Sofies Wellness

Alla inlägg under oktober 2011

Av Sofie - 21 oktober 2011 08:45

Vi kör Naturell yoghurt som utmaning (för de som inte äter det i vanliga fall), läs mer om det här: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/10/17/6459856-veckans-utmaning-naturell-yoghurt-ska-det-vara/


Gör davosgröt med naturell yoghurt:

  Blanda naturell yoghurt, havregryn, kokosflingor och hallon och ställ in i kylskåpet över natten, servera med hallon och pumpafrön nästa dag


    Blanda naturell yoghurt, havregryn och skogsbär över natten och toppa dagen därpå med hackade valnötter och hasselnötter


  Blanda naturell yoghurt, dinkelflingor och en massa kanel över natten i kylskåpet, servera dagen därpå med rivet äpple och kanel

Av Sofie - 20 oktober 2011 19:51

   

x Ugnskyckling med kryddor, apelsin och paprika

x Quinoasallad med apelsin, äpplevinäger och solroskärnor

x Mango och chilisås

x Bladspenat


Testade en ny kycklingrätt idag med inspiration från ett recept ur Hälsokokboken. Blev väldigt gott, receptet kommer upp imorgon under dagen!


Nu ska jag plugga lite inför två prov jag har imorgon innan jag ska gå och lägga mig tidigt, jag ska nämligen upp många timmar innan solen imorgon, rent av vid kl.4 Jag kan säga att det då inte blir något fint frukostinlägg imorgon vid den tiden, men jag har fixat så att det kommer ett tidsinställt naturell yoghurt tips vid vanlig frukosttid istället! Så kika in här igen då :D


  Kyckling i mitt <3, alltid när någon frågar vad min favoriträtt är så svarar jag något som innehåller kyckling eller lax ;)

Av Sofie - 20 oktober 2011 15:15

Vi kör Naturell yoghurt vecka på bloggen (läs mer om det här: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/10/17/6459856-veckans-utmaning-naturell-yoghurt-ska-det-vara/), dagens tips ser ut såhär:


   

Här får ni receptet på min favoritsmoothie:


2 dl fryst mango

0,5 dl frysta hallon

1 dl naturell yoghurt

0,5 dl kesella

2-3 msk egen färskpressad apelsinsaft


Bara att mixa ihop med en stavmixer och äta med en god topping. Min topping bestod av:


Blandgryn, hasselnötskärnor, kokosflingor, mango, hallon

Av Sofie - 20 oktober 2011 07:37

     

x Kanel/äppelgröt (gryn+1/2 rivet äpple+kanel) med 1/2 rivet äpple, kanel och mjölk


Så här på hösten är definitivt favoritgröten kanel/äppelgröt. Så gott att jag kan äta det flera gånger i veckan, och så även idag. Gröten är gjord på fiberhavregryn och lika mycket rågflingor med lite linfrön. Hemma har jag en förpackning fiberhavregryn, en med rågflingor och en med dinkelflingor och sen brukar jag variera vilken jag gör gröt, idag blev det en blandning med fiberhavregryn och rågflingor. Smakmässigt tycker jag inte att det är så stor skillnad, men dinkelflingorna är större i storlek.


Nu måste jag skynda mig, ska möta upp en kompis innan skolan. Vi hörs senarre idag med dagens naturella yoghurt tips! :D


 

Av Sofie - 19 oktober 2011 21:24

 

Jag och en kompis har varit på bio nu på kvällen och innan vi gick fick vi slänga ihop en snabb middag tillsammans och det blev köttfärssås, vi hann inte ens koka någonting till så vi tog grovt bröd och doppade i och sedan gnagde jag på en rå morot för att få i mig lite grönsaker till. Men om man har bråttom att komma i tid till bion så har man!


Hursomhelst gjorde vi ingen vanlig köttfärssås. Jag gör i vanliga fall köttfärssås på en bas på 1 paket nötfärs, 1 burk krossade tomater, 1 pressad vitlöksklyfta och salt, och sen brukar jag oftast ha i 1 finhackad gul lök, vatten+köttbuljongtärning, rivna morötter, tomatpure, oregano/rosmarin/basilika/sambal oelek, kokta bönor, röd paprika och ibland en liten skvätt matlagningsgrädde. Idag gjorde jag i alla fall en ny variant med finhackad purjolök (istället för gul lök och vitlök) och sedan hade jag i kryddan curry som smaksättning. Det blev väldigt och jag rekomenderar er att testa den varianten nästa gång ni lagar köttfärssås!


Vad brukar ni ha i er köttfärs?

Av Sofie - 19 oktober 2011 11:45

För ganska många veckor sedan gjorde jag ett fiskmiddagsprojekt i hemkunskapen i skolan (läs mer om detta här och få receptet på rätterna: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/09/09/6206263-dagens-trerattersmiddag-skolprojekt/)


De tre rätterna:

     

Jag fick i alla fall tillbaka det med ett mvg igår! Och jag tänkte visa er några bra utdrag (ren fakta) ur min skrivna sammanfattning om det jag hade lagat (det viktigaste gjorde jag i fetare stil):


Grönsaker är bra för kroppen med sina vitaminer, antioxidanter och även en hel del fibrer. Helst ska man få i sig 500 g frukt och grönt varje dag. För att få i mer grönsaker i min måltid serverade jag därför först en liten förrättssallad på mixad bladsallad och körsbärstomater tillsammans med fetaost och balsamvinäger.


I kokosmjölk finns det en hel del fett, mest mättat fett. Oftast brukar man prata om att omättat fett är det fett man ska äta, men även mättat fett är bra för kroppen, det är transfetter man ska undvika (eftersom det bidrar till högt kolesterol värde och hjärt/kärlsjukdomar).


Som främsta kolhydratskälla i fiskgrytan hade jag bulgur. Kolhydrater behöver vi människor eftersom det är kroppens bränsle, vilket gör att vi orkar röra på oss, och håller oss pigga och koncentrerade. Bulgur är en bra sorts kolhydratskälla eftersom det är mest långsamma kolhydrater. Långsamma kolhydrater är bättre eftersom man på det håller sig mätt längre tid än snabba kolhydrater (eftersom då släpper kroppen ut energin i kolhydraterna till kroppen långsammare.) Jag köpte fullkornsbulgur med 13 % fibrer, istället för vanlig bulgur med 6 % fibrer. Fibrer är bra för tarmarnas arbete och motverkar förstoppning, det ger ingen energi eftersom fibrer inte bryts ner vid matsmältningen.


Till efterrätt lagade jag persikor i ugn med hallonsylt, vit choklad och kokosflingor. Vit choklad och hallonsylt innehåller en hel del socker, men så länge man äter det i rimliga mängder är det ingen fara. Att ha frukt (persika) i efterrätten är bra eftersom det ger en del bra vitaminer och fibrer, och efterrätten består då inte bara av så kallade ”tomma kalorier” dvs. mat som bara innehåller en massa energi och nästan ingen viktig näring till kroppen.


Att köpa ekonomiskt och ekologiskt samtidigt kan vara svårt. För ekologiskt är nästan alltid dyrare än liknande råvaror som inte är ekologiska. Så när jag handlade inför middagen tänkte jag så här: T.ex körsbärstomaterna var det extrapris på, så prisskillnaden mellan vanliga körsbärstomater och ekologiska var stor.  Då valde jag de vanliga körsbärstomaterna. Men prisskillnaden på en burk vanlig hallonsylt och en burk ekologisk var väldigt liten, det skiljde sig endast någon enstaka krona. Då valde jag att köpa den ekologiska.


 

Helt enkel ren fakta, men ni kanske lärde er något intressant. Speciellt det där sista om att köpa ekologiskt men ändå ekonomiskt tycker jag var smart skrivet :)

Av Sofie - 19 oktober 2011 08:00

 

Läs mer om veckans utmaning här: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/10/17/6459856-veckans-utmaning-naturell-yoghurt-ska-det-vara/


Idag tipsar jag om det absoluta enklaste man kan göra för att "piffa" till sin yoghurt men samtidigt göra den väldigt god:

Toppa yoghurten med valfri müsli och en näve blåbär!

Av Sofie - 18 oktober 2011 19:31

   

x Hemmagjorda köttbullar

x Kokt potatis, morötter och broccoli

x Sallad med paprika och oliver


Bara jag som tycker att middagen smakar mycket godare och ser mycket godare ut om den är färgglad? Det kanske beror på att jag älskar grönsaker i alla färger. Jag blev i alla fall jätteglad när mamma gjorde hemmagjorda köttbullar med potatis och sen en massa goda och fräscha grönsaker till. Framförallt broccoli och paprika är mina favoriter! 


  Grönsaker, gott och nyttigt!


  Självklart hemmagjorda köttbullar, det tar max 5 min att blanda köttfärs, 1 ägg, salt och en pressad vitlöksklyfta och sedan rulla till bollar, varför gör inte alla det?

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards