar i sig och att de svarta prickarna kommer från riktig vanilj!

Av Sofie - 17 oktober 2011 08:30

  Så sant och förfärligt



Idag...


x köp ingen take away kaffe på tunnelbanan utan brygg kaffe hemma och ta med istället

x ta med en lunchlåda istället för att gå ut och äta

x strunta i eftermiddagsbullen och kakan och kaffet och ha med en frukt istället till mellanmål

x gå/cykla till skolan/jobbet och strunta i bussen/onödiga bensinpengar

x köp ingen tidning utan läs nyheterna på internet

x spara (släng inte!!!) middagsresterna och ät nästa dag när du annars hade köpt något annat för pengar


... skänk istället pengarna som blir över nu till något bra


http://www.rb.se/Pages/default.aspx

http://www.redcross.se/

http://www.sos-barnbyar.se/pages/default.aspx

http://unicef.se/ge-pengar


Om alla bara gör något, bara skänker några enstaka kronor skulle det göra stor sak i världen!

Av Sofie - 16 oktober 2011 20:30

   

x Finn crips med keso, pestokrydda och pinjenötter

x Plommon


Kvällsmål orkar jag sällan fixa till som till frukost. Men ibland orkar jag det, häromdagen blev det en finn crip med keso, pestokrydda och pinjenötter tillsammans med ett saftigt plommon. Gott!


För ett tag sedan visade jag mitt favoritkvällsmål:

http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/10/13/6441550-absoluta-favorit-kvallsmalet/

Har ni några bra tips på kvällsmål?


 

Av Sofie - 16 oktober 2011 12:30

     

En riktig god gryta för helgmys! Passar kanske ikväll som söndagsmiddag för familjen?


Fisksaffransgryta (4 personer)


5 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

2 röda paprikor

50 g saffran (1 kuvert)

500 g krossade tomater

1 dl matlagningsgrädde

1 tsk salt

peppar

300 g laxfile

200 g vit fisk file (typ kolja, hoki eller torsk)

100 g skalade räkor

40 g sockerärtor

1-2 dl färsk dill

ev. 1 dl mandelspån att toppa grytan med

 

1. Om räkorna inte är skalade, skala de först och lägg åt sidan, för det hinner du inte sedan.

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär paprika i mindre bitar.

3. Stek lök, vitlök och paprika i en stekpanna i några minuter. Häll över saffran, krossade tomater och grädde. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.

4. Skär fisken i mindre bitar, lägg ner i grytan och låt sjuda så att det blir genomkokt.

5. Precis innan servering, tillsätt räkor, sockerärtor och finhackad dill. Toppa med mandelspån.

6. Ät tillsammans med potatis/ris/bulgur/pasta!


      Tillsammans med kokt potatis, sallad och körsbärstomater


  Om det blir över (det blir ganska mycket för 4 personer), spara och ät som matlåda!

Av Sofie - 16 oktober 2011 10:31

   

x Dinkelgröt (på dinkelflingor+linfrön) med plommon, kokosflingor och mjölk


Hade inte så mycket tid till frukost idag, så det blev en enkel gröt med lite frukt!


 

Av Sofie - 15 oktober 2011 16:45

     

Dinkelkakabröd (6 st)



2,5 dl kokade vatten

3 dl dinkelflingor

1 msk honung

2 dl mjölk

5 dl dinkelfullkornsmjöl (eller vanligt dinkelmjöl)

1 tsk salt

2 tsk bakpulver

 

1. Sätt ugnen på 200 g. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt.

2. Häll det kokande vattnet över dinkelflingorna. Låt svälla en stund. Blanda ner honung och mjölk.

3. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en annan bunke. Blanda ner i den första bunken. Blanda till en deg (ganska rinnande).

4. Lägg 6 klickar deg på en bakplåt och platta ut varje klick med en sked till en rund kaka.

5. Grädda i ugnen i ca 12 minuter!


    Underbart gott tillsammans med skinka, keso, kokt ägg och färsk dill


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards